Se dezgheață piața angro de energie în prag de iarnă? ELCEN a vândut 175.000 MWh pe mai mult de o lună, la prețuri în jurul celui maxim decontat de stat. Cine a cumpărat

Se dezgheață piața angro de energie în prag de iarnă? ELCEN a vândut 175.000 MWh pe mai mult de o lună, la prețuri în jurul celui maxim decontat de stat. Cine a cumpărat
scris 9 nov 2022

Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică al Capitalei și, totodată, unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din România, a reușit să încheie luni peste 20 de tranzacții de vânzare de curent electric pe platforma de contracte bilaterale PCCB-LE-Flex de la bursa de profil OPCOM, cu livrare până la finalul anului în curs, cantitatea totală vândută ridicându-se la 174.600 MWh.

Evenimentul este unul major, în condițiile în care, luna trecută, pe platforma menționată nu s-a încheiat nicio tranzacție, iar în septembrie – una singură, de numai circa 2.700 MW.

Urmărește-ne și pe Google News
Daniel Morar, fost șef DNA, se apucă de avocatură CITEȘTE ȘI Daniel Morar, fost șef DNA, se apucă de avocatură
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Luna aceasta, pe 2 noiembrie, compania Modern Calor, controlată de Consiliul Local Botoșani, care deține și operează o centrala pe gaze în cogenerare de 8,8 MW ce alimentează și sistemul centralizat de încălzire al municipiului, a vândut 3.974,4 MWh pe PCCB-LE-Flex către E.ON ENergie, cu livrare în perioada 16.11.2022 – 31.12.2022, la prețul de 1.300,50 lei/MWh, după ce ceruse numai 965 lei/MWh.

Acum, ELCEN a vândut 174.600 MWh, la prețuri cuprinse între 1.310 și aproape 1.354 lei/MWh, propunând un preț inițial de 1.300 lei/MWh. Perioadele de livrare încep pe 15 noiembrie, 21 noiembrie sau 1 decembrie și se termină la 31 decembrie.

ULTIMA ORĂ BNR a majorat dobânda cheie la 6,75% pe an, în linie cu așteptările analiștilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BNR a majorat dobânda cheie la 6,75% pe an, în linie cu așteptările analiștilor

Grosul acestui volum a fost adjudecat de companiile din grupul Enel, care au achiziționat peste 157.000 MWh. Cumpărători au fost atât furnizorii locali deținuți de italieni, Enel Energie și Enel Energie Muntenia, cât și operatorii de distribuție E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Banat.

În schimb, firmele din grupul E.ON, care au licitat și ele, și-au adjudecat numai 17.280 MWh, din care 9.840 MWh furnizorul E.ON Energie și 7.440 MWh distribuitorul Delgaz Grid.

România, condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în legătură cu restituirea bunurilor naționalizate CITEȘTE ȘI România, condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în legătură cu restituirea bunurilor naționalizate

De la 1 septembrie, în urma OUG nr. 119/2022, statul nu le mai decontează de la buget furnizorilor de electricitate diferențe dintre costurile de achiziție de pe piețele angro și prețurile plafonate impuse în beneficiul consumatorilor care implică un preț mediu ponderat de achiziție de peste 1.300 lei/MWh, ceea ce a dus practic la dispariția tranzacțiilor pe termen mediu și lung de pe OPCOM. În plus, marja de profit a tranzacțiilor interne este supraimpozitată cu 98%, iar a celor de export – cu 100%.

După cum a relatat Profit.ro, italienii de la Enel au discutat cu Guvernul de la București revenirea la o piață reglementată a energiei electrice, în care prețul maxim de vânzare angro a electricității de către producători către furnizori și operatorii de distribuție să fie de 450 lei/MWh, fiind abordat și subiectul eliminării limitei de rambursare, către furnizori de către stat, a prețului de achiziție de către furnizori din piața angro, în prezent de 1.300 lei/MWh.

ULTIMA ORĂ Bacșișul - legiferat și fiscalizat. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Bacșișul - legiferat și fiscalizat. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea "mulțumi" chelnerilor

Legislația în prezent în vigoare stipulează că 450 lei/MWh este limita maximă de cotație cu care producătorii români își pot vinde angro energia fără a fi supraimpozitați, fiind totodată prețul fix reglementat cu care aceștia sunt obligați să-și vândă electricitatea disponibilă în Republica Moldova, aflată într-o situație energetică dramatică.

Senatul a aprobat deja OUG nr. 119/2022, cu modificări semnificative, draftul de act normativ aflându-se în prezent la comisiile Camerei Deputaților, cameră decizională. PSD, cel mai mare partid parlamentar din coaliția de guvernare, a cerut în mod repetat în ultima perioadă revenirea la o piață reglementată a energiei. Foarte recent, premierul Nicolae Ciucă, totodată președintele PNL, a declarat că în partid se discută despre legiferarea unei piețe ″semi-reglementate″.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
criza energetica
pret energie
tranzactii energie
reglementare piata energie
elcen
enel
e.on
tranzactii opcom