Două companii britanice, British Steel și grupul industrial Liberty House, sunt interesate de combinatul siderurgic de la Galați, pe care grupul ArcelorMittal trebuie să îl vândă pentru a putea cumpăra Ilva, cel mai mare producător de oțel din Europa, potrivit unor surse citate de Financial Times.
Cei doi potențiali cumpărători nu au confirmat informațiile, însă un reprezentant al Greybull Capital, proprietarul British Steel, a declarat că există interes pentru oportunități de extindere.
Totodată, Liberty House a fost implicată în numeroase tranzacții în ultimii ani, cea mai recentă fiind achiziția unei companii olandeze anul trecut.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
British Steel, cu peste 5.000 de angajați, s-a desprins de Tata Steel în 2016, în urma unui proces de restructurare a grupului indian, fiind cumpărată de compania britanică de investiții Greybull Capital pentru doar 1 liră sterlină.
Liberty House a fost fondată în 1992, în Marea Britanie, de omul de afaceri Sanjeev Gupta, de origine indiană. Compania a cumpărat, anul trecut, divizia de oțel special a Tata Steel cu 100 de milioane de lire sterline.
ArcelorMittal a primit, în iunie, aprobarea Comisiei Europene pentru preluarea companiei italiene Ilva, cu condiția ca grupul controlat de magnatul indian Lakshmi Mittal să renuțe la o parte din activele europene, inclusiv combinatul de la Galați.
ArcelorMittal trebuie să găsească un cumpărător care să mențină activitatea și locurile de muncă la combinatul din Galați Luna trecută, comisarul european pentru Competiție, Margrethe Vestager, a declarat că autoritățile de la Bruxelles au obținut de la ArcelorMittal angajamente că nu va închide activele de producție. Grupul ar urma să găsească și pentru combinatul de la Galați un cumpărător care să mențină activitatea și locurile de muncă, urmând să beneficieze pentru aceasta inclusiv de bani de investiții din partea vânzătorului.
Tot luna trecută, ArcelorMittal a anunțat că a acceptat noile condiții stabilite de autoritățile italiene pentru a putea finaliza tranzacția cu Ilva. Tranzacția fusese amânată de autoritățile de la Roma pentru rezolvarea unor probleme de mediu, în condițiile în care principala activitate a Ilva este în orașul Taranto, care se confruntă cu probleme grave în acest sens, dar și pentru ca ArcelorMittal să încerce să ajungă la un acord cu sindicatele.
În afara combinatului de la Galați, ArcelorMittal trebuie să vândă ArcelorMittal Piombino, singura sa unitate de producție a oțelului galvanizat din Italia, ArcelorMittal Skopje (Macedonia), ArcelorMittal Ostrava (Cehia), ArcelorMittal Dudelange (Luxemburg), precum și liniile de zincare nr. 4 și 5 de la Flemalle și decaparea, linile de laminare la rece și ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate din Liege, Belgia.