Scumpirea gazelor a majorat cu 25% profitul Engie, unul din cei doi giganți ai furnizării și distribuției din România. Investițiile au crescut cu peste 45%

Scumpirea gazelor a majorat cu 25% profitul Engie, unul din cei doi giganți ai furnizării și distribuției din România. Investițiile au crescut cu peste 45%
scris 3 iun 2019

Engie România, fosta GDF Suez România, controlată de grupul francez omonim, unul dintre cei doi mari furnizori și distribuitori de gaze naturale din țară, alături de E.ON, a terminat anul trecut cu un profit net consolidat de 428,7 milioane lei, în creștere cu 25% față de 2017, în principal ca urmare a scumpirii gazelor, atât pe piața reglementată a consumatorilor casnici și a CET-urilor ce produc căldură pentru populație, cât și pe piața concurențială.

Veniturile Engie din contracte cu clienții au crescut cu 20%, la 5,79 miliarde lei. Principalele încasări, cele din operațiunile cu gaze naturale, s-au majorat cu peste 10%, la 4,67 miliarde lei, iar cele din energie electrică au fost mai mult decât duble, crescând de la 428,2 la 934 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Cifrele reprezintă rezultatele consolidate ale Engie în România și includ realizările companiilor Engie România SA, compania-mamă a operațiunilor din România (furnizare de gaze și electricitate), Distrigaz Sud Rețele (distribuție gaze), Engie Servicii SRL (servicii conexe instalații gaze), Brăila Winds SRL, Alizeu Eolian SA (producție energie regenerabilă) și Engie Building Solutions SRL (lucrări instalații și servicii pentru clienți industriali). 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Peste 750.000 de cetățeni UE, cu români printre primii, au depus cereri pentru a rămâne în Regatul Unit după Brexit CITEȘTE ȘI Peste 750.000 de cetățeni UE, cu români printre primii, au depus cereri pentru a rămâne în Regatul Unit după Brexit

"Marja de gaz pentru perioada încheiată la 31.12.2018 este de 1,1434 miliarde lei, în creștere cu 11% comparativ cu anul anterior, în principal datorită unor efecte pozitive precum creșterile de preț obținute pe piața reglementată pe parcursul anului 2018 (creștere cumulată de aproximativ 22% față de anul precedent), obținerea unei marje mai ridicate pe piața liberă, creșterea tarifului de distribuție cu 18% începând cu 1 aprilie 2018, parțial compensate de volume distribuite și vândute ușor diminuate comparativ cu perioada anterioară (...)", se arată în raportul administratorilor pentru situațiile financiare ale grupului Engie România pe anul 2018.

În documentul similar aferent situațiilor financiare individuale, care prezintă doar rezultatele furnizorului de gaze și electricitate Engie România SA, profitul net pe 2018 este raportat în creștere cu 35%, la aproape 456 milioane lei. Veniturile din furnizarea de gaze au crescut cu 11%, la 4,45 miliarde lei, pe fondul majorării marjei de aproape 4 ori, de la 39,8 la 154 milioane lei, determinată de scumpirea gazelor atât pe piața reglementată, cât și pe cea liberă.

Scumpirea de anul trecut a gazelor a determinat Guvernul să adopte celebra OUG nr. 114/2018, prin care prețul cu care producătorii interni vând către furnizori precum Engie a fost plafonat la 68 lei/MWh, inițial pentru toți clienții, iar în cele din urmă doar pentru gazele de producție românească destinate consumatorilor casnici și producătorilor de energie termică pentru populație.

Anca Alexandrescu, eliberată din funcția de consilier onorific al premierului CITEȘTE ȘI Anca Alexandrescu, eliberată din funcția de consilier onorific al premierului

În preambulul OUG 114/2018, modificată ulterior prin OUG 19/2019, Guvernul afirma că "în situația neadoptării acestor măsuri (în primul rând a plafonării prețului la producători – n.r.), există riscul ca furnizorii (de gaze – n.r.) să acumuleze pierderi considerabile, care, pe de o parte, vor genera creșteri deosebit de importante ale prețului la consumatorii finali și, pe de altă parte, vor afecta puternic situația financiară a furnizorilor și capabilitatea lor de a asigura cantitățile de gaz necesare clienților lor, punând astfel în pericol continuitatea alimentarii cu gaze naturale".

