Peste 8.000 de angajați vor fi concediați de la Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara. Plățile compensatorii pe patru ani vor costa statul 915 milioane lei

Peste 8.000 de angajați vor fi concediați de la Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara. Plățile compensatorii pe patru ani vor costa statul 915 milioane lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2021

Un număr de 8.354 de angajați vor fi disponibilizați de la Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara și de la Compania Națională a Uraniului (CNU) și Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului (SNIM), din care 8.060 persoane de la cele două complexuri energetice. Aceștia ar putea beneficia de plăți compensatorii pentru o perioadă de până în patru ani, estimate la acest moment la suma de 915,68 milioane lei, arată un proiect de Ordonanță de urgență privind modificarea și completarea OUG nr. 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate, publicat în dezbatere de Ministerul Energiei.

Ce se va întâmpla pe piața de energie din România, investițiile pregătite și ultimele date legate de liberalizarea pieței de electricitate vor fi anunțate la Videoconferința Profit Energy.forum, care va fi organizată cu sprijinul Electrica Furnizare și Nuclearelectrica, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV

Detalii pot fi văzute AICI

Cele patru societăți asigură aproximativ 18.000 de locuri de muncă.

Urmărește-ne și pe Google News

”Prezentul act normativ propune acordarea venitului lunar de completare și a unor plăți compensatorii, ca măsură de protecție socială de care să beneficieze persoanele disponibilizate din companiilor afectate. Numărul estimat de persoane concediate este de 8.354, din care: 4.063 persoane – Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH); 264 persoane – Compania Națională a Uraniului SA (CNU); 3.997 persoane – Societatea Complexul Energetic Oltenia SA (CEO); 30 persoane - Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului SA (SNIM). Totalul cheltuielilor aferente veniturilor de completare aferente acordate pentru o perioada de până la 48 luni este estimat la acest moment la suma de 915.689.000 lei. Aceste măsuri propuse prin prezentul act normativ au în vedere interesul social, politica legislativă a statului român și cerințele corelării cu reglementarile interne și ale armonizării legislației naționale”, arată nota de fundamentare.

Prețurile petrolului închid a treia săptămână consecutivă de creșteri CITEȘTE ȘI Prețurile petrolului închid a treia săptămână consecutivă de creșteri

Măsurile de protecție socială prevăzute prin proiectul de act normativ, respectiv acordarea unui venit de completare pentru o perioadă de maximum 24 până la 48 de luni, sunt tratate ca măsuri de protecție socială acordate de statul român.

Se stabilește perioada de aplicare a ordonanței de urgență până la data de 31 decembrie 2032 pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective, în cazul acestor companii.

”Se prevede totodată, prin excepție de la prevederile art.14 si 15 din Legea 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, plățile compensatorii prevăzute prin contractul colectiv de muncă pentru pesoanele concediate în conditiile art. 1 se pot suporta integral și din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, dar nu mai mult de valoarea totală stabilită prin contractul colectiv de muncă în vigoare la data adoptării prezentei ordonanțe de urgență. Este prevăzută o normă tranzitorie în sensul că stabilirii modului de aplicare în timp și asupra persoanelor a actului normativ în sensul că, persoanele care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, beneficiaza de venituri lunare de completare acordate in temeiul prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 69/2019, vor primi veniturile de completare pentru perioada stabilită conform legislației în vigoare la data nașterii dreptului”, se menționează în document.

Enel a demarat operațiunile comerciale la parcul eolian Lagoa dos Ventos de 716 MW, cel mai mare parc eolian al Enel Green Power din lume CITEȘTE ȘI Enel a demarat operațiunile comerciale la parcul eolian Lagoa dos Ventos de 716 MW, cel mai mare parc eolian al Enel Green Power din lume

Acesta prevede că dacă operatorii economici care efectuează concedieri colective sunt în procedură de insolventă sau nu pot achita plățile compensatorii prevăzute prin contractele colective de muncă, întrucât duc lipsa de lichidități, acestea pot fi acordate integral din fondurile alocate cu aceasta destinație în bugetul Ministerului Energiei sau din fondurile alocate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aceste plăți având același regim de impozitare ca și indemnizația de șomaj.

Autorii proiectului motivează acordarea plăților compensatorii prin faptul că zona în care urmează a se efectua aceste disponibilizări este zonă monoindustrială, iar capacitatea de a absorbi forța de muncă disponibilizată pe termen scurt este extrem de redusă, impunându-se totodată și recalificarea personalului disponibilizat, iar impactul social rezultat ca urmare a aplicării unei astfel de măsuri este unul semnificativ în plan local.

Sunt luate totodată în considerare situațiile financiare ale celor patru companii, precum și faptul că personalul din zona monoindustrială în care operează societățile nu vor mai putea realiza, în conditiile limitărilor funcționale, venituri suficiente pentru satisfacerea nevoilor zilnice de trai proprii și ale membrilor familiilor, decât în urma reconversiei profesionale.

viewscnt
Afla mai multe despre
ce oltenia
ce hunedoara
concedieri
energie