Președinții executivi ai două dintre cele mai importante companii petroliere străine prezente și pe piața din România, CEO-ul Exxon, Darren Woods, și cel al OMV, principalul acțioanr al OMV Petrom, Reiner Seele, vor participa, în perioada 1-3 iunie, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, în pofida tensiunilor existente în prezent între SUA și Uniunea Europeană, pe de o parte, și Rusia, pe de alta.
Președintele rus Vladimir Putin va deschide lucrările Forumului. În plus, potrivit unei surse citate de Reuters, este posibilă și o întâlnire între Putin și CEO-ul Exxon, Daren Woods.
De altfel, în luna martie Woods a mai efectuat o vizită la Moscova pentru a se întâlni cu Putin. La întâlnirea din martie au mai participat ministrul rus al energiei, Alexander Novak, și Igor Sechin, șeful celei mai mari companii producătoare de petrol din Rusia, Rosneft.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Forumul din acest an este primul de la câștigarea de către Donald Trump a președinției SUA. Deși, în timpul campaniei sale electorale, Trump a anunțat că ar dori o detensionare a relațiilor ruso-americane, acuzațiile oficialilor Partidului Democrat și ale presei mainstream americane, susținute și de funcționari ai serviciilor secrete (CIA și FBI), privind presupusa implicare a Rusiei în campania electorală din SUA au tensionat și mai mult atmosfera dintre cele două administrații.
Interesant este că predecesorul lui Wood la conducerea Exxon, Rex Tillerson, este în prezent șeful diplomației americane. După declanșarea conflictului din Ucraina, timp de doi ani (2014 și 2015), acesta nu a participat la Forumul de la Sankt Peterburg, excepție făcând anul trecut când, în pofida recomandărilor administrației Obama, Tillerson a decis să participe în calitate de CEO al Exxon la importantul eveniment din fosta capitală a Imperiului Rus.
Participarea celor doi directori executivi nu este o surpriză, date fiind proiectele în parteneriat cu companiile rusești pe care cele două companii le au în Rusia. Chiar dacă în urma sancțiunilor impuse de SUA Rusiei în 2014, Exxon s-a văzut nevoit să renunțe la un proiect comun cu Rosneft din Marea Arctică, cele două companii mai au alte parteneriate, printre care Sakhalin-1, operat de Exxon și investigat de autoritățile fiscale ruse pentru neplata integrală a taxelor.
La rândul său, austriecii de la OMV tocmai au semnat un schimb de active cu celălalt mare gigant rus, producătorul de gaze Gazprom, prin care vizează achiziționarea de către OMV a unei participații de 24,98% din zăcământul de gaz și condensat Uregoy (Siberia - fazele de dezvoltare Achimov IV și V) în schimbul unei participații de 38,5% din OMV (NORGE) AS, care va fi cedată Gazprom.
În plus, OMV, alături de alte companii occidentale, mai este partener cu Gazprom și în controversatul proiect Nord Stream 2, menit a dubla volumul de gaze rusești transportat prin Marea Nordului din Rusia direct în Germania și, mai apoi, și în Austria.
În România, OMV (în calitate de principal acționar al OMV Petrom) și Exxon au decis recent să renunțe la concesiunea petrolieră de mare adâncime Midia din Marea Neagră, preluată de la Sterling Resources în 2014, consorțiul urmând să se concentreze pe principalul său proiect offshore românesc, respectivul perimetrul Neptun Deep, pentru explorarea căruia cele două companii au cheltuit în total 1,5 miliarde dolari din 2008 și care se află în plină evaluare a potențialului comercial, decizia finală de investiție fiind așteptată anul viitor.
Cei doi oficiali nu sunt singuri directori executivi de companii occidentale care vor participa la Forumul Economic de la Sankt Petersburg. Printre cei care au dat curs invitației rușilor se mai numără, potrivit Reuters, CEO-ul Total, Patrick Pouyanne, cel al Engie, Isabelle Kocher, Mario Mehren de la Wintershall și directorul executiv al BP, Robert Dudley. La eveniment mai participă și ministrul saudit al energiei Khalid al-Falih și secretarul general al cartelului statelor exportatoare de petrol, OPEC, Mohammad Sanusi Barkindo.