La exact o săptămână după sechestrul de 3 miliarde lei pus de DIICOT în dosarul Rompetrol 2, Camera Bilaterală de Comerț și Industrie România-Kazahstan a organizat, luni, un seminar pe tema oportunităților de afaceri pe care statul kazah le oferă companiilor românești: printre altele, scutire de impozitul pe profit și pe terenuri timp de 10 ani.
"Europa ne privește de sus, kazahii ne tratează ca egali, economia românească trebuie să se extindă în Kazahstan", "Kazahstanul e un exemplu de urmat, a implementat corect economia de piață, dar statul controlează și se implică în continuare", "Președintele Nursultan Nazarbayev a reușit, cu farmecul său personal și dibăcia sa politică, să facă un balet foarte complicat și să mențină echilibrul între Rusia, China, UE și SUA", au fost câteva dintre declarațiile președintelui Camerei Bilaterale de Comerț România-Kazahstan, Petru Lificiu, fost ministru al Apelor și Protecției Mediului în Guvernul Adrian Năstase și fost șef al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în regimul Băsescu-Boc.
Lificiu a fost numit, în 2012, consul onorific al Republicii Kazahstan în România. În iulie 2013 a fost inaugurat la Galați un consulat onorific al Kazahstanului. Lificiu este gălățean.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De altfel, la eveniment au fost distribuite broșuri viu colorate conținând "100 de pași concreți privind realizarea celor cinci reforme instituționale ale Președintelui Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbayev". Acestea constau în "Formarea unui aparat de stat modern", "Industrializarea și creșterea economică", "Identitate și unitate" și "Transparența unui guvern responsabil".
Kazahstanul intenționează să-și accelereze reformele economice și deschiderea spre Occident în contextul prăbușirii cotațiilor mondiale la țiței, care au afectat grav încasările la bugetul de stat al țării și economia în ansamblu. Reforma conține și un amplu program de privatizări ale principalelor companii de stat, inclusiv a gigantului energetic KazMunayGas.
Recentul sechestru de 3 miliarde lei pus de DIICOT în dosarul Rompetrol 2 riscă să submineze tranzacția prin care compania chineză CEFC China intenționează să preia controlul asupra KMG International, divizia externă a KazMunayGas, care deține și Rompetrol Rafinare, tranzacție estimată a fi finalizată în luna octombrie a acestui an. Chinezii s-au angajat să plătească 680 milioane dolari pentru 51% din acțiunile KMG International și să investească cel puțin 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani.
CITEȘTE ȘI Comisia de sănătate a Senatului a refuzat să amâne data aplicării directivei tutunului, deși e practic imposibilă adoptarea legii până pe 20 mai"Nu știu cum a reușit președintele Nursultan Nazarbayev să mențină atâta echilibru. Reușita sa este briliantă. Este un tip cu multă experiență, un om cu farmec personal și multă dibăcie politică. A reușit să se apropie și de Rusia, și de China, și de UE, și de SUA", spune consulul onorific al Kazahstanului în România, Petru Lificiu. El adaugă că "Europa ne privește de sus, în timp ce kazahii ne tratează ca egali, iar economia românească trebuie să se extindă în Kazahstan".
"Kazahii sunt tipi haioși, plini de bancuri, inimoși, sunt potriviți cooperării cu noi, românii, care suntem și noi oameni speciali, nu chiar atât de buni și frumoși cum ne credem, dar nici așa de răi cum ne cred alții. Ne-am prosternat în fața ideii de economie de piață, însă constatăm acum că și în Occident se revine la ideea de intervenție a statului. De aceea Kazahstanul e un exemplu de succes, pentru că a implementat corect economia de piață, adică statul controlează și se implică în continuare. Nu putem să ne închinăm absolut la economia de piață, dar nici economie planificată socialistă nu merge", este de părere Petru Lificiu.
Companiile românești care investesc pe piața din Kazahstan sunt scutite de impozitul pe profit și pe teren timp de 10 ani și de alte taxe pentru o perioadă de opt ani, a declarat, în cadrul seminarului, Yerlan Muratov, directorul Kaznex Invest, Agenția Națională pentru Export și Investiții din Kazahstan.
CITEȘTE ȘI Consiliul Legislativ a acceptat ca datele deținătorilor de domenii web persoane fizice să fie publice fără acordul lor"Avem mai multe programe prin care sprijinim intrarea pe piață a investitorilor străini. În ultimi doi ani, autoritățile din Kazahstan au îmbunătățit legislația și au renunțat la anumite licențe pe care trebuie să le dețină o companie pe piața noastră, astfel că acum o firmă se poate înființa în trei zile", a susținut oficialul kazah.
