OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, a obținut în primul trimestru al acestui an un profit net de 288 milioane de lei, cu 16,5% mai scăzut decât cel din perioada similară a anului trecut, de 345 milioane de lei.
Grupul OMV Petrom a înregistrat o pierdere de 80 de milioane de lei din activitatea de upstream (față de profitul de 164 milioane de lei din primul trimestru al anului trecut) și un profit de 360 milioane de lei din cea de downstream (față de profitul de 345 milioane de lei din primul trimestru al anului trecut).
Rezultatul pozitiv al activității din downstream este explicat prin majorarea ratei de utilizare a rafinăriei la 94% (față de 86% în perioada similară a anului trecut). Volumele de carburanți vândute au crescut cu 4%, valoare situată însă sub cea din ultimul trimestru din anul trecut, acesta fiind însă un efect sezonier.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Producția de țiței din România a scăzut cu 4% comparativ cu primul trimestru al anului trecut, ajungând la 6,64 milioane barili, “reflectând în principal declinul natural care nu a putut fi complet compensat, din cauza nivelului redus al investițiilor, creșterea numărului de sonde care au devenit neeconomice în contextul prețului scăzut al țițeiului, precum și mentenanța planificata la sondele-cheie”.
Potrivit raportului grupului, “valoarea vânzărilor consolidate a fost de 3.559 mil lei in T1/16, cu 17% mai mica decât în T1/15, în principal din cauza scăderii veniturilor din vânzările de produse petroliere, în urma continuării declinului pronunțat al prețului la țiței, și din cauza veniturilor mai mici din vânzările de gaze naturale. Acest efect a fost parțial compensat de creșterea cantităților de produse petroliere vândute și de vânzările mai mari de electricitate. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 64% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 33%, iar cele din Upstream 3% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți).
Profitul fiscal al grupului al fost de 343 milioane lei, OMV Petrom achitând un impozit pe profit de 55 milioane lei. Cheltuielile cu impozitul pe profit curent al Grupului au fost de 28 milioane lei, iar cheltuielile aferente impozitului amânat au avut valoarea de 27 milioane lei. Rata efectiva a impozitului pe profit primul trimestru al acestui an a fost de 16%.
“În primele trei luni din 2016, rezultatele financiare ale Grupului au fost afectate de scăderea abruptă a prețului țițeiului. Ca răspuns, am continuat să implementăm măsuri de reducere a costurilor de operare și a cheltuielilor de capital. Investițiile au fost prioritizate în funcție de potențialul de a genera valoare pe termen lung, reducându-se cu aprox. 28% comparativ cu T1/15. În mod firesc, acest lucru a impactat producția totală de hidrocarburi din Upstream. Cu toate acestea, beneficiind de modelul nostru de afaceri integrat, rezultatul negativ din Upstream pentru T1/16 a fost mai mult decât compensat de contribuția pozitiva atât a Downstream Oil, cât și a Downstream Gas. Segmentul Downstream Oil a beneficiat de cererea crescută de produse petroliere rafinate și de costul mai mic cu țițeiul consumat, în timp ce segmentul Downstream Gas s-a confruntat, în continuare, cu un mediu de piață dificil, atât în activitatea de gaze, cât și în cea de electricitate. Luând în considerare persistența unui mediu cu prețuri scăzute, vom continua sa ne ajustam nivelul de activitate, menținând, totodată, o poziție financiară solidă și protejând fluxul de numerar extins. În acest context, un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor este cu atât mai important pentru a putea continua investițiile, atât în vederea gestionarii declinului natural, cât și pentru dezvoltările ulterioare onshore și offshore”, se arată în raportul grupului.