KMG International și subsidiarele sale Rompetrol Rafinare și Oilfield Exploration Business Solutions au contestat în instanță sechestrul asigurător pus de procurorii DIICOT pe active de peste 3 miliarde lei ale celor trei companii în dosarul Rompetrol 2, pentru acuzații de prejudiciere a bugetului de stat al României din 1998 încoace.
Cele trei contestații au fost înregistrate la Tribunalul Constanța pe 12 și 13 mai, iar instanța a decis conexarea lor.
Primul termen de judecată a fost pe 16 mai, iar judecătorii au decis să amâne cauza pentru 25 mai, "pentru atașarea dosarului de urmărire penală și pentru a oferi petenților posibilitatea pregătirii apărării cu privire la excepțiile invocate".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În dosarul Rompetrol 2, procurorii DIICOT au instituit, pe 9 mai, sechestru asigurător pe bunuri și acțiuni ale celor trei companii, până la suma totală de peste 1,7 miliarde de lei, 290 de milioane de dolari și aproape 35 de milioane de euro. Dosarul este disjuns din cel în care au fost deja condamnate mai multe persoane și în care a fost judecat și Dinu Patriciu.
Prin aceeași ordonanță, DIICOT a dispus introducerea în cauză, ca părți responsabile civilmente, a KMG International (fostă The Rompetrol Group NV), a Oilfield Exploration Business Solutions SA (fostă RompetroL SA) și a Rompetrol Rafinare SA.
"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfășurarea unor ample activități infracționale în vederea inducerii în eroare a autorităților române cu ocazia încheierii și derulării unor contracte de privatizare, folosirea și/sau însușirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidențierea în actele contabile ale societăților pe care le controlau a operațiunilor comerciale efectuate și a veniturilor realizate, spălarea sumelor de bani rezultați din activitățile infracționale și externalizarea fondurilor astfel obținute din activitățile infracționale", se menționează într-un comunicat al DIICOT.
CITEȘTE ȘI Negrițoiu, ASF: Ies din Bucuresti și văd un panou pe care scrie RCA ieftin. Ar trebui interzis un astfel de mesajDIICOT mai susține că la grupul infracțional astfel constituit au aderat ulterior sau l-au sprijinit și alte persoane care, prin exercitarea cu rea credință sau defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, au favorizat atingerea scopurilor pentru care a fost inițiat și constituit grupul infracțional, respectiv dispariția creanțelor statului din evidența contabilității publice(creanța Libia și Turkmenistan), delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activităților de prelucrare, respectiv vânzare a produselor finite și a produselor derivate purtătoare de acciză, neplata cu rea credință a obligațiilor fiscale în întregime sau în parte prin nedeclararea veniturilor, ascunderea obiectului sau a sursei impozabile, stingerea datoriilor către bugetul de stat sub diferite forme, însușirea, traficarea și/sau folosirea în interesul personal al membrilor grupului infracțiomal sau al entităților juridice ce au făcut/fac parte din grupul Rompetrol a acestor sume de bani, activitate ce a culminat cu inițierea, promovarea și adoptarea odonanței de urgență 118/2003 prin care obligațiunile bugetare restante pe care Rompetrol Rafinare SA le înregistra la data de 30.09.2003 în cuantum de 21.776.998.718.567 lei, aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice.
Ministerul Energiei, acționar la Rompetrol Rafinare cu 44,69% din acțiuni, s-a constituit parte civilă în dosar, fapt care sporește riscul ca ancheta deschisă de DIICOT să ducă la anularea înțelegerii din 2013 dintre Guvernul Ponta și KMG International privind stingerea datoriei istorice față de stat a Rompetrol Rafinare.
Profit.ro a scris săptămâna trecută în exclusivitate că sechestrul pus pe 9 mai de procurorii DIICOT pe active de peste 3 miliarde lei ale companiilor KMG International, Oilfield Exploration Business Solutions și RompetrolRafinare, pentru acuzații de prejudiciere a bugetului de stat al României din 1998 încoace, se "încalecă" cu cel instituit de ANAF în 2010 asupra unor terenuri, instalații și participații în filiale ale Rompetrol Rafinare, sechestru care nu a fost ridicat nici până în prezent. Fiscul susține că a menținut măsura asigurătorie impusă în urmă cu 6 ani pentru că instituțiile statului nu i-au comunicat dacă prevederile memorandumului de înțelegere încheiat în 2013 între Guvern și Rompetrol pentru stingerea datoriei istorice a companiei au fost sau nu respectate și implementate.
