Statul "naționalizează" COS Târgoviște la un preț cu 16% peste cât oferea investitorul privat retras. Ce măsuri anti-importuri propune compania, după eșecul celor ale UE

Statul "naționalizează" COS Târgoviște la un preț cu 16% peste cât oferea investitorul privat retras. Ce măsuri anti-importuri propune compania, după eșecul celor ale UE
scris 19 ian 2021

Creditorii Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, aflat în insolvență, singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România, sunt convocați să aprobe modificarea planului de reorganizare a companiei, modificare care prevede darea în plată a activelor industriale funcționale către stat în contul datoriilor bugetare. Conducerea COS Târgoviște sfătuiește Guvernul, care urmează să preia platforma de producție prin Ministerul Economiei, să adopte măsuri specifice de restricționare a importurilor de oțel-beton pentru protejarea activității combinatului, afirmând că cele instituite de Uniunea Europeană începând cu anul 2018 nu au avut niciun efect, ba chiar dimpotrivă, dar și să majoreze salariile angajaților direct productivi.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înaiinte pe Profit Insider

COS Târgoviște este în insolvență de aproape 8 ani, respectiv din 2013. Compania, care s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel, este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acțiuni. Cel mai mare creditor, care a și propus oficial darea în plată a activului industrial contra ștergerii datoriilor bugetare, este vehiculul juridic Alphard Financial Corp., înregistrat în Insulele Virgine Britanice. Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov.

Urmărește-ne și pe Google News

Darea în plată se va face în baza OUG nr. 200/2020, adoptată special de fostul Guvern Orban pentru salvarea COS Târgoviște. Aceasta, aprobată tacit de Senat luna trecută și trimisă la Camera Deputaților, a extins procedura de ștergere a datoriilor bugetare prin dare în plată de active, aplicabilă anterior numai pentru instalațiile de producție de energie și cărbune vitale pentru siguranța sistemului energetic național, la "active funcționale industriale", indiferent de domeniile de activitate ale companiilor care le dețin.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
A murit miliardarul Benjamin de Rothschild, conducător al Grupului Edmond de Rothschild CITEȘTE ȘI A murit miliardarul Benjamin de Rothschild, conducător al Grupului Edmond de Rothschild

"Activele funcționale industriale" sunt definite foarte general, ca "totalitatea resurselor economice care constau în active fixe, circulante, de trezorerie, know-how etc, inclusiv a drepturilor născute în legătură cu acestea, exploatabile în procese economice prezente și viitoare", potrivit actului normativ.

Activul funcțional industrial "Producere oțel de construcții" al COS Târgoviște a fost evaluat la 301,83 milioane lei, potrivit documentelor companiei. Din această sumă se vor scădea obligațiile de mediu, estimate la aproape 28 milioane lei, precum și TVA datorată de 57,3 sau 32,4 milioane lei (în funcție de statutul entității care va fi desemnată de Ministerul Economiei să preia activul, neimpozabilă sau impozabilă). Astfel, darea în plată se va face la suma de 216,55 sau 241,42 milioane lei (44,4 sau 49,5 milioane euro, la cursul de schimb din prezent). COS Târgoviște are datorii la ANAF de puțin peste 200 milioane lei, care vor fi acoperite deci integral din acești bani.

"Din excedentul de valoare se va putea acoperi și creanța datorată AJOFM – fond de garantare, în sumă de 1.243.510 lei și dacă este cazul TVA aferent operațiunii, precum și datoriile către alți creditori din categoria creanțelor bugetare, respectiv creanța AAAS în cuantum de 957.233 lei și în special bugetul local (în total circa 5,475 milioane lei, creanță înscrisă în tabelul de creanțe și curentă), în baza relațiilor funcționale dintre bugetul central și bugetele locale", se menționează în memoriul justificativ privind darea în plată întocmit de administratorul special al combinatului și de cel judiciar.

