În pofida faptului că importurile de gaze azere sunt unele marginale, cifra de afaceri dintre România și Azerbaidjan a crescut cu aproape 50% în 2023, atingând nivelul de 700 milioane de dolari, în special ca urmare a activității Socar pe piața autohtonă, unde deține o rețea de benzinării și mai multe depozite de combustibil.
Peste jumătate din aceasta reprezintă importuri de țiței și produse petroliere.
După intrarea în vigoare a embargo-ului impus de UE importurilor de țiței și produse petroliere rusești, și rafinatorii autohtoni (OMV Petrom, Rompetrol și Lukoil) au fost nevoiți să se reorienteze și să găsească surse alternative de import, una dintre acestea, pe lângă Kazahstan, fiind Azerbaidjanul.
Drept urmare, cifra de afaceri comercială dintre România și Azerbaidjan s-a ridicat la 700 de milioane de dolari în 2023, potrivit ambasadorului României în Azerbaidjan, Vasile Soare.
„Azerbaijan, Georgia, România și Ungaria cooperează în implementarea unui proiect de furnizare de energie verde de pe platforma azeră a Mării Caspice prin Marea Neagră până la Constanța. De la 1 aprilie 2023, a intrat în vigoare primul contract de furnizare de 1 miliard de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan în România. Există și proiectul de transport al gazelor naturale lichefiate din Azerbaidjan prin Georgia și Marea Neagră către România”, a declarat acesta.
Cu toate acestea, importurile de gaze sunt încă marginale, în pofida faptului că Romgaz a semnat cu Socar contractul de furnizare a unui milion de mc de gaze.
Potrivit oficialilor de la Baku, în 2023, Azerbaidjan a exportat 23,8 miliarde de metri cubi de gaz (cu 5,3% mai mult față de 2022). Din aceste volume, 11,8 miliarde de metri cubi au fost exportate în Europa, prin gazoductul TAP.
1,39 miliarde metri cubi au fost transportate în Bulgaria, 0,67 miliarde de metri cubi în Grecia și 9,37 miliarde de metri cubi în Italia. Operatorul TAP nu a precizat volumele transportate către România, însă acestea au fost reduse (0,37 miliarde mc, dacă tot gazul exportat în Europa, mai puțin cel către Grecia, Bulgaria i Italia, ar fi ajuns în România)
Alte 9,5 miliarde de metri cubi au fost exportate în Turcia, iar 2,5 miliarde de metri cubi în Georgia.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Extragerile de gaze din depozite au depășit producția internă și au bătut recordul din friguroasa iarnă 2016-2017. Importuri pentru acoperirea consumului curentAșa se face că, potrivit unei declarații a ministrului azer al Energiei, Parviz Shahbazov, comerțul cu țiței și produse petroliere este în prezent principala activitate dintre cele două state.
„Cifra de afaceri comercială dintre cele două țări a crescut cu 48%. Țițeiul și produsele petroliere reprezintă 56,5% din cifra de afaceri comercială. Azerbaidjanul exportă țiței în România. Extinderea activităților Socar în România, unde deține 74 de benzinării și mai multe depozite de combustibil în 28 de regiuni, indică prezența unor legături energetice reciproc avantajoase între țările noastre”, a spus el.
Azerii sunt prezenți în România din 2011, prin operatorul de stații de alimentare cu carburanți Socar Petroleum SA.
Compania și-a majorat puternic încasările în 2022, cu peste 83%, ajungând la venituri totale de circa 2,6 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Cu cine va fi semnat contractul pentru finalizarea lucrărilor de modernizare a DN73În schimb, profitul net s-a redus cu peste 67%, de la 16,45 milioane lei în 2021 la 5,37 milioane lei în 2022.
Pe lângă carburanți auto, Socar Petroleum importă și distribuie în România și produse petrochimice, precum metanol, uree, polietilenă și polipropinenă. Compania operează trei depozite, la Teiuș, Onești și Constanța.
Prin subsidiara Socar Trading, grupul azer are semnat un contract de export de gaze naturale cu producătorul român Romgaz, care prevede livrări potențiale de până la 1 miliard de metri cubi pe an, până în 31 martie 2024.
În toamna anului 2022, la București, Romgaz a semnat cu Socar un memorandum privind o investiție comună într-un terminal de gaze naturale lichefiate (LNG) la Marea Neagră.