"Acum prețul este de 68 lei/MWh și va fi menținut până în 2022, dar dacă atunci prețul pieței va fi de 140 lei/MWh? Cum va putea fi suportată o astfel de creștere? Trebuie să facem, în acest interval de timp, trecerea de la prețul impus de stat la prețul de piață. Mă refer la mecanisme din trecut, la calendare cu creșteri treptate. Am putea să facem din nou acest lucru, pentru ca atunci când schema va fi finalizată, să ajungem la prețul pieței. La OUG 114 și la plafonarea prețului s-a ajuns pentru că, după trei creșteri de preț avizate de ANRE pentru consumatorii casnici în 2018, prețul a fost de 79 de lei/MWh. Însă în ultimul trimestru al anului, prețurile din piață erau între 115 și 125 lei. ANRE ar fi trebuit să crească prețul, cu 20%", declara în martie șeful Engie România, Eric Stab, la o conferință pe teme energetice.

Acționarii semnificativi ai Engie România sunt vehiculul investițional înregistrat în Olanda Romania Gas Holding BV, controlat de grupul francez Engie, fostul GDF Suez, cu aproape 51% din titluri, statul român prin Ministerul Energiei, cu circa 37% din capital, și Fondul Proprietatea, cu aproximativ 12% din acțiuni.

VIDEO Ashton Kutcher, martor într-un proces de omucidere; victima urma să se întâlnească cu actorul când a fost asasinată CITEȘTE ȘI VIDEO Ashton Kutcher, martor într-un proces de omucidere; victima urma să se întâlnească cu actorul când a fost asasinată

Compania intenționează să aloce 30% din profitul net pe 2018 distribuirii de dividende către acționari.

Investițiile Engie România s-au cifrat la 256,5 milioane lei anul trecut, în creștere cu peste 45% față de 2017, și au vizat în principal reabilitarea sistemelor de distribuție operate de companie (91,6 milioane lei, față de 70 milioane lei în anul anterior), racordări și concesiuni noi de distribuție de gaze (66 milioane lei), contoare (27,2 milioane lei) și extinderi de conducte (11,4 milioane lei).

Bugetul de investiții pe 2019 al Engie se cifrează la peste 286 milioane lei. "Cea mai mare parte a cheltuielilor prevăzute în buget se referă la modernizarea și înlocuirea sistemului actual de conducte și branșamente, cât și la modernizarea și retehnologizarea instalațiilor din dotare și la înființarea de distribuții noi", se menționează în situațiile financiare ale companiei.

GALERIE FOTO Hanul din Moinești se întoarce din Cehia. Feng shui-ul lui Pallady în pericol CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Hanul din Moinești se întoarce din Cehia. Feng shui-ul lui Pallady în pericol

Engie mai precizează că, din 14 februarie 2019, are ANAF-ul "pe cap", inspectorii Fiscului efectuând un control privind TVA și impozitul pe profit pentru perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2018. De asemenea, compania este în litigiu cu mai multe primării din cauza neasfaltării străzilor în urma lucrărilor efectuate la rețelele de distribuție de gaze.

La începutul acestui an, Engie România a preluat participația majoritară deținută anterior de Gazprom la furnizorul și distribuitorul de gaze Wirom Gas, care deservește clienții din localitățile Turnu Mǎgurele, Alexandria, Oltenița, Giurgiu, Corabia. Planul este ca activitatea de furnizare a Wirom să fie transferată la Engie, iar cea de distribuție – la subsidiara de profil a acesteia, Distrigaz Sud Rețele.

De asemenea, Engie România SA intenționează să preia prin absorbție diviziile sale de producție de energie regenerabilă, Brăila Winds și Alizeu Eolian

viewscnt
Afla mai multe despre
engie
engie romania
distrigaz sud retele
gdf suez
scumpire gaze
plafonare pret gaze
majorare tarif distributie gaze
pret reglementat furnizare gaze clienti casnici
oug 114