Consiliul General al Municipiului București (CGMB) supune astăzi la vot, într-o ședință programată la ora 11, acordarea de subvenții suplimentare de peste 80 milioane lei către RADET, vitale pentru continuarea funcționării Regiei, aflată într-o situație financiară critică, dar și alocarea a 1,26 miliarde lei Companiei Municipale Energetica, pentru ca aceasta să cumpere o parte din creanțele creditorilor Electrocentrale București (ELCEN) și să-i deconteze producătorului de energie termică unele investiții și stocuri, ca parte a planului de preluare a activelor și operațiunilor ELCEN.
În plus, CGMB va lua în discuție două proiecte de hotărâri care vizează extinderea sistemului centralizat de încălzire din Capitală în județul Ilfov. Astfel, se va vota avizarea studiului de oportunitate privind delegarea către Compania Municipală Energetica a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în arealul deservit de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București-Ilfov, din care mai fac parte, pe lângă municipiul București, localitățile Chiajna și Popești Leordeni, precum și mandatarea Asociației pentru delegarea respectivului serviciu public.
Anul acesta, Chiajna și Popești Leordeni au intrat, prin consiliile lor locale, în acționariatul Companiei Municipale Energetica SA a Primăriei Capitalei, preluând participația minoritară deținută anterior la companie de către o altă firmă a municipalității bucureștene, Service Ciclop SA.
CITEȘTE ȘI Guvernul se reunește în ședință după trei săptămâni. Rectificarea bugetară, care ar fi trebuit discutată, nu are avizul CSATTot astăzi, într-o ședință programată la ora 14, după cea a CGMB; comitetul creditorilor ELCEN va supune la vot prelungirea cu încă o lună a termenului de aprobare a planului de reorganizare a companiei, dar și "oportunitatea continuării sau întreruperii de către ELCEN a furnizării energiei termice către RADET" după ziua de mâine, 24 august, potrivit convocatorului ședinței.
Asta pentru că Regia a acumulat restanțe la plata facturilor datorate ELCEN în valoare totală de peste 124 milioane lei în perioada aprilie-iulie 2018. Ulterior, RADET a anunțat că, la data de 20 august, avea datorii restante către ELCEN de doar 25,8 milioane lei.
Comitetul este format din Direcția Regională a Finanțelor Publice București și Direcția Mari Contribuabili din ANAF, distribuitorul de gaze Distrigaz Sud Rețele, operatorul de transport de gaze Transgaz și Alpha Bank.
Extras din Convocatorul ședinței Adunării creditorilor ELCEN din 23 august 2018
Mai mult, la solicitarea Distrigaz Sud Rețele, pe ordinea de zi a ședinței comitetului creditorilor au fost introduse puncte suplimentare, respectiv "prezentarea măsurilor întreprinse de administratorul special și judiciar al ELCEN în scopul supunerii spre aprobarea CGMB a planului de reorganizare al RADET corelat cu cel al RADET", dar și "prezentarea de către administratorul special și judiciar al RADET a măsurilor întreprinse pentru recuperarea creanței ELCEN împotriva RADET, în cuantum de 3,6 miliarde lei", a "demersurilor ce urmează a fi întreprinse pentru recuperarea creanțelor curente ELCEN de la RADET", precum și "prezentarea demersurilor întreprinse privind atragerea răspunderii persoanelor care au contribuit la starea de insolvență a RADET conform art. 169 din legea 85/2014".
Primăria Capitalei vrea să majoreze cu 1,26 miliarde lei capitalul social al Companiei Municipale Energetica pentru ca aceasta să cumpere cu acești bani creanțe deținute de creditorii ELCEN în valoare de circa 1,07 miliarde lei și să deconteze investiții și stocuri ale producătorului de energie termică de 184,8 milioane lei.
Creanțele care ar urma să fie preluate sunt cele bugetare, bancare și salariale, nefiind menționat nimic despre datoriile către companiile din industria gazelor naturale care sunt furnizori ai ELCEN, respectiv Romgaz, Transgaz și Distrigaz Sud Rețele.
Extras din Legea insolvenței
Astfel, s-ar pune în practică parțial planul de preluare de către CMEB a activelor și operațiunilor ELCEN, mai puțin alocarea de fonduri pentru transferul propriu-zis al acestora, care ar urma să coste 891,3 milioane lei.
De asemenea, se vrea acordarea de subvenții suplimentare de peste 80 milioane lei către RADET, după ce Regia a constatat că și-a depășit anul trecut nivelul planificat de 22,5% al pierderilor tehnologice din rețelele de transport și distribuție a agentului termic destinat încălzirii și apei calde pentru populație, consemnând pierderi de 28,61%. Prima tranșă din subvențiile suplimentare, de 40 milioane lei, urmează să fie plătită către RADET până pe 31 august, iar restul de 40,325 milioane lei, după aprobarea de către ANRE a pierderii tehnologice de 28,61%
Această primă tranșă, de 40 milioane lei, va fi achitată prin redirecționarea către subvenții a creditelor bugetare aprobate pentru finanțarea unor investiții ale RADET, potrivit unui proiect de rectificare a bugetului propriu al Municipiului București. În solicitarea RADET de suplimentare a subvențiilor se menționează că prima tranșă din acestea, care ar urma să fie plătită până la finalul lunii, este cerută "cu celeritate, pentru depășirea situației critice din punct de vedere financiar", "pe fondul unui deficit financiar acut și ținând cont de faptul că în sezonul cald încasările din vânzarea energiei termice nu acoperă necesarul unei funcționări normale".