Acțiunile Carrefour continuă declinul abrupt pe bursă. Canadienii de la Couche-Tard au retras oferta de preluare, forțați de guvernul francez CITEȘTE ȘI Acțiunile Carrefour continuă declinul abrupt pe bursă. Canadienii de la Couche-Tard au retras oferta de preluare, forțați de guvernul francez

După cum a relatat Profit.ro, o firmă controlată de o companie financiară din Polonia cu puternice legături în China, fondată și condusă de un fost funcționar al consulatului polonez din Shanghai devenit ulterior om de afaceri în Republica Populară Chineză, a făcut în toamna anului 2019 o ofertă în valoare de 38,3 milioane euro (tranzacție care ar fi fost fără TVA) pentru achiziția în bloc a activelor operaționale ale COS Târgoviște, mișcare pe care, de altfel, se baza întregul plan inițial de reorganizare a combinatului românesc.

Între timp, însă, din cauza unor probleme juridice, legate de contestarea planului inițial de reorganizare, dar și a pandemiei COVID-19, contractul de vânzare-cumpărare cu firma respectivă, Laminorul Danube Metallurgical Enterprise, nu a mai fost încheiat. De asemenea, din aceleași motive, nu s-a materializat nici planul B, care consta în închirierea instalațiilor COS Târgoviște către firma poloneză. Acest lucru a dus la oprirea producției combinatului, cu spectrul pierderii a peste 1.200 de locuri de muncă.

Astfel, valoarea la care statul preia platforma industrială a COS Târgoviște în contul datoriilor fiscale ale companiei este cu cel puțin 16% mai mare decât prețul oferit de către investitorul privat.

România, la coada clasamentului UE în funcție de ponderea cheltuielilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Cheltuielile anuale pentru prevenție, doar 8 euro pe cap de locuitor CITEȘTE ȘI România, la coada clasamentului UE în funcție de ponderea cheltuielilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Cheltuielile anuale pentru prevenție, doar 8 euro pe cap de locuitor

Precum în varianta inițială a planului de reorganizare, principalul creditor al COS Târgoviște, Alphard Financial Corp., cu creanțe totale de aproape 254 milioane lei, urmează să recupereze pe parcursul derulării reorganizării, la fel ca ceilalți creditori chirografari, un procent de 25,79% din cât i se datorează, adică circa 65 milioane lei. 19,6% din total (49,78 milioane lei) se va plăti în primul trimestru al planului, iar restul de 6,19% - în trimestrul 12.  

Potrivit documentului citat, după finalizarea operațiunii de dare în plată, combinatul este gata de repornirea producției, costurile de repornire fiind de 283.000 euro și reprezentând materii prime și materiale pentru prima lună de activitate. De asemenea, va trebui elaborat și semnat un nou contract colectiv de muncă la nivelul unității. Necesarul de personal este estimat la 1.230 de angajați. În total, bugetul lunar de producție este estimat la 68,45 milioane lei, din care peste jumătate înseamnă materie primă (fier vechi). Cheltuielile salariale și sociale lunare sunt estimate la 7,09 milioane lei. Documentul estimează, în aceste condiții, un profit operațional EBITDA de 1,338 milioane lei pe lună, la vânzări lunare de peste 70 milioane lei.

Conducerea COS Târgoviște precizează că, pentru atingerea obiectivelor financiare propuse, este nevoie de luarea mai multor măsuri, printre care majorarea salariilor angajaților, în special ale celor implicați direct în procesele de producție. "Pentru crearea unui nucleu permanent al salariaților direct productivi este necesar ca salariul mediu la societate, pentru direct-productivi, să fie peste nivelul mediu pe economie", se arată în document. Cele mai recente date ale INS arată că salariul mediu nominal net în România a fost de 3.411 lei pe lună în noiembrie 2020.

Pandemia nu îi sperie pe toți: Unii dintre angajați vor deja să își schimbe locul de muncă, alții așteaptă în continuare bonusuri CITEȘTE ȘI Pandemia nu îi sperie pe toți: Unii dintre angajați vor deja să își schimbe locul de muncă, alții așteaptă în continuare bonusuri

Alte recomandări vizează lucrul simultan cu ambele laminoare (de oțel-beton și oțel de calitate medie), cu o producție medie lunară de cel puțin 29.000 tone, pentru care ar mai trebui angajați 290 de oameni, construirea unei instalații de oțel-beton cu calități superioare, creșterea cantității de oțel-beton în colaci, prin modernizarea instalației de bobinare, precum și crearea unei școli profesionale de siderurgiști în colaborare cu Universitatea Valahia din Târgoviște.