CITEȘTE ȘI Chiriile pentru spații de birouri în București. Cât costă lunar un birou clasic sau o vilă premium"Sechestrele asiguratorii instituite de către ANAF, prin organele sale competente, nu au fost ridicate, deoarece ANAF nu a primit răspuns, până la această dată, la adresele prin care s-au cerut informații la organele abilitate cu privire la respectarea și implementarea prevederilor HG 35/2014 pentru aprobarea tranzacției convenite la 15.02.2013 prin Memorandumul de Înțelegere încheiat între statul român și The Rompetrol Group NV. Sechestrele au fost instituite asupra bunurilor mobile și imobile din patrimoniul societății și asupra părților sociale/acțiunilor deținute de societate la capitalul social al altor societăți", au comunicat, la solicitarea Profit.ro, reprezentanții ANAF.
Prin memorandumul de înțelegere din 2013, kazahii de la KMG International se angajau să plătească 200 de milioane de dolari din datoria istorică a Rompetrol către statul român în schimbul unei participații de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare (RRC), care operează rafinăria Petromidia. În prezent, KMG International controlează 48,11% din acțiunile RRC, iar statul român, prin Ministerul Energiei - 44,69%.
În plus, KMG International se angaja să constituie un fond de investiții în valoare de 1 miliard de dolari pentru investiții în sectorul energetic din România, la fond urmând să participe cu resurse și statul român.
CITEȘTE ȘI Abonament medical, asigurare de sănătate sau amândouă? Ce câștigă pacientul?Memorandumul semnat în februarie 2013 prevedea însă că aceste angajamente încetează, în anumite condiții.
"Angajamentele asumate de către Părți în prezentul memorandum vor înceta în cazul demarării sau reluării oricărui litigiu sau demers legal sau administrativ de către oricare dintre Părți sau de către un afiliat al acesteia împotriva celeilalte Părți sau a unui afiliat al acesteia în legătură cu Litigiul. Afiliat, în înțelesul prezentei clauze, înseamnă orice afiliat al TRG (The Rompetrol Group, actualmente KMG International – n.r.) sau orice autoritate publică a statului român", este prevăzut la ultimul articol al memorandumului din 2013.
Expresia "demers legal sau administrativ" al "oricărei autorități publice a statului român" este suficient de generală și de vagă pentru a acoperi inclusiv ancheta DIICOT. În plus, "Litigiul" la care se face referire este definit în memorandum ca fiind acel litigiu dintre statul român și KMG International cu privire la conversia în obligațiuni, în 2003, a unor datorii bugetare de 603 milioane dolari ale Rompetrol Rafinare. Articolul cu pricina acoperă și recenta constituire în parte civilă a Ministerului Energiei în dosarul Rompetrol 2 al DIICOT.
CITEȘTE ȘI Agenție: O treime dintre românii care merg în Franța pentru meciurile Naționalei și-au cumpărat pachetele în rateAsta în condițiile în care DIICOT afirmă că activitatea infracțională suspectată pentru care a instituit sechestru asigurător pe active de peste 3 miliarde lei ale KMG International și ale subsidiarelor Rompetrol Rafinare și Oilfield Exploration Business Solutions "a culminat cu inițierea, promovarea și adoptarea ordonanței de urgență 118/2003, prin care obligațiunile bugetare restante pe care Rompetrol Rafinare SA le înregistra la data de 30.09.2003, în cuantum de 21.776.998.718.567 lei, aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice".
Mai mult, ca premisă a implementării tranzacției de preluare de către KMG International a 26,7% din acțiunile RRC contra a 200 milioane dolari, s-a convenit, prin memorandum, că vor trebui încetate toate litigiile și măsurile administrative inițiate de autoritățile de la București împotriva RRC ca urmare a conversiei în acțiuni a obligațiunilor deținute de statul român și nerăscumpărate de RRC până la scadență, inclusiv sechestrul asigurător instituit de ANAF în 2010.
"OPSPI va face demersuri utile și necesare pentru ca (i) toate procesele aflate pe rolul instanțelor judecătorești care sunt legate, direct sau indirect, de Litigiu (inclusiv Litigiul), să fie stinse în mod irevocabil, fără judecare pe fond și (ii) imediat ulterior stingerii acestor litigii sechestrul instituit de Autoritatea Națională pentru Administrare Fiscală asupra activelor RRC și titlul de executare silită din data de 17 noiembrie 2010 să fie revocat și ridicat", se stipulează în memorandumul de înțelegere.