Obligată de Curtea de Conturi, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA (SAPE), controlată integral de Ministerul Energiei, a dat în judecată în martie Electrica SA, unde cel mai mare acționar este tot Ministerul Energiei, cu aproape 49% din acțiuni, pentru recuperarea unui prejudiciu total estimat la aproape 2,3 miliarde lei, rezultat în urma privatizării filialelor regionale de distribuție ale Electrica SA.
"În martie 2016, a fost demarată acțiunea în pretenții împotriva Electrica SA privind recuperarea prejudiciului, în cuantum total estimat de 2.292.483.864,09 lei, reprezentând prejudiciu efectiv și penalități, la care se vor adăuga dobânzi contractuale ce vor fi cuantificate separat prin expertiză judiciară financiar-contabilă. Prejudiciul a fost constatat de Curtea de Conturi a României cu ocazia controalelor efectuate în anii 2012 și 2013 la Electrica SA în ceea ce privește derularea contractelor de privatizare ale filialelor. Obligația recuperării acestui prejudiciu a fost transmisă în sarcina SAPE SA, ca urmare a divizării Electrica SA și dobândirii de către SAPE SA a calității de succesor în drepturi și obligații al Electrica SA", se arată într-un document al SAPE.
SAPE a fost înființată în 2014 prin divizarea parțială a Electrica SA și cuprinde participațiile statului român la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuție Muntenia, Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea, Enel Energie, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri și Hidro Tarnița.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Societatea a "moștenit" și litigiile dintre Electrica SA și cumpărătorii participațiilor majoritare la filialele de distribuție ale Electrica SA, respectiv Enel, E.ON și CEZ, judecate în curți arbitrale internaționale, litigii care au ca principal obiect neîndeplinirea de către aceștia a obligațiilor post-privatizare asumate, în special a celor referitoare la investițiile în dezvoltarea companiilor preluate. SAPE a fost înființată în primul rând pentru "curățarea" Electrica SA de aceste litigii înainte de listarea la BVB a companiei, care a avut loc în iunie 2014. Atunci, statul român, care deținea 100% din acțiunile Electrica, a rămas cu o participație de 48,78% din capitalul companiei.
De altfel, în prospectul de listare al Electrica SA se menționa că litigiile vor fi preluate de SAPE. Pe de altă parte, în același document se preciza că există și riscuri juridice cu privire la înființarea SAPE prin desprindere din Electrica. "(...) pentru transferul contractelor de privatizare (către SAPE – n.r.) prin divizare erau necesare acordurile Enel, E.ON și CEZ, acestea nefiind obținute. Aceasta ar putea conduce la inopozabilitatea transferului prin divizare către SAPE față de Enel, E.ON și CEZ, iar Electrica ar rămâne în continuare responsabilă pentru obligațiile derivate din respectivele contracte", se arată în prospectul de listare la Bursă al Electrica SA din 2014.
Inițial, Tribunalul București, pe al cărui rol a fost înregistrată acțiunea în pretenții împotriva Electrica SA, a anulat cererea SAPE, însă ulterior, în urma solicitării de reexaminare înaintate de societate, acesta a repus cauza pe rol.
CITEȘTE ȘI Guvernul declasifică informații secrete de stat din regimul comunistAcțiunea declanșată în instanță de către SAPE împotriva Electrica este surprinzătoare, însă nu a survenit din senin. În septembrie anul trecut, Electrica SA anunța, printr-un comunicat remis BVB, că SAPE i-a cerut daune totale de circa 1,3 miliarde euro pentru neurmărirea îndeplinirii obligațiilor post-privatizare de către cumpărătorii filialelor regionale de distribuție ale Electrica, respectiv Enel, CEZ și E.ON.
"Electrica a primit de la SAPE o notificare prin care se susține existența unor așa-zise prejudicii care ar fi fost cauzate prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligațiilor post-privatizare asumate de către investitorii care au dobândit acțiuni la societățile privatizate cu privire la care Electrica a acționat în calitate de vânzător, astfel cum aceste obligații rezultau din respectivele contracte de privatizare, precum și necomunicarea unor documente solicitate de SAPE în vederea identificării persoanelor fizice responsabile (identificate generic)", se afirma în comunicatul Electrica de atunci.
Compania mai arăta că a inițiat discuțíi cu SAPE pentru a clarifica solicitările acesteia din urmă de a i se plăti sume în cuantum de 304.886.966,8 lei, 1.347.420.170 dolari și 45.857.677,1 euro și că, la acel moment nu avea cunoștință despre nicio acțiune, procedură sau măsură legală inițiată de SAPE împotriva sa.
"În baza informațiilor disponibile în acest moment, Electrica consideră că solicitarea SAPE este nerezonabilă și neîntemeiată, SAPE având calitatea de succesor cu titlu universal al Electrica", arăta Electrica SA în septembrie 2015, în documentul citat.
CITEȘTE ȘI Economistul Bogdan Glăvan vorbește azi la Profit LIVELa acea dată, pretențiile SAPE față de Electrica SA nu au fost luate foarte în serios și au fost interpretate ca făcând parte din războiul desfășurat în acea perioadă între conducerea Ministerului Energiei, asigurată de Andrei Gerea (ALDE), și conducerea Electrica SA. La acel moment, din Consiliul de Administrație al Electrica SA făceau parte inclusiv Victor Grigorescu, actualul ministru tehnocrat al Energiei, și Cristian Bușu, acum secretar de stat în minister și președinte al CA-ului companiei.
Povestea începe de fapt în 2013, când Electrica SA a contestat la Curtea de Apel București (CAB), în contencios administrativ, concluziile raportului de control al Curții de Conturi prin care aceasta dispunea calculul și recuperarea prejudiciilor rezultate din privatizarea filialelor regionale de distribuție ale companiei. În 2014, după înființarea SAPE, aceasta a înlocuit Electrica SA ca parte în dosar.
În iunie anul trecut, CAB a respins contestația la raportul Curții de Conturi. SAPE a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), dar l-a pierdut și pe acesta, la finalul lunii octombrie 2015, astfel încât a fost nevoită să pună în aplicare dispozițiile Curții de Conturi și să se îndrepte împotriva Electrica SA.