Intrarea simultană în insolvență a RADET și ELCEN ar permite fuziunea dintre cei doi principali actori ai sistemului de termoficare din Capitală, imposibilă în acest moment din cauza precedentului instituit de Curtea Constituțională (CCR) în 2014, când a blocat transferul gratuit de acțiuni la Portul Constanța de la Guvern la primăria condusă pe atunci de Radu Mazăre, a sugerat, joi, primarul Capitalei, Gabriela Firea, într-o declarație susținută la Murighiol, înaintea Comitetului Executiv al PSD.
"Eșecul fuziunii RADET - ELCEN de acum câțiva ani a fost din cauza faptului că Ministerul de Justiție nu a avizat această fuziune, deoarece era conștient de faptul că reprezentanții CCR nu vor fi de acord cu acest transfer fără plată al acțiunilor unor entități economice către o primărie sau toate către Guvern, dar cu titlu gratuit (...) dar acum suntem într-o altă situație, în care dacă și ELCEN-ul ar intra în insolvență, simultan cu RADET-ul, iar cele două entități economice ar porni împreună un plan de redresare, finalul fericit ar fi acela al contopirii celor două societăți, pentru că de fapt ele sunt sinergice în realitate", a spus Firea, citată de Agerpres.
După această declarație, Consiliul de Administrație al Elcen, companie controlată de Ministerul Energiei, a decis, joi, să solicite intrarea societății în insolvență ca urmare a hotărârii de miercuri a consilierilor generali ai Capitalei de intrare în insolvență a RADET. Insolvența trebuie decisă în instanță.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Primarul a mai arătat că a discutat cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, și cu vicepremierul Vasile Dîncu, din discuții reieșind acordul asupra faptului că și ELCEN trebuie să intre "într-o etapă de însănătoșire economică".
"Această situație nu mai poate fi perpetuată și nu se mai poate intra în iarnă cu această presiune - că Distrigaz, Romgaz și Transgaz pun presiune pe ELCEN și amenință cu oprirea livrării gazului. ELCEN pune presiune pe RADET și anunță că bucureștenii nu vor mai avea apă caldă și tot așa, e o spirală a neputinței, a datoriilor acumulate în 10-15 ani de zile și este o spirală a inconștienței. Acest lucru trebuia să fie stopat prim măsura insolvenței și sunt absolut convinsă că în perioada următoare guvernul, prin reprezentanții săi, în special în CA al ELCEN, care am înțeles că se va întruni zilele acestea, va lua o măsură similară de redresare economică a ELCEN", a adăugat Firea.
În 2014, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, la sesizarea Avocatului Poporului, o lege din 2008 în baza căreia Consiliul Local Constanța a primit cu titlu gratuit, de la acționarul majoritar Ministerul Transporturilor, 20% din acțiunile companiei Administrația Porturilor Maritime Constanța. Printre inițiatorii legii s-a numărat și deputatul Alexandru Mazăre, frate primarului Constanței, Radu Mazăre. Anterior, în 2013, la propunerea Primăriei Capitalei, Guvernul aprobase un memorandum de fuziune RADET-ELCEN, scopul principal al fuziunii fiind stingerea datoriilor istorice ale RADET către ELCEN.
Fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea, enumera și el, anul trecut, printre motivele care împiedicau fuziunea RADET-ELCEN, decizia Curții Constituționale din 2014, arătând, în plus, că un eventual faliment al RADET ar fi în avantajul ELCEN, care și-ar putea storna facturile neîncasate de la Regie și i s-ar putea rambursa TVA-ul plătit aferent acestora, în sumă estimată, la acea dată, de 150 milioane euro. El mai avansa ca scenariu posibil transformarea RADET din regie autonomă în societate comercială și intrarea acesteia într-o asociere cu ELCEN. În iulie, după demisia CA-ului RADET, primarul Firea declara că va face toate demersurile posibile pentru ca Regia să fie transformată în societate comercială, pentru a putea accesa fonduri UE în valoare de 187 milioane euro pentru modernizare.
Conducerea RADET a fost mandatată miercuri să deschidă procedura insolvenței, un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB), iar Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, ulterior, că salută decizia de intrare în insolvență a RADET și că acest lucru înseamnă că Regia va plăti facturile la zi către ELCEN.
Dan Agrișan, administrator al ELCEN, a declarat pentru Agerpres că CA-ul companiei se va întruni joi pentru a discuta care sunt soluțiile pe care le poate aborda compania după decizia RADET de a-și cere insolvența, una dintre soluții fiind intrarea în insolvență și a ELCEN. "Dacă ELCEN nu ar intra în insolvență, ar fi într-o situație și mai dificilă decât dacă ar intra. Alimentarea cu energie termică a Capitalei nu va fi afectată în această iarnă, chiar dacă ELCEN și RADET vor intra în insolvență, atâta vreme cât va exista o coordonare între ELCEN, RADET și primărie", a susținut Agrișan.
CITEȘTE ȘI România va anula Tratatele bilaterale de protejare a investițiilor cu statele UEÎn ipoteza că ambele entități își vor cere insolvența în instanță, succesul scenariului de fuziune între RADET și ELCEN va depinde de cooperarea principalilor creditori ai ELCEN, care sunt furnizorul de gaze Romgaz, transportatorul Transgaz și distribuitorul Distrigaz Sud Rețele. Principalul avantaj pentru aceștia ar fi dispariția imensei datorii istorice de 3,6 miliarde lei a RADET către ELCEN. În acest fel, noua structură ar dispune de spațiu financiar pentru a-și achita în mod eșalonat facturile restante către creditorii menționați.
