Guvernul a prenotificat Comisiei Europene intenția sa de a include încă două exploatări miniere în programul de subvenții de stat pentru închiderea minelor competitive, respectiv Lonea și Lupeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), aflat în insolvență, și a început discuții cu Direcția Generală Concurență a Executivului de la Bruxelles pentru a declara compania ca fiind "serviciu de interes economic general", statut care ar facilita acordarea de ajutoare de stat pentru salvarea celui mai mare angajator din Valea Jiului.
"Ministerul Energiei, împreună cu CEH, a inițiat demersuri către Comisia Europeană, aflându-ne în prezent în stadiul de prenotificare a Comisiei referitor la intenția de modificare a ajutorului de stat acordat României în vederea facilitării închiderii minelor necompetitive, prin includerea în programul de închidere a încă două mine din cadrul CEH", se arată într-un document al Ministerului Energiei.
Sursa mai citată mai menționează că sunt analizate posibilitățile pentru obținerea și a altor tipuri de ajutor de stat, avându-se în vedere, la CEH, constituirea unui așa-numit "Serviciu de Interes Economic General" (SIEG) prin care să fie asigurată o cantitate de energie necesară Sistemului energetic național, fiind începute discuții în acest sens cu Direcția Generală Concurență a Comisiei Europene.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În document este amintit că statul român s-a angajat față de Comisia Europeană să separe juridic, la CEH, activitarea minelor de cea a termocentralelor drept condiție pentru acordarea de ajutoare de stat companiei.
Un alt demers în curs este identificarea modalităților de valorificare a activelor CEH în conformitate cu prevederile Legii insolvenței, prin procedura de dare în plată. Ministerul Energiei, acționarul unic al companiei, s-a înțeles în această privință cu administratorul judiciar și cel special al companiei, însă operațiunea trebuie agreată și de Ministerul Finanțelor care este principalul creditor al CEH.
Toate aceste proceduri, de separare juridică a activităților, de dare în plată a activelor pentru stingerea datoriilor la stat și de accesare de diferite tipuri de ajutoare de stat se vor regăsi în planul de reorganizare judiciară al CEH, care va fi supus spre aprobare Adunării Creditorilor companiei.
Potrivit definiției din legislația UE, pot fi declarate "Servicii de Interes Economic General" (SIEG) acele activități economice pe care autoritățile publice le identifică drept fiind "de o importanță aparte pentru cetățeni" și care nu ar fi prestate (sau nu ar putea fi prestate la prețuri accesibile în mod nediscriminatoriu pentru toți clienții ) în absența intervenției statului, ceea ce facilitează acordarea de ajutoare de stat pentru aceste activități. În general, Comisia Europeană consideră că sunt servicii de interes economic general rețelele de transport, serviciile poștale și serviciile sociale.
CITEȘTE ȘI FMI cere din nou europenilor să ofere Greciei o reducere suplimentară a datorieiCel mai recent ajutor de stat pentru un serviciu de interes economic general a fost cel aprobat de Comisia Europeană la finalul lunii trecute, prin care statul elen acorda o garanție guvernamentală pentru accesarea de către holdingul energetic de stat al Greciei a unui împrumut de 190 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții pentru extinderea, retehnologizarea și modernizarea centralelor de producție de energie de pe 18 insule grecești nebranșate la sistemul energetic național grec.
Profit.ro a scris încă din august că Guvernul discută un scenariu de salvare a Complexului Energetic Hunedoara, aflat în insolvență și sub spectrul falimentului, care prevede darea în plată a minelor de cărbune și a câte unui grup de generare de la termocentralele Mintia și Paroșeni, în contul datoriilor bugetare ale complexului către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Ministerul Finanțelor, iar ulterior preluarea minelor viabile și a celor două centrale de către o entitate nou înființată.
De asemenea, Executivul intenționează să convingă Comisia Europeană să accepte acest plan de ștergere de facto a datoriilor la stat ale CE Hunedoara arătând că este necesară menținerea în operare a unei capacități totale de generare de 380 MW la nivelul complexului nu doar pentru asigurarea securității în funcționare a sistemului energetic național, ci și a celui european.
CEH a "intrat la apă" progresiv în primul semestru al anului. Activitatea s-a redus și pe partea de venituri, și pe cea de cheltuieli, ceea ce a permis companiei să raporteze, contabil, diminuarea cu peste o treime a pierderilor, de la 172,03 la 110,24 milioane lei. Pe de altă parte, însă, volumul de plăți restante a explodat, comparativ cu primele 6 luni din 2015, acestea majorându-se cu mai mult de 77%, de la 532,38 la 944,47 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Guvernul scoate la licitație marca Steaua. Prețul de pornire a fost stabilit sub forma unei taxe anuale. Reacția lui BecaliCheltuielile cu ponderea cea mai mare în total, cele de personal, au scăzut cu 18,4%, de la 201,56 la 164,43 milioane lei. Asta după ce, în februarie, salariile managerilor Complexului au fost diminuate cu 15%, cel al directorului general cu 50%, iar întreg personalul TESA din sediul central a fost trimis în concediu de așteptare, primind doar 75% din salarii. În martie, contractul colectiv de muncă al angajaților CE Hunedoara a fost denunțat unilateral de către administratorul judiciar al societății.
