Seele, CEO OMV: Majorarea producției trebuie să fie viabilă comercial și la costuri relativ scăzute. Costul de producție redus - principalul motiv pentru care austriecii investesc în Rusia

Seele, CEO OMV: Majorarea producției trebuie să fie viabilă comercial și la costuri relativ scăzute. Costul de producție redus - principalul motiv pentru care austriecii investesc în Rusia
scris 25 iul 2018

Companiile din industria de petrol și gaze nu trebuie să se preocupe doar de creșterea producției, ci să se asigure că aceasta este viabilă din punct de vedere economic și că poate fi efectuată la costuri relativ scăzute, a declarat, într-un interviu acordat agenției ruse de știri Tass, Rainer Seele, CEO-ul OMV, principalul acționar al OMV Petrom. Acesta a adăugat că nivelul redus al costurilor de producție este principalul motiv pentru care îi place să investească în Rusia.

Chiar dacă nu se referă la situația din România, declarația CEO-ului OMV se suprapune controverselor de la București apărute în urma deciziei Parlamentului de a introduce un impozit progresiv pe veniturile de vânzarea gazelor offshore și a apariției unui proiect de hotărâre de guvern, ulterior retras, de plafonare a prețului gazelor la producători la 55 lei/MWh. În momentul adoptării proiectului legii offshore de către Camera Deputaților, atât CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, cât și șeful Exxon România au declarat că majorarea fiscalității în domeniu (care conduce la majorarea costurilor de producție) îndepărtează companiile de luarea unei decizii de investiție favorabilă. Ulterior, șeful PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că legea offshore va fi amendată printr-o ordonanță de urgență, fără a da amănunte suplimentare în legătură cu ce se va schimba.

Urmărește-ne și pe Google News

Interesant este că, deși în interviu se referă la mai multe zone unde OMV își desfășoară activitatea (Siria, Norvegia, Australia, Libia, Regiunea Golfului, și evident Rusia), Seele nu s-a referit nici măcar o singură dată la operațiunile din România, deși OMV Petrom este încă cea mai importantă companie a grupului, cel puțin din punct de vedere al producției de petrol și gaze. Decizia CEO-ului OMV de a evita subiectul România, dar și al celorlalte state care fac parte din nucleul din Europa Centrală și de Est (Bulgaria și Kazakstan), ar putea fi una diplomatică, dat fiind că interviul a fost acordat agenției de presă de stat din Rusia.

ANALIZĂ Care sunt problemele create de suprataxarea gazelor din Marea Neagră? Producția offshore autohtonă devine necompetitivă în raport cu importurile rusești CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Care sunt problemele create de suprataxarea gazelor din Marea Neagră? Producția offshore autohtonă devine necompetitivă în raport cu importurile rusești

Întrebat dacă actualele prețuri ale petrolului vor conduce la o majorare a investiției în producție, aflată în declin din 2014, sau dacă va însemna o creștere a dividendelor acordate acționarilor, Seele a răspuns că vor fi urmărite ambele obiective.

“Cu toate acestea, nu mă aștept la o creștere uriașă a investițiilor în industria petrolieră. Companiile au înțeles că prețul petrolului poate scădea. Mă aștept ca investițiile să crească, dar moderat, deoarece perspectivele de creștere a cererii de petrol nu sunt rele. Dar trebuie, de asemenea, să înteleagă că riscurile sunt încă prezente și că situația nu s-a îmbunătățit. De exemplu, investițiile în Iran pot fi subiectul unor sancțiuni. Mă îndoiesc că există cineva dispus să investească acum în Venezuela. Iar Rusia a dispărut practic de pe harta investițiilor. Regiunile și țările cu costuri reduse de investiții și de producție sunt cele cărora le sunt impuse sancțiuni și care riscă să dispară de pe piață. Iar ceea ce am spus despre gaz este relevant și pentru petrol. Nu avem nevoie doar de creșterea producției, trebuie să ne asigurăm că producția este viabilă din punct de vedere economic și la costuri relativ scăzute. Acest lucru este, de asemenea, important. De aceea îmi place foarte mult să vin în Rusia. Pentru că aici pot produce la un cost foarte bun”, a declarat Seele.

Liviu Dragnea anunță Ordonanță de Urgență privind Legea offshore: Mă interesează ca ceea ce s-a decis politic ca și principii să fie puse foarte clar și riguros în formule și în texte CITEȘTE ȘI Liviu Dragnea anunță Ordonanță de Urgență privind Legea offshore: Mă interesează ca ceea ce s-a decis politic ca și principii să fie puse foarte clar și riguros în formule și în texte

Referitor la controversatul proiect Nord Stream 2, în care OMV este partener, alături de Gazprom și alte companii europene, Seele a afirmat că toate argumentele împotriva acestuia “sunt iraționale, ele sunt în principal afirmații politice emoționale”.