El a enumerat facilitățile de care se bucură o companie nou înființată pe piața din Kazahstan.
"Companiile românești sunt scutite de taxele pe teren și de impozitul pe profit timp de 10 ani, iar, în ceea ce privește celelalte taxe, scutirea este de opt ani. Tot echipamentul adus în Kazahstan este scutit de taxe vamale, la fel și materiile prime și piesele de schimb, care vor fi scutite de taxe vamale pentru o perioadă de trei-cinci ani. Totodată, se oferă un nivel preferențial de taxare a forței de muncă pe perioada derulării contractului, precum și timp de un an de la punerea în funcțiune", a subliniat Muratov.
CITEȘTE ȘI UniCredit Leasing a finanțat cu 50% mai mult în T1, la 105 milioane de euroEl a mai menționat și costul scăzut cu electricitatea și cu forța de muncă, precum și nivelul de 12% al TVA. Potrivit oficialului kazah, agenția de stat pe care o reprezintă poate ajuta firmele în relația cu autoritățile locale și le poate consilia pentru a găsi parteneri locali.
"Agenția ofertă ajutor și pentru obținerea vizei. În acest moment, există 19 state care nu au nevoie de viză, însă cei din România au un regim preferențial de obținere a vizei, fără să fie nevoie de invitație", a continuat Muratov.
El a mai spus că regimul de sancțiuni impuse Rusiei de către Uniunea Europeană poate însemna o oportunitate, în condițiile în care Rusia importă masiv din Kazahstan în special produse alimentare, carne de pui, porc și vită, precum și legume și fructe. Conform Organizației Națiunilor Unite, Kazahstanul este pe primul loc în ceea ce privește potențialul agro-natural.
"Astfel, din Kazahstan se pot accesa piețe uriașe, precum Rusia și China", a menționat oficialul Kaznex Invest.
CITEȘTE ȘI Brandul românesc de croitorie premium Zenonni a devenit partener Scabal, casa care a creat costume pentru Barack ObamaÎntrebat dacă România poate importa uraniu din Kazahstan pentru reactoarele nucleare de la Cernavodă, el a amintit că țara sa este principalul producător de uraniu din lume.
"În acest moment, Kazahstanul este cel mai mare producător de uraniu din lume, probabil la cel mai mic preț. Au existat multe proiecte care includ uraniul și care au fost închise tocmai din cauza prețului foarte mic. A fost înființată o companie, KazAtomProm, pentru proiectele care se referă la uraniu, iar România, dacă este interesată să importe uraniu, va trebui să colaboreze cu această companie", a mai spus reprezentantul agenției kazahe.
În 2010, ministrul Economiei de atunci, Adriean Videanu, declara că, cu ocazia vizitei în Kazahstan a președintelui Traian Băsescu, s-a semnat un acord pentru achiziția de către România a întregului necesar de uraniu al viitoarelor reactoare 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă. "De asemenea, s-a agreat ideea înființării unei societăți mixte între Compania Națională a Uraniului și o companie kazahă, pentru ca împreună să exportăm uraniu și apă grea", mai spunea Videanu.
CITEȘTE ȘI În fața noastră avem o recesiune deflaționistă adâncă și îndelungată, spune un fost oficial americanPotrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe de la București, în 2014, schimburile bilaterale totale din aceste țări au ajuns la 3,1 miliarde de dolari, din care 3 miliarde de dolari reprezintă importuri din Kazahstan.
Totodată, la data de 30 septembrie 2015, volumul total al schimburilor comerciale dintre România și Kazahstan a fost de 984,65 milioane de dolari, din care exportul a fost de 39,559 milioane de dolari și importul de 945,091 milioane dolari, soldul fiind de 905,532 milioane dolari în favoarea Kazahstanului. Față de aceeași perioadă a anului trecut, volumul schimburilor totale a scăzut cu 61,65%, din care exportul a scăzut cu 39,16%, iar importul a scăzut cu 62,23 %.
Principalele categorii de produse exportate de România în anul 2014 au fost: echipamente electromecanice (31,6%), metale comune (16,3%), produse chimice (13,6%) între care de menționat produse farmaceutice în valoare de 3,3 milioane dolari și uleiuri esențiale în valoare de 3,5 milioane dolari, mijloace de transport (11,5%), produse alimentare (8,8%), lemn (8,8%), mase plastice și cauciuc (5,9%), alte categorii (aparatură optică, materiale textile, încălțăminte și accesorii, materiale de construcții).
Importurile din Kazahstan sunt în proporție de 99,9% formate din țiței, restul importurilor fiind îngrășăminte chimice. Achiziția grupului Rompetrol a reprezentat cea mai mare investiție a Kazahstanului în afara granițelor sale.