Rompetrol Rafinare rămâne pe profit în T1 2016, cu un plus net de 165,7 milioane lei

Rompetrol Rafinare rămâne pe profit în T1 2016, cu un plus net de 165,7 milioane lei
scris 13 mai 2016

Rompetrol Rafinare, care controlează rafinăriile Petromidia și Vega, s-a menținut pe profit și în primul trimestru al acestui an, după rezultatul pozitiv de peste 268 milioane lei consemnat în 2015, și a încheiat primele trei luni din 2016 cu un profit net de 165,7 milioane lei, față de pierderea de 329,5 milioane lei înregistrată în T1 2015.

Cifra de afaceri netă a companiei s-a redus cu 28,8%, la 1,73 miliarde lei, fiind influențată in principal de scăderea cotațiilor internaționale ale produselor petroliere, în pofida creșterii cantităților de produse vândute. Exporturile au consemnat o scădere de 32,5%, la circa 989 milioane lei, iar veniturile din România s-au comprimat cu 22,4%, la 747,08 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

În T1 2016, rafinăria Petromidia a procesat 1,297 milioane tone de materie primă, în creștere cu 3,12% față de perioada similară a anului trecut, iar gradul utilizare a capacității de rafinare s-a menținut la un nivel apropiat de anul precedent, de 83,27%. Rafinăria Vega a înregistrat o creștere a cantității de materie primă procesată în primele 3 luni din 2016, ajungând la 66.231 tone, în același timp crescând și gradul de utilizarea a capacității, la 80,28%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Băncile mari spun că au primit puține notificări de dare în plată în prima zi CITEȘTE ȘI Băncile mari spun că au primit puține notificări de dare în plată în prima zi

"Cotațiile Platts (FOB Med Italy – exprimate in dolari) au fost, în medie, cu aproape 27% mai mici pentru benzină și cu 40% mai mici în cazul motorinei. Aprecierea de aproximativ 3% a leului în fața dolarului american a făcut ca scăderea efectivă, în moneda națională, a celor două cotații să fie de aproximativ 24% pentru benzină și 38% în cazul motorinei. În aceste conditii, pe fondul scăderii cotațiilor internaționale la țiței și produse petroliere, prețurile practicate de Rompetrol în stațiile proprii în perioada analizată au fost sub prețurile perioadei similare din 2015", se arată într-un comunicat al Rompetrol Rafinare.

La nivel consolidat, adică incluzând și rezultatele subsidiarelor Rompetrol Quality Control, Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Logistics, Rompetrol Gas și Rompetrol Petrochemicals, Rompetrol Rafinare a obținut în primul trimestru din 2016 un profit net de 40.237 dolari. Defalcat, segmentul de rafinare a raportat un profit net de 10,4 milioane dolari, cel de petrochimie – de 3,18 milioane dolari, iar cel de distribuție – de 9,17 milioane dolari.

"Rompetrol Rafinare SA a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 265 milioane dolari în primul trimestru al anului 2016 și aproape 1,4 miliarde dolari în anul 2015. KMG International a plătit în perioada 2007 - 2014 mai mult de 12 miliarde dolari la bugetul statului român", spun cei de la Rompetrol Rafinare.

Daniel Zamfir, despre impozitul la darea în plată: Ceea ce face Biriș e revoltător! Să dea HG că nu se taxează ca la vânzare CITEȘTE ȘI Daniel Zamfir, despre impozitul la darea în plată: Ceea ce face Biriș e revoltător! Să dea HG că nu se taxează ca la vânzare

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a anunțat, miercuri seară, pe contul său de Facebook, că ministerul s-a constituit parte civilă în dosarul în care DIICOT a pus sechestru pe active de peste 3 miliarde lei ale companiilor KMG International, Oilfield Exploration Business Solutions și Rompetrol Rafinare, pentru acuzații de prejudiciere a bugetului de stat al României din 1998 încoace

Tot miercuri, Profit.ro a scris în exclusivitate că sechestrul pus luni de procurorii DIICOT se "încalecă" cu cel instituit de ANAF în 2010 asupra unor terenuri, instalații și participații în filiale ale Rompetrol Rafinare, sechestru care nu a fost ridicat nici până în prezent. Fiscul susține că a menținut măsura asigurătorie pentru că instituțiile statului nu i-au comunicat dacă prevederile memorandumului de înțelegere încheiat în 2013 între Guvern și Rompetrol pentru stingerea datoriei istorice a companiei au fost sau nu respectate și implementate.

"Sechestrele asiguratorii instituite de către ANAF, prin organele sale competente, nu au fost ridicate, deoarece ANAF nu a primit răspuns, până la această dată, la adresele prin care s-au cerut informații la organele abilitate cu privire la respectarea și implementarea prevederilor HG 35/2014 pentru  aprobarea tranzacției convenite la 15.02.2013 prin Memorandumul de Înțelegere încheiat între statul român și The Rompetrol Group NV. Sechestrele au fost instituite  asupra bunurilor mobile și imobile din patrimoniul societății și asupra părților sociale/acțiunilor deținute de societate la capitalul social al altor societăți", au comunicat, la solicitarea Profit.ro, reprezentanții ANAF.

Prin memorandumul de înțelegere din 2013, kazahii de la KMG International se angajau să plătească 200 de milioane de dolari din datoria istorică a Rompetrol către statul român în schimbul unei participații de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare (RRC), care operează rafinăria Petromidia. În plus, KMG International se angaja să constituie un fond de investiții în valoare de 1 miliard de dolari pentru investiții în sectorul energetic din România, la fond urmând să participe cu resurse și statul român. În prezent, KMG International controlează 48,11% din acțiunile RRC, iar statul român, prin Ministerul Energiei - 44,69%.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
rompetrol rafinare
dinu patriciu
kmg international
kazmunaygas
diicot
dosarul rompetrol 2