“Acest proiect are mulți adversari care ne acuză că ne-am urmărit obiectivele politice prin construirea acestei conducte. În realitate, politicienii care critică acest proiect sunt cei care-și urmăresc obiectivele economice. Să vorbim sincer, Ucraina nu dorește să-și piardă profitul din tranzitul de gaze și încearcă să se folosească de politicienii europeni pentru scopurile proprii. Ucraina dorește ca Gazprom să continue să-i utilizeze capacitățile și facilitățile de transport de gaze. Toți cei care critică Nord Stream 2 se tem de concurență, în timp ce acest gazoduct o susține. Nu există niciun motiv să ne temem de concurență. Cineva (Ucraina - n.r.) vrea să păstreze aceste venituri de tranzit, deoarece practică tarife care nu sunt competitive. Mai există și o altă parte implicată (SUA - n.r.) care dorește să vândă gaz natural lichefiat pe piața europeană, însă la prețuri care nu sunt necompetitive. Consumatorii noștri din Europa au nevoie de gaz competitiv. Pentru că aceștia concurează cu alți actori de pe piața globală care au acces la gaze mai ieftine. Pentru ca Europa și industria europeană să rămână competitive și pentru ca regiunea să rămână atractivă pentru investiții, trebuie să furnizăm gaze competitive și mai ieftine. Prin urmare, toate aceste argumente împotriva construcției conductei sunt doar o perdea de fum. În realitate, este vorba despre competitivitate”, afirmă Seele.

VIDEO Iulian Iancu, PSD, la Antena 3: Nixon i-a arătat în 1973 prin satelit lui Ceaușescu gazele românești din Marea Neagră. Guvernul Tudose a fost demis din cauza Legii offshore CITEȘTE ȘI VIDEO Iulian Iancu, PSD, la Antena 3: Nixon i-a arătat în 1973 prin satelit lui Ceaușescu gazele românești din Marea Neagră. Guvernul Tudose a fost demis din cauza Legii offshore

În opinia sa, pe piața europeană a gazelor prețurile vor fi detrerminate în continuare în conformitate cu principiile economiei de piață libere.

“Piața va decide ce gaz, volumele și locul de unde trebuie importat. Dacă gazul este oferit la un preț competitiv, este posibil și importul de gaz natural lichefiat. Există suficiente terminale GNL construite în Europa, numai că, în prezent, acestea sunt neutilizate. Prin urmare, nu sunt necesare terminale noi pentru a crește livrările GNL. (…) Va trebui să vedem ce reacție vor avea politicienii europeni. Personal, consider că este inacceptabil atunci când cineva încearcă să pedepsească investitorii, în pofida faptului că nu au făcut nimic rău. Un lucru este clar. Am investit financiar în Nord Stream 2 în beneficiul Europei, nu pentru confortul lui Trump”, a continuat Seele.

CEO-ul OMV nu a exclus nici construcția unui viitor Nord Stream 3, chiar dacă a recunoscut că deocamdată nu s-a discutat nimic pe această temă. În plus, Seele a anunțat și o intensificare a cooperării cu Gazprom, în domenii precum producția de gaz, transport, marketing și producția de produse petroliere de înaltă calitate, însă a evitat să ofere alte detalii, susținând că i-a promis CEO-ului Gazprom, Alexey Miller, că va fi discret.

VIDEO Exxon și OMV Petrom: Adoptarea unei decizii favorabile de investiții, îngreunată de majorarea fiscalității offshore de către Parlament CITEȘTE ȘI VIDEO Exxon și OMV Petrom: Adoptarea unei decizii favorabile de investiții, îngreunată de majorarea fiscalității offshore de către Parlament

În ceea ce privește industria petrolieră, șeful OMV consideră că prețul petrolului se va situa pe termen mediu și scurt între 70 și 80 de dolari pe baril și că aceasta va avea un viitor complet diferit.

“În viitor, petrolul va fi utilizat în mod diferit. În ceea ce privește rafinarea petrolului, produsele distilate medii sau combustibilii (benzină, motorină) se află sub o presiune crescută. Cererea pentru aceste produse petroliere va scădea pe termen lung. Rafinăriile vor trece printr-o perioadă de retehnologizare, pentru a produce bunuri pentru care există cerere în volume mai mari. În primul rând, kerosen, combustibil pentru aviație și produse petrochimice. Sunt convins că va trebui să ne implicăm activ în petrochimie în viitor”.

Seele a mai precizat că, până în 2025, OMV își propune să-și dubleze producția de petrol și gaze, și că va realiza acest lucru și cu ajutorul Rusiei.

“Moș Crăciun este un bun prieten de-al meu. Alexey (Miller, CEO-ul Gazprom - n.r.) îl trimite din Siberia (în Europa - n.r.) de fiecare dată când nu ne-ndeplinim obiectivele în ceea ce privește vânzările”, a glumit Seele.

viewscnt
Afla mai multe despre
seele
interviu
tass
gazprom
nord stream 2