Rompetrol Rafinare și-a dublat pierderea la jumătatea anului

Rompetrol Rafinare și-a dublat pierderea la jumătatea anului
scris 14 aug 2024

Grupul Rompetrol, operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega și al rețelei omonime de benzinării, controlat de KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier de stat al Kazahstanului, KazMunayGas, a terminat primul semestru din 2024 cu pierderi de 75 milioane dolari, mai mult decât duble comparativ cu perioada similară a anului trecut, când a raportat pierderi de 34 milioane dolari.

Rezultatele financiare au fost influențate de oprirea planificată a rafinăriei Petromidia, în perioada martie – mai 2024, dar și de volatilitatea cotațiilor internaționale pentru materii prime (țiței, biocomponent) și produse petroliere.

Urmărește-ne și pe Google News

„Un impact în rezultatele companiei a fost determinat de revizia generală din primăvară, proiect obligatoriu care ne oferă perspective de amortizare a pierderilor din prima parte a anului, rafinăria Petromidia funcționând, în prezent, la capacitate optimă, cu un nivel de producție competitiv și adaptat nevoilor actuale din piață. Continuăm să fim un partener al românilor, prin direcționarea produselor, în special, pe piața din România”, a declarat Florian Daniel Pop, Directorul General al Rompetrol Rafinare.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Telenovelă în reluare? Mult-întârziata centrală nouă a Romgaz de la Iernut, din nou în întârziere. Duro Felguera a mobilizat doar 70% din resursele promise CITEȘTE ȘI Telenovelă în reluare? Mult-întârziata centrală nouă a Romgaz de la Iernut, din nou în întârziere. Duro Felguera a mobilizat doar 70% din resursele promise

73% din totalul carburanților obținuți în perioada ianuarie – iunie 2024 au fost direcționați pe piața autohtonă, restul fiind exportați către subsidiarele Grupului KMG International. Rompetrol este cel mai important furnizor de carburanți din Republica Moldova, Georgia și are o prezență semnificativă în Bulgaria.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (prin diviziile de rafinare și petrochimie) în primul semestru al anului, s-a ridicat la 344 de milioane de dolari, pe fondul unui volum de 454 de mii de tone de produse petroliere exportate în ianuarie – iunie 2024.

În plus, compania a achitat statului român 669 milioane de dolari în primele 6 luni din 2024. Din total, 30,3 milioane de dolari reprezintă contribuția la solidaritate pentru anul 2023, pe care compania vrea să o atace la Curtea Costituțională, iar 3,5 milioane de dolari reprezintă taxa pe cifra de afaceri, aferentă primului trimestru din 2024.

Romgaz și-a majorat profitul cu 9% în urma eliminării contribuției de solidaritate CITEȘTE ȘI Romgaz și-a majorat profitul cu 9% în urma eliminării contribuției de solidaritate

Segmentul de rafinare a atins o cifră de afaceri brută de 1,73 miliarde de dolari și un profit operațional (EBITDA) de 33,9 milioane de dolari.

În prima jumătate a anului, cifra de afaceri brută consolidată a segmentului de distribuție a înregistrat o valoare de 1,55 miliarde de dolari, în ușoară scădere, comparativ cu perioada ianuarie – iunie 2023. Profitul operațional (EBITDA) al segmentului s-a menținut la un nivel asemănător anului trecut – 39,6 milioane de dolari.

Vânzările în segmentul de retail au înregistrat o creștere de 12% și au ajuns la 578 de mii de tone de carburanți, în România, principala piață de comercializare a produselor obținute în rafinăria Petromidia. Creșterea a fost determinată de strategia de vânzări prin care Rompetrol Rafinare direcționează circa trei sferturi din carburanți pe piața internă.

Pe de altă parte, vânzările en-gros au fost puternic afectate – un declin de 38% – de scăderea randamentelor de producție, dar și de accesul pe piață al produselor finite provenite din afara spațiului comunitar, la cotații scăzute, comparativ cu produsele obținute în rafinăriile europene.

Profitul operatorului centralei nucleare Cernavodă a scăzut cu peste o treime, din cauza ieftinirii energiei, a scăderii producției și a creșterii costurilor cu dezechilibrele CITEȘTE ȘI Profitul operatorului centralei nucleare Cernavodă a scăzut cu peste o treime, din cauza ieftinirii energiei, a scăderii producției și a creșterii costurilor cu dezechilibrele

Rompetrol a revenit pe pierdere anul trecut, cu un minus de 270 milioane dolari în 2023, după profitul net de 90,3 milioane dolari din 2022. Compania anunța atunci că, pe fondul ultimelor prognoze pe termen lung, aferente factorilor macroeconomici (ex. marjele de rafinare europene în scădere, dinamica în scădere a cererii pentru produsele rafinate, costul mediu ponderat al capitalului în creștere) și considerând cele mai noi prevederi legale în materie de fiscalitate (taxă de solidaritate, taxă pe cifra de afaceri), raportul de final de an 2023 de reevaluare a activelor deținute și operate de companie, coordonat și auditat de companii parte a Big Four, a relevat o devalorizare a activelor operaționale cu o valoare de 223 de milioane de dolari, aproximativ 82% din rezultatul net negativ al anului 2023.

Rompetrol Rafinare este listată pe BVB (RRC) și, la ultimul preț de 0,078 lei/acțiune, capitalizarea de piață a societății este de 2,16 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol rafinare
contribuție de solidaritate petrol și gaze
profit
rezultate