Rusia ar putea reactiva proiectul oleoductului Burgas-Alexandroupolis, în cazul unor dificultăți de navigație în strâmtorile Mării Negre, a declarat marți directorul general al operatorului rus de conducte Transneft, Nikolai Tokarev, relatează agenția Tass.
”Partenerii bulgari ne-au surprins în sens pozitiv. Am primit recent o informare oficială că susțin proiectul oleoductului Burgas-Alexandroupolis ”, a spus Tokarev, scrie News.ro.
El a arătat că proiectul a fost dezvoltat și că poate fi reactivat, pentru a începe lucrările, dacă va fi nevoie.
”Este una dintre opțiuni”, a precizat Tokarev.
Compania care administrează proiectul este încă finanțată, chiar dacă operațiunile acesteia au fost sistate, pentru a evita costurile suplimentare. Dacă inițiativa va deveni practică, partea bulgară este dispusă să participe la activitățile acestei companii, a mai spus Tokarev.
Conducta ar fi urmat să aibă 280 de kilometri, dintre care 166 pe teritorul Bulgariei, și o capacitate inițială anuală de 35 de milioane de tone de țiței. Costul estimat al construcției era de 1,5 miliarde de dolari.
Partea rusă, consorțiul Burgas-Alexandroupolis, deține o participație de 51% și este format din Transneft, Rosneft și Gazprom Neft.
Partea bulgară, Pipeline Consortium Burgas-Alexandroupolis, are o cotă de 24,5% și reunește Bulgargaz (50%) and Technoexportstroi.
Participanții eleni sunt Helpe Thraki, u 23,5% și guvernul grecu, cu 1%.