EXCLUSIV Trader-ul MET România, una dintre cele mai active companii de pe piețele autohtone angro de gaze și electricitate, vrea să intre pe piața producătorilor de energie regenerabilă

EXCLUSIV Trader-ul MET România, una dintre cele mai active companii de pe piețele autohtone angro de gaze și electricitate, vrea să intre pe piața producătorilor de energie regenerabilă

Florin Frunză

scris 15 iun 2021

MET România, una dintre cele mai active companii de pe piețele autohtone angro de gaze și electricitate, este interesată să intre pe piața producătorilor de energie regenerabilă, fie prin achiziționarea unui parc eolian sau solar, fie prin începerea de la zero a unui proiect, a declarat pentru Profit.ro, CEO-ul companiei, Florin Frunză.

Ce se va întâmpla pe piața de energie din România, investițiile pregătite și ultimele date legate de liberalizarea pieței de electricitate vor fi anunțate la Videoconferința Profit Energy.forum, care va fi organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia și Biriș Goran, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV

Detalii pot fi văzute AICI

Compania a fost fondată de Benjamin Lakatos, fost director al companiei petroliere naționale a Ungariei, MOL, și, potrivit presei maghiare, un apropiat al premierului de la Budapesta, Viktor Orban, În prezent, însă, veniturile companiei de pe piața de origine, Ungaria, reprezintă mai puțin de 10% din veniturile sale totale.

Urmărește-ne și pe Google News

Anterior, controlul majoritar era exercitat de către Benjamin Lakatos, fondator al companiei. Astăzi, MET Group este deținut în proporție de 80% de către angajații săi și 20% de către Keppel Corporation, cu sediul în Singapore, fiind activ în 14 țări europene, pe 25 piețe naționale de gaze și pe 22 hub-uri internaționale de trading.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

“La nivel de grup avem o strategie de intrare pe piața producătorilor de energie regenerabilă, așa cum a fost cazul în Bulgaria, unde am cumpărat un parc eolian, sau în Ungaria. Și în România încercăm să găsim astfel de proiecte, fie să achiziționăm unul deja existent, fie să-l pornim de la zero. Mai devreme sau mai târziu vom găsi ceva atractiv. Mai devreme, sper, pentru că lucrurile sunt în mișcare, suntem activi, ne uităm după proiecte”, a afirmat Florin Frunză.

Acesta nu este singurul domeniu în care furnizorul de electricitate și gaze încearcă să se extindă.

“Vrem să propunem clienților noștri și soluții de eficiență energetică, vrem să devenim din ce în ce mai activi și în acest sens”, spune CEO-ul MET România.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Frunză consideră că o companie precum MET are mult mai multe șanse să investească în România, în comparație cu marii jucători la nivel global.

“Suntem una dintre puținele companii cu o experiență solidă în Europa Centrală și de Sud-Est, de ani de zile. Prin urmare, avem o bună înțelegere a pieței. Compania are filiale în România, Croația, Serbia, Bulgaria, Turcia și Ucraina. În general, marile companii energetice internaționale nu se concentrează cu adevărat pe această regiune. Sunt șanse mai mari ca MET să investească în Europa Centrală și de Sud-Est decât majoritatea marilor companii energetice, asta pentru că înțelegem mai bine anumite dinamici ale pieței decât concurenții mai mari”, susține Frunză.

Acesta a remarcat că, în România, clienții se uită în primul rând la preț și de-abia după la alte lucruri extrem de importante, precum siguranța furnizării.

Mirajul prețului mic este, de altfel, și explicația urcării foarte rapide și apoi a prăbușirii unor jucători în piața energiei, jucători fără politici și strategii clare, crede Frunză.

“Noi am crescut organic, fără a încerca să speculăm. Politica noastră este cea de a garanta clienților stabilitate, atât a furnizării, cât și a prețului pe întreaga durată a contractului indiferent de evoluția cotațiilor pe piețele internaționale. Tocmai de aceea nu urmărim neapărat atingerea vreunei ținte de cotă de piață”, afirmă șeful MET România.

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

În ultimul an grupul MET și-a dublat cota pe piața angro a gazelor naturale, ocupând poziția a treia pe această piață, cele două companii active în România, MET România Energy și MET Austria Energy Trade GMBH, ajungând la o cotă de 13,12% în luna februarie 2021, de la o cotă de 7,3% în ianuarie 2020.

Pe piața concurențială de electricitate, MET România avea o cotă de 1,7% în ianuarie 2021, însă compania este mult mai activă pe alte piețe, cum ar fi cea de echilibrare, unde compania se află în Top 3 jucători.

De altfel, MET este una dintre companiile energetice cu cea mai rapidă creștere din Europa. În 2020, MET a înregistrat la nivel internațional o creștere de 43% a volumului de gaze tranzacționate, până la 71 miliarde metri cubi, volum echivalent cu 18% din consumul total de gaze din UE în 2020.

Chestionat în legătură cu previziunile sale privind evoluția prețului gazelor și energiei electrice, șeful MET România a răspuns că ar trebui să ne uităm la tendințe, care vor fi cele care vor presiune pe preț, într-un sens sau în altul.

În ceea ce privește energie electrică, prețul certificatelor de carbon a schimbat cu totul situația, consideră Frunză, care a explicat că, în cele din urmă, prețul va reflecta raportul dintre cerere și ofertă.

Referitor la gaze, avem o producție care începe să fie insuficientă, a remarcat CEO-ul MET România.

viewscnt
Afla mai multe despre
met
românia
energie
regenerabilă
parc solar
eolian