CITEȘTE ȘI Unde greșește Darius Vâlcov: Digi nu are capitaluri negative. Indicatorii de îndatorare ai companiei s-au ameliorat de la listareÎntr-o altă ședință recentă a comitetului creditorilor ELCEN, administratorul judiciar al producătorului de energie termică, Sierra Quadrant, s-a consultat cu creditorii și cu privire la "măsurile care se impun a fi luate având în vedere refuzul administratorului judiciar al RADET de a pune în aplicare hotărârea Comitetului Creditorilor RADET din data de 11.05.2018 privind implementarea soluției de restructurare identificată prin transferul de afacere și Hotărârea nr. 296/17.05.2018 a Consiliului General al Municipiului București".
Planul de reorganizare a ELCEN trebuia votat de creditori pe 26 iulie, însă votul a fost amánat cu o lună din cauza faptului că CGMB nu a aprobat încă alocarea bugetară necesară plății către ELCEN pentru transferul de afacere și pentru acoperirea creanței istorice a acesteia asupra RADET – în total circa 2 miliarde de lei. Pentru succesul întregii operațiuni, este nevoie și de modificarea corespunzătoare a planului de reorganizare a RADET.
Mai mult, în ședință s-a propus inclusiv, de către Distrigaz Sud Rețele, ca, în cazul în care administratorul judiciar și cel special al RADET nu modifică planul de reorganizare a Regiei în termenul de 30 de zile, pentru a-l pune în acord cu cel al ELCEN, să se "întreprindă demersurile necesare ridicării dreptului de administrare a debitoarei RADET și înlocuirea administratorului judiciar Rominsolv pentru motive temeinice".
CITEȘTE ȘI Inspectorii Guvernului verifică ce se întâmplă cu mult întârziata Magistrală de metrou Drumul Taberei-Eroilor. Este verificat și gradul de siguranță. Sindicaliștii au avertizat că circulația cu metroul nu mai este sigurăUn alt creditor al ELCEN,Transgaz, a avut o poziție radicală, cerând chiar "analizarea angajării răspunderii administratorului judiciar (al RADET, Rominsolv – n.r.) sub aspectul răspunderii juridice civile, administrative și/sau penale, motivat de faptul că refuză să pună în aplicare implementarea soluției de restructurare identificată prin transferul de afacere și Hotărârea nr. 296/17.05.2018 a Consiliului General al Municipiului București".
"Nu putem fi acuzați că tragem de timp. Rominsolv a elaborat de aproape o lună un draft de modificare a planului de reorganizare a RADET. Însă potrivit Legii insolvenței, planul inițial de reorganizare, care a fost depus în februarie, nu poate fi modificat până nu este votat de creditori și confirmat de către judecătorul sindic", a declarat în replică, pentru Profit.ro, Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv, administratorul judiciar al RADET.
Acesta a mai spus și că planul de reorganizare a ELCEN prezintă mai multe defecțiuni, caracterizându-l drept o "ficțiune".
CITEȘTE ȘI Bahrainul suspendă eliberarea de vize cetățenilor Qatarului"Planul de reorganizare a ELCEN este o ficțiune și nu poate fi aprobat în forma actuală. Asta pentru că este condiționat de asumarea de către Primăria Capitalei a responsabilității de achitare a creanței reevaluate a ELCEN asupra RADET, în valoare de 1,095 miliarde lei. Asta în vreme ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis încă de anul trecut că responsabilitatea creanței istorice de 3,7 miliarde lei este a RADET și nu a Primăriei. Nu-și asumă nimeni riscul ca, ulterior, planul să fie respins la Curtea de Apel și tot ce s-a făcut până în prezent să fi fost degeaba. Până să-i acuzăm pe alții și să cerem ridicarea dreptului de administrare și angajarea răspunderii, e bine să ne uităm în ograda proprie", a explicat reprezentantul Rominsolv.
El a mai spus că planul de reorganizare a ELCEN conține mai multe măsuri care prezintă riscul de a fi declarate elemente de ajutor de stat ilegal, cum ar fi chiar asumarea de către Primărie a plății creanței ELCEN asupra RADET sau transferul contra cost al activelor și operațiunilor ELCEN către Compania Municipală Energetica, ambele presupunând alocarea de fonduri de stat, din bugetul local al Capitalei. În acest sens, Piperea a arătat că este necesară efectuarea așa-numitului "test al investitorului privat" pentru a îndepărta acest risc, procedură solicitată, de altfel, de ANAF, principalul creditor al ELCEN.
Pe 17 mai, CGMB a aprobat de principiu, fără detalii, transferul de activitate de la RADET și ELCEN la Compania Municipală Energetica. ELCEN, care asigură peste 90% din necesarul de energie termică al Capitalei, a înregistrat un profit net de 35,9 milioane lei anul trecut și de 84,17 milioane lei în primul trimestru din 2018, bugetul de venituri și cheltuieli pe întreg anul în curs estimând un rezultat operațional EBITDA pozitiv de circa 116 milioane lei. RADET a terminat anul 2017 cu pierderi de 160,9 milioane lei, însă în primul semestru din 2018 a reușit să și le reducă la doar 300.000 lei, de la 109 milioane lei în perioada similară din 2017.