OPEC: Surplusul de petrol din piețe rămâne ridicat

OPEC: Surplusul de petrol din piețe rămâne ridicat
scris 13 mai 2016

Piața mondială a petrolului este în continuare suprasaturată, iar producția se menține la un nivel ridicat, potrivit unui raport al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) publicat vineri. Principalul "vinovat" este chiar OPEC, care continuă să își majoreze producția lunară, compensând astfel scăderile raportate de producătorii din afara organizației în contextul ieftinirii prețurilor.

"Excedentul de ofertă persistă, iar producția de petrol se menține la un nivel ridicat", se arată în raportul lunar al OPEC.

Urmărește-ne și pe Google News

Producția OPEC a urcat în aprilie cu 188.000 barili/zi, la 32,44 milioane barili/zi, cel mai mare volum lunar din ultimii cel puțin 8 ani, potrivit Reuters.

Iranul a raportat cea mai mare creștere a producției de petrol, de 198.000 barili/zi, până la un volum de 3,45 milioane barili/zi, în timp ce producția din Irak a urcat cu 154.000 barili/zi, la 4,35 milioane barili/zi. Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol al lumii, și-a redus ușor producția zilnică, de la 10,13 milioane barili, la aproximativ 10,12 milioane barili.

OMV Petrom anticipează un preț mediu al țițeiului Brent de 40 $/baril în 2016. Reducerea investițiilor va duce la scăderea producției cu 4% CITEȘTE ȘI OMV Petrom anticipează un preț mediu al țițeiului Brent de 40 $/baril în 2016. Reducerea investițiilor va duce la scăderea producției cu 4%

Dacă producția OPEC se va menține la nivelul lunii aprilie, surplusul global din acest an se va situa, în medie, la 950.000 barili/zi, peste volumul de 790.000 barili/zi indicat în raportul din luna martie.  

OPEC a menținut neschimbată estimarea privind creșterea cererii mondiale de petrol din acest an, la 1,2 milioane barili/zi.

Cotațiile petrolului au revenit vineri în teritoriu negativ, după trei zile de creștere, pe fondul aprecierii dolarului și al marcării profiturilor de către investitori.

În jurul orei 17:45, petrolul Brent se tranzacționa la 47,48 dolari/baril, în scădere cu 1,25% față de referință, în timp ce petrolul WTI era în coborâre cu 1,7%, la 45,91 dolari/baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol
surplus
productie
iran
irak