Romgaz a amenințat în nenumărate rânduri că va opri furnizarea de gaze către ELCEN din cauza datoriilor neplătite, dar nu a făcut-o niciodată până în prezent. Pe de altă parte, Transgaz a dat în judecată în vară ELCEN pentru facturi neplătite aferente serviciului de transport al gazelor, iar distribuitorul Distrigaz Sud Rețele a limitat recent debitul de gaze naturale către ELCEN, din cauza neachitării serviciului de distribuție, și a poprit conturile producătorului de energie termică. Ulterior, cele două companii au ajuns la o înțelegere pentru plata eșalonată a datoriilor, poprirea a fost ridicată și situația a revenit la normal.
Romgaz și Transgaz sunt controlate majoritar de stat, prin Ministerul Energiei și cel al Economiei, iar la compania-mamă a Distrigaz Sud Rețele, Engie România, ministerul are o participație semnificativă, de 37%.
ELCEN se află la rândul său sub controlul Ministerului Energiei, care are 97,5% din acțiuni, restul fiind în posesia Romgaz. RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și companii).
CITEȘTE ȘI Elena Udrea, pusă sub control judiciar în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009. Și Ioana Băsescu este sub control judiciarLa finalul anului trecut, ELCEN datora în total celor trei companii peste 614 milioane lei, din care 389,3 milioane lei către Romgaz, 146 milioane lei către Distrigaz și 78,9 milioane lei către Transgaz. Alți creditori semnificativ ai ELCEN erau Transelectrica (datorii de 76,79 milioane lei) și OMV Petrom (16,04 milioane lei).
Din declarațiile lor publice rezultă că ambii actori politici ai "dramei" RADET-ELCEN, ce are ca miză alimentarea la iarnă a bucureștenilor cu căldură și apă caldă, – primarul PSD Firea și Guvernul tehnocrat Cioloș - par dispuși să coopereze amiabil pentru rezolvarea problemei, conștienți că o astfel de atitudine, care sporește șansele pentru un deznodământ fericit, le este amândurora mai utilă din punct de vedere electoral în perspectiva alegerilor din decembrie decât o situație de adversitate. Cu alte cuvinte, că e mai avantajos să îți asumi în fața electoratului meritul de a-i fi asigurat căldura și apa caldă decât să dai vina pe adversarul politic în fața aceluiași electorat pentru frigul din apartamente.
Din documentarea Profit.ro a reieșit că, în mediul privat, fuziunile între două societăți partenere de afaceri aflate în insolvență, una fiind creditor în raport cu cealaltă, nu sunt deloc o raritate (exemple aici și aici). În astfel de situații, principalul argument pentru fuziune adus celorlalți creditori este faptul că, în acest fel, se elimină datoriile și creanțele reciproce dintre cele două societăți insolvente, care de cele mai multe au o pondere semnificativă în total. Drept consecință, noua companie rezultată din fuziune este mult degrevată financiar și îi este mai ușor să-și plătească celelalte datorii. În plus, sunt puse laolaltă activele și conturile celor două firme, ceea ce sporește forța financiară a acesteia.
CITEȘTE ȘI Johnny Depp își vinde apartamentele de lux din Los Angeles cu 12 milioane de dolariPe lângă asta, dacă RADET și ELCEN reușesc să obțină insolvența în instanță, principalii creditori ai ELCEN nu vor mai putea să amenințe producătorul de energie termică cu întreruperea furnizării. Asta pentru că legea insolvenție stipulează că "orice furnizor de servicii - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice sau altele asemenea - nu are dreptul, în perioada de observație și în perioada de reorganizare, să schimbe, să refuze ori să întrerupă temporar un astfel de serviciu către debitor sau averea acestuia, în cazul in care acesta are calitatea de consumator captiv, potrivit legii". Iar consumatorul captiv este definit ca fiind "consumatorul care, din considerente tehnice, economice sau de reglementare, nu poate alege furnizorul".
În baza acestor prevederi, nu pare dificil de demonstrat că RADET este consumator captiv față de ELCEN, în măsura în care regia de termoficare este dependentă în proporție de circa 92% de agentul termic furnizat de Electrocentrale București. La fel, ELCEN ar putea arăta ușor că este consumator captiv în raport cu Transgaz și Distrigaz, întrucât serviciul de transport și distribuție a gazelor naturale constituie monopoluri. Iar în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, din punct de vedere al cantităților de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică pentru populație, ELCEN se încadrează în piața reglementată, primind gaze la preț fix stabilit de Guvern și cu prioritate din producția internă.
În aceste condiții, nu este exclus ca Romgaz, Transgaz, Distrigaz Sud Rețele și poate și alți creditori să se opună în instanță intrării în insolvență a RADET și ELCEN. Este neclar de asemenea cum ar urma să fie împărțit controlul asupra entității rezultate din eventuala fuziune sau asociere dintre RADET și ELCEN între Guvernul central, reprezentat de Ministerul Energiei, și autoritățile municipale din București. În fine, fuziunea nu rezolvă automat problema faptului că RADET furnizează căldură și apă caldă în București la prețuri situate sub nivelul costurilor.