EXCLUSIV ELCEN a renunțat la contractul cu Romgaz după ce OMV Petrom i-a oferit un preț mai bun

EXCLUSIV ELCEN a renunțat la contractul cu Romgaz după ce OMV Petrom i-a oferit un preț mai bun
scris 13 mai 2016

Compania de stat Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, a întrerupt de la 1 mai contractul de furnizare de gaze naturale cu producătorul controlat tot de stat Romgaz, care este și acționar minoritar la ELCEN, după ce OMV Petrom a oferit ELCEN un preț mai bun la gaze, iar Romgaz a cerut în instanță sechestru asigurător asupra activelor ELCEN pentru datorii de peste 320 milioane lei reprezentând gaze livrate și neplătite. 

"Am suspendat deocamdată contractul cu Romgaz, după ce OMV Petrom ne-a oferit un preț mai bun. Mai târziu, în toamnă-iarnă, vom mai vedea ce va fi. Deocamdată, asta e piața, ni s-a oferit un preț mai bun și nu puteam să nu acceptăm", a declarat, pentru Profit.ro, directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu.

Urmărește-ne și pe Google News

Informația cu privire la întreruperea contractului apare și în raportul Romgaz pe primul trimestru al anului.

România are circa două milioane de vaci, cinci milioane de porci și 11 milioane de oi CITEȘTE ȘI România are circa două milioane de vaci, cinci milioane de porci și 11 milioane de oi

"În trimestrul încheiat la 31 martie 2016 a fost constituită o ajustare de depreciere suplimentară a creanțelor înregistrate față de Electrocentrale București în valoare de 87,82 milioane lei, soldul aferent acestui client fiind ajustat în întregime, după luarea în calcul a încasărilor din luna aprilie 2016. Decizia ajustării în totalitate a creanței a fost luată în urma hotărârii conducerii Electrocentrale București de a nu prelungi relația contractuală ulterior datei de 1 mai 2016. Societatea a început demersurile legale în vederea recuperării creanței restante de 326 milioane lei și a majorărilor de întârziere", se arată în documentul citat.

De altfel, la finalul lunii martie, Romgaz a cerut Tribunalului București să instituie sechestru asigurător asupra activelor ELCEN, pentru datoriile înregistrate de producătorul de energie termică. Tribunalul București a respins luna trecută cererea ca neîntemeiată, însă Romgaz are dreptul să facă apel.

Întreruperea contractului cu ELCEN constituie o nouă lovitură pentru producătorul de gaze controlat de Ministerul Energiei cu peste 70% din acțiuni. Recent, Romgaz a mai pierdut un contract important, cu subsidiara locală a grupului E.ON, după ce germanii au obținut reduceri de preț la gaze de la Gazprom.

Antonescu a fost chemat la DNA, pentru un apartament de lux de la fiul lui Măgureanu în schimbul unor contracte CITEȘTE ȘI Antonescu a fost chemat la DNA, pentru un apartament de lux de la fiul lui Măgureanu în schimbul unor contracte

Pe fondul ieftinirii ample a gazelor de import, care a majorat importurile României cu peste 90%, după cum Profit.ro a scris aici, Romgaz se confruntă cu problema inadaptării prin reduceri de preț la evoluțiile pieței. Însă această problemă ține în primul rând de legislația fiscală din sectorul gazelor, precum și de cea privind companiile de stat.

În prezent, potrivit legislației care instituie supraimpozitarea de 60% pe veniturile suplimentare rezultate din dereglementarea prețurilor la gaze naturale, producătorii de gaze plătesc acest impozit pentru un nivel de preț de 72 lei/MWh, chiar dacă ei vând la un preț mai mic.

"Prețurile pe piață sunt sub 72 de lei pe MWh, ajung astăzi la 63 de lei. OMV Petrom își permite să vândă la prețurile de piață, fiind companie privată, însă Romgaz, fiind companie de stat, nu poate, întrucât ar putea da lămuriri mai târziu în fața Curții de Conturi, de ce a vândut sub prețul de referință. Astfel că Romgaz nu mai are unde să-și vândă gazele și a fost nevoită să scadă producția de gaze chiar și la jumătate față de nivelul normal, cu consecințe dezastruoase asupra rezultatelor companiei", au declarat recent, pentru Agerpres, surse din piața de gaze.

