UPDATE CONFIRMARE Finanțele renunță pe termen nedefinit la proiectul care plafonează prețul gazelor. Teodorovici: Vom discuta despre acest subiect când cu toții vom fi pregătiți. Chiar și peste ani

UPDATE CONFIRMARE Finanțele renunță pe termen nedefinit la proiectul care plafonează prețul gazelor. Teodorovici: Vom discuta despre acest subiect când cu toții vom fi pregătiți. Chiar și peste ani
scris 20 iul 2018

UPDATE ora 16.20 Ministerul Finanțelor a renunțat pe termen nedefinit la proiectul care plafonează prețul gazelor din producția internă la 55 de lei/MWh, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, confirmând oficial informațiile Profit.ro.

"Vom discuta despre acest subiect când cu toții vom fi pregătiți", a spus Teodorovici.

Urmărește-ne și pe Google News

Întrebat ce anume înseamnă "când cu toții vom fi pregătiți", ministrul a răspuns "și peste ani de zile".

"Când o să înțelegem ce înseamnă să ai concurență pe piața reală, să înțelegi de ce am fi vrut să facem asta și multe altele, dar mă opresc aici", a adăugat ministrul.

Informația inițială anunțată de Profit.ro:

Ministerul Finanțelor a retras de pe site proiectul care plafonează prețul gazelor din producția internă la 55 de lei/MWh, surse Profit.ro indicând că la acest moment are loc o discuție în minister.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Potrivit acelorași surse, retragerea proiectului de pe site nu reprezintă o eroare tehnică.

Retragerea survine după ce jucătorii din industrie și Fondul Proprietatea au reclamat puternic acest proiect, care a generat și deprecierea acțiunilor pe bursă ale Romgaz și OMV Petrom.

Miercuri, Ministerul de Finanțe a publicat un proiect de hotărâre de guvern, prin care vrea să plafoneze prețul de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh până în 2021, sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieței, de 60 lei/MWh, cu motivarea că, în absența unei astfel de măsuri, gazele interne se vor mai scumpi până la peste 80 lei/MWh în 2019.

EXCLUSIV Puterea menține scutirea a circa 100 de companii de stat de obligația managementului profesionist. Judecătorii CC constataseră însă, la sesizarea PNL, o problemă de neconstituționalitate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Puterea menține scutirea a circa 100 de companii de stat de obligația managementului profesionist. Judecătorii CC constataseră însă, la sesizarea PNL, o problemă de neconstituționalitate

În urma acestui proiect, la deschiderea ședinței de tranzacționare de joi a BVB, titlurile Romgaz s-au depreciat cu aproximativ 4% pe volume de aproape 2,5 milioane euro. Impuls descendent înregistrau și acțiunile OMV Petrom. Impactul pe bursă se poate înrăutăți dacă știrea devine concretă, susțin analiștii.

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) a reacționat, susținând că plafonarea prețului de vânzare al gazelor din producția internă la 55 lei/MWh, sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieței, de 60 lei/MWh, este o măsură contraconcurențială, menită să pună producătorii autohtoni într-o poziție discriminatorie în raport cu importul de gaze naturale

Și Fondul Proprietatea, acționar minoritar cu 10% la OMV Petrom și fost acționar Romgaz, a solicitat Guvernului să retragă proiectul, pe care îl califică drept dăunător asupra economiei și a atractivității pieței pentru investitori.

viewscnt
Afla mai multe despre
mfp
proiect
gaze
plafonare
pret