Poate cea mai importantă măsură propusă de actuala conducere a COS Târgoviște este cea privind restricționarea importurilor de oțel-beton pentru protejarea activității combinatului. În 2018, o astfel de măsură a fost luată la nivelul Uniunii Europene, prin impunerea de cote de import a căror depășire atrage datorarea unei taxe de 25%. Cotele au fost instituite după ce administrația Trump de la Washington a impuse tarife la o serie de produse siderurgice de import, ceea ce a făcut ca mulți producători non-UE să își reorienteze exporturile dinspre SUA spre Europa, efectând vânzările combinatelor din spațiul comunitar. Însă administratorii COS Târgoviște afirmă că măsurile luate de Bruxelles nu au avut nici un efect pozitiv în România, ba chiar dimpotrivă.

"Începând cu anul 2018, după intrarea în vigoare a măsurilor de salvgardare împotriva importurilor, pe lângă că acestea nu au avut un efect de reducere, România a devenit una din țările cu cea mai mare expunere la importul de produse din oțel provenite din țările non-UE, mai ales dinspre statele care îi sunt și vecine teritorial: Turcia, Ucraina, Moldova. Aceste țări din afara UE au costuri mult mai scăzute de producție datorită prețurilor mici la energie electrică, gaze, alte materii prime și cu forța de muncă practicate în respectivele țări, costuri ce nu pot fi atinse de către producătorii interni, astfel că produsele importate sunt semnificativ mai ieftine în comparație cu cele fabricate în România. Țara noastră este asaltată lunar cu aproximativ 6.000 de tone în plus față de nivelul importului înainte de iulie 2018", se menționează în memoriul administratorilor COS Târgoviște adresat Ministerului Economiei.

Aceștia adaugă că România trebuie să-și protejeze piața locală, dar nu prin măsuri tarifar-vamale, ci prin unele legate de certificarea siguranței și calității produselor, luând exemplu de la țări membre UE precum Germania, Olanda sau Grecia.

Prețul grâului crește, în urma evoluțiilor din Rusia și China CITEȘTE ȘI Prețul grâului crește, în urma evoluțiilor din Rusia și China

Astfel, se propune înăsprirea semnificativă a obligațiilor de certificare pentru conformitate a produselor din oțel importate din România, procedură care, în prezent, durează cel mult 2 luni și costă maxim 2.000 de euro.

"Deoarece România este inclusă într-o zonă seismică cu risc crescut, este justificată elaborarea și aprobarea la nivel legislativ a noilor norme și reglementări în domeniul construcțiilor industriale și civile, care ar trebui să includă următoarele prevederi: 1) Anularea și interzicerea utilizării oțelului-beton în construcții conform standardului STAS 438, deoarece produsele fabricate conform acestui standard nu corespund cerințelor reale calitative. 2) Singurul standard pentru oțel-beton ar trebui să fie numai EN-B500B/C. 3) Interzicerea certificării și a utilizării oțelului-beton fabricat conform altor standarde. 4) Pachetul documentelor de însoțire a mărfii obligatoriu ar trebui să includă și un certificate de conformitate pentru vămuire", se precizează în memoriu.

În continuare, potrivit documentului, administratorii mai propun ca doar producătorii să poată cere certificate de conformitate, nu și intermediarii, testarea ciclică la 6 luni a mostrelor înaintate spre certificare, obligativitatea auditării tehnice a fabricilor, cu vizite la fața locului, și introducerea unui marcaj unic pentru produsele din oțel certificate pentru conformitate în România.

Propunerea integrală a conducerii COS Târgoviște:

Statul
Statul
Extras din memoriul justificativ privind darea în plată a activului funcțional industrial al COS Târgoviște

Extras din memoriul justificativ privind darea în plată a activului funcțional industrial al COS Târgoviște

viewscnt
Afla mai multe despre
cos targoviste
stergere datorii bugetare cos targoviste
dare in plata active functionale cos targoviste