Poșta Română, unic ofertant la licitație, va încasa 5 mil. lei pentru servicii poștale destinate instanțelor timp de două luni CITEȘTE ȘI Poșta Română, unic ofertant la licitație, va încasa 5 mil. lei pentru servicii poștale destinate instanțelor timp de două luni

Pe de altă parte, situația este ciudată spre absurdă, în condițiile în care atât Romgaz, cât și ELCEN sunt controlate de aceeași instituție de stat, Ministerul Energiei, iar Romgaz este și acționar minoritar la ELCEN, cu 2,5% din acțiuni.  În plus, ELCEN suferă din cauza datoriilor istorice de 3,22 miliarde lei ale RADET, Regie controlată de Primăria Capitalei, din care 2,67 miliarde lei reprezintă energie termică livrată și neplătită, iar restul – dobânzi de întârziere. Pentru aceste datorii, ELCEN se judecă cu RADET în mai multe procese. În ianuarie anul acesta, Tribunalul București a obligat RADET la plata a aproape 1,5 miliarde lei din datoria istorică față de ELCEN.

La finalul anului trecut, ELCEN avea datorii totale de 2,018 miliarde lei, din care 923,8 milioane lei la bugetul de stat, 721,7 milioane lei la furnizori și 362,6 milioane lei la bănci, constând în credite pe termen lung, potrivit raportului pe 2015 al administratorilor companiei.

La bugetul de stat, ELCEN datora accesorii la TVA și impozitul pe profit de 515,3 milioane lei (sumă din care 497,6 milioane lei au fost eșalonați la plată prin decizie a ANAF), impozit pe profit eșalonat de 284,7 milioane lei și 123,25 milioane lei la fondul de risc pentru credite contractate cu garanția statului, aproape 100 milioane lei din această sumă fiind eșalonată la plată, iar restul – achitat de companie anul acesta.

În aprilie anul trecut, ANAF a anunțat că început executarea silită a ELCEN pentru datoriile bugetare neplătite, inclusiv prin sechestrarea unor bunuri. În raportul companiei pe 2015 se precizează că, între timp, bunurile supuse sechestrului au fost reevaluate, rezultând o valoare totală a acestora de 1,15 miliarde lei, din care 766,5 milioane lei reprezintă active din cadrul CET Vest, iar restul – bunuri ale CET Sud, respectiv terenuri de 270,2 milioane lei, 2 cazane de abur de 44,11 milioane lei, 2 turbogeneratoare de 29,39 milioane lei, plus sala mașinilor și sala cazanelor, valorând cumulat 50,64 milioane lei.

Economia românească a crescut trimestrul I cu 4,3% față de aceeași perioadă din 2015 CITEȘTE ȘI Economia românească a crescut trimestrul I cu 4,3% față de aceeași perioadă din 2015

Datoriile ELCEN către furnizori se ridicau, la finalul anului trecut, la peste 721,7 milioane lei, cele mai mari fiind cele către Romgaz – 389,3 milioane lei, Distrigaz Sud Rețele – 146 milioane lei, Transgaz – 78,9 milioane lei, Transelectrica – 76,79 milioane lei și OMV Petrom – 16,04 milioane lei.

La bănci, ELCEN datora, la finalul anului trecut, 362,6 milioane lei, din care 149,03 milioane lei dintr-un credit contractat de la Societe Generale, cu garanția statului, pentru extinderea CET Vest, 125 milioane lei dintr-un credit contractat de la Alpha Bank, 69,3 milioane lei din 2 credite contractate de la CEC și 19,2 milioane lei dintr-un credit de la Piraeus Bank.

În ultimii ani, ELCEN a contractat credite în valoare totală de 550 milioane lei pentru achiziția combustibililor necesari funcționării centralelor sale, respectiv 300 milioane lei în total în 2011 și 2012 de la CEC Bank, 50 milioane lei în 2013 de la Piraeus Bank și 200 milioane lei în 2014 de la Alpha Bank.

"Menționăm că rata de credit Societe Generale pentru extinderea CET Vest cu unități moderne de cogenerare, cu scadența în 25.06.2015, în valoare de 21.397.768 lei, precum și diferența din cea scadentă în 28.12.2015, în valoare de 20.841.150 lei, au fost achitate, din lipsă de disponibilități, de către MFP", se precizează în raportul ELCEN.

Compania intenționează să mai contracteze încă un credit, de până la 400 milioane lei, pe 5 ani, cu perioadă de grație de un an, pentru achitarea unei părți din datoriile către furnizori și capital de lucru.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
electrocentrale bucuresti
radet
caldura
apa calda
agent termic
factura intretinere
factura caldura
pret gigacalorie