Față de 30 iunie 2015, numărul de angajați al Complexului s-a redus cu 7,6%, de la 6.427 la 5.939 persoane. La începutul acestui an, CE Hunedoara avea 6.214 salariați. Cheltuielile cu materii prime, materiale, consumabile, energie și apă au scăzut cu 45%, de la 124,38 la 68,57 milioane lei. Din păcate, și veniturile au cunoscut o scădere similară cu cea a cheltuielilor, diminuându-se cu 29%, de la 323,22 la 229,37 milioane lei.
Într-un raport de la finalul lunii iulie al administratorului judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, casa de insolvență GMC SPRL, se menționează că măsurile dispuse de conducere în perioada aprilie – 23 iunie 2016 pentru reducerea cheltuielilor și creșterea veniturilor au fost "aproape imperceptibile".
Astfel, în document se arată că, cu excepția economiilor făcute prin denunțarea contractului colectiv de muncă, nu au fost efectuate alte reduceri ale cheltuielilor de natură salarială.
CITEȘTE ȘI ASF propune ca statul să subvenționeze primele de asigurare pentru fermieri"Deși denunțarea contractului colectiv de muncă era doar o etapă premergătoare pentru a se putea efectua disponibilizări de personal fără plata salariilor compensatorii (imposibil de achitat de către unitate), disponibilizările nu au mai avut loc, elaborarea actelor normative pentru ca personalul disponibilizat să beneficieze de două salarii în completare nefiind finalizată nici până la data prezentului raport. Conform unei hotărâri a Consiliului de Administrație din perioada în care societatea nu s-a aflat în insolvență, disponibilizarea a circa 840 de persoane este prevăzută abia pentru luna octombrie 2016 (...) Considerăm că structura de personal a societății este supradimensionată și măsura disponibilizării a 840 de salariați abia în luna octombrie este tardivă. Am vrea să fim bine înțeleși, există locuri de muncă deficitare la fronturile de lucru de la minerit și energie – aici poate ar trebui să se facă angajări pentru creșterea producției – dar există personal excedentar în activitatea energetică și în activitatea de suprafață din minerit, care nu are nicio contribuție la realizarea veniturilor", se spune în raportul GMC SPRL.
Administratorul judiciar mai arată că, în paralel, veniturile lunare ale societății au fost diminuate cu circa 2 milioane lei pentru serviciile de mentenanță ce urmează a fi încasate de la Transelectrica.
"Societatea nu are resursele necesare pentru achitarea cheltuielilor curente cu materii prime și materiale, lipsa aprovizionării cu materiale curente absolut necesare activității miniere - plasă, stâlpi, lemn de mină etc - conducând la imposibilitatea realizării producției planificate de cărbune, iar stocul necesar funcționării centralelor electrice va scădea zi de zi. Deși am fost asigurați de către conducerea societății și de către compartimentul de specialitate că nu se face rabat la asigurarea condițiilor de siguranță a muncii în unitățile miniere, este foarte posibil ca lipsa resurselor financiare necesare să afecteze aprovizionarea cu materiale și echipamente de protecție specifice", se mai spune în raport.
În aceste condiții, Complexul nu a avut încotro și și-a sporit masiv arieratele. Volumul de plăți restante a explodat, comparativ cu primele 6 luni din 2015, acestea majorându-se cu mai mult de 77%, de la 532,38 la 944,47 milioane lei. Față de finalul anului trecut, acestea au avansat cu 42,5%, de la 662,82 milioane lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vila fostului șef din ADS condamnat în dosarul ICA, vândută și nu prea de Fisc. Cumpărătorul nu a vărsat banii și ar putea suporta dauneDin totalul de restanțe de 944,47 milioane lei de la 30 iunie 2016, două treimi reprezintă datorii la bugetele statului, iar restul – facturi neplătite la furnizori și alți creditori.
CE Hunedoara a încheiat anul trecut cu pierderi totale de 1,661 miliarde lei, însă peste 77% din această sumă (1,288 miliarde lei) reprezintă doar provizioane pentru penalitățile dictate de Administrația Fondului de Mediu pentru neachiziționarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră impuse de legislția europeană. Din activitatea curentă, pierderea complexului a fost de 373,6 milioane lei, sub cea bugetată pentru 2015, de 404,4 milioane lei.
Complexul Energetic Hunedoara este controlat integral de statul român, prin Ministerul Energiei, și este cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județul Hunedoara, fiind totodată singura societate care furnizeză agent termic în municipiul Deva și în orașele din Valea Jiului. Complexul asigură circa 5% din producția de energie electrică a României și avea aproximativ 6.300 de angajați în momentul intrării în insolvență, la minele de huilă Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.
În plus, în baza unei hotărâri de guvern din 2013, o parte din energia necesară pentru echilibrarea sistemului energetic național în situațiile în care apar brusc diferențe mari între producția și consumul de electricitate este achiziționată obligatoriu de Transelectrica de la Complexul Energetic Hunedoara, în regim reglementat.