O companie înființată în 2007 în Republica Moldova și a cărei sucursală din România, activă din 2015, și-a majorat anul trecut de 4 ori cifra de afaceri, ajungând la un rulaj de peste 55 milioane lei, și-a exprimat interesul de a cumpăra termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), controlat integral de statul român prin Ministerul Energiei și aflat în insolvență, solicitând și să viziteze amplasamentul unității de producție de energie, relevă un document oficial analizat de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
După cum a relatat în premieră Profit.ro, GSP Power SRL, înființată anul trecut și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, proprietarul operatorului offshore Grup Servicii Petroliere (GSP), și-a exprimat în aprilie interesul pentru cumpărarea termocentralei, iar creditorii CEH au aprobat între timp o procedură de atragere a unui investitor pentru Sucursala Electrocentrale Deva a Complexului, din care face parte Mintia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Activele Sucursalei Electrocentrale Deva a CEH au fost evaluate oficial la o valoare de piață de 100,88 milioane euro și una de lichidare de peste 61 milioane euro.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat recent pentru Agerpres că două companii "mari", din Coreea de Sud și Israel, au anunțat conducerea CEH și ministerul că vor să investească în termocentrala Mintia.
Date Profit.ro relevă însă că și Turboenergy Power SRL din Chișinău și-a notificat interesul pentru Mintia, luna trecută. Compania este specializată în servicii de reparații, întreținere, proiecte și revizii în energie, petrochimie, lucrări civile și alte industrii. În România, compania a avut printre clienți rafinăriile Petrotel Lukoil și Brazi, uzina termoelectrică Midia Năvodari, precum și centralele Veolia Energie, lucrând și la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, ca subcontractor al austriecilor de la Strabag.
Printre clienții Turboenergy Power din Republica Moldova se numără și compania de stat care operează hidrocentrala Stânca-Costești de pe râul Prut, cu putere instalată de 30 MW.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Gigantul american HAVI, distribuitorul McDonald`s, se mută în cel mai mare centru de distribuție pe care l-a avut până acum în România. Una dintre cele mai mari tranzacții de închiriere din 2021Compania, care este activă și în Spania, a fost fondată și este condusă de omul de afaceri basarabean cu cetățenie română Victor Slivinschi (37 de ani), care administrează și sucursala românească a Turboenergy Power, cu sediul în Târgoviște, conform termene.ro. Aceasta și-a majorat anul trecut de 4 ori cifra de afaceri, de la 13,71 la 55,28 milioane lei, profitul net crescând de aproape 8 ori, de la circa 500.000 lei la 3,87 milioane lei. Numărul mediu de angajați s-a dublat, de la 46 la 100.
"Faptul că Termocentrala Mintia beneficiază de grupuri cu care suntem familiarizați, că are nevoie de modernizări de tipul celor realizate de către noi cu succes în România, existența sursei de gaz în zonă, existența personalului calificat și cu tradiție în energetică din zona Deva și mai ales importanța strategică pentru Sistemul Energetic Național a producerii de energie electrică în Transilvania, toate acestea ne fac să fim încrezători că vom reuși în demersul nostru", a declarat, pentru Profit.ro, Victor Slivinschi.
Slavinschi mai controlează trei firme în România. Una dintre acestea, Energofor din Bacău, asigură proiectare și inginerie pentru echipamente sub presiune, în special centrale termice, și a lucrat pentru Electrocentrale București, Veolia Energie sau Aerostar Bacău, terminând anul 2020 cu profit net de 320.000 lei, la un rulaj de 21,6 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Appraisal & Valuation, deținătorul brand-ului NAI Romania, vine la bursă. Prima companie de evaluare din România listată la BVB. Compania pregătește achiziții de firmeCelelalte două, unde Slivinschi este și administrator, sunt traderul de combustibili SW Metex Europe (în numele căruia Slavinschi a sponsorizat cu 100.000 de euro o echipă de fotbal de ligă secundă din Turcia) și compania de construcții-montaj de instalații electrice și de automatizare Celin SRL, cu clienți precum Transelectrica, Electrocentrale București sau Oil Terminal.
Victor Slavinschi, licențiat în administrație publică și drept international, a încercat de două ori să intre în politică, candidând fără succes la alegerile parlamentare din Republica Moldova din 2005 (ca independent) și 2009 (pe listele Partidului Uniunea Centristă din Moldova). La scrutinul din 2005 a avut și un clip electoral.
CITEȘTE ȘI FOTO Tesla lansează o versiune high-end a Model S pentru a contracara rivalii Mercedes și PorscheCei mai mari creditori ai CEH sunt Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), cu o creanță de aproape 3 miliarde lei, ANAF (peste 1,7 miliarde lei) și compania de stat Hidroelectrica (peste 1 miliard de lei). Totalul datoriilor înscrise la masa credală a CE Hunedoara depășește 6 miliarde lei.
În primele 3 luni din 2021, CEH a înregistrat venituri de circa 127 milioane lei, cheltuielile fiind duble, de peste 259 milioane lei. La finalul lunii martie, compania avea datorii curente, acumulate după intrarea în insolvență, de 170 milioane lei la bugetul de stat și de 82 milioane lei la furnizori.
Instanța de judecată a prelungit recent, pentru încă 3 luni, respectiv până în luna august, perioada de observație din cadrul procedurii de insolvență a companiei. De asemenea, 7 creditori au depus la tribunal cereri de intrare în faliment a Complexului.