Penuria de gaz din luna ianuarie, în urma căreia Sistemul Național de Transport (SNT) a funcționat sub limita de funcționare la parametri normali, a condus la majorarea importurilor de gaze rusești efectuate de Romgaz în primul trimestru al acestui an. Din acest motiv, compania estimează pentru 2018 o triplare a veniturilor (și, implicit, a cheltuielilor) din gazele importate față de proiectul de buget aprobat inițial, acestea urmând a ajunge de la suma inițial prevăzută, de 26,5 milioane lei la 79 milioane lei.
Interesant este că Romgaz susține că a revizuit capitolul cheltuieli în urma “depășirii cantității de gaze naturale achiziționate din import și livrate în trimestrul 1 cu 53,165 milioane lei. Aceste cheltuieli au generat și depășirea proporțională a veniturilor”. Numai că veniturile din livrarea gazelor naturale din import s-au majorat cu doar 52,676 milioane lei, ceea ce ar putea sugera că Romgaz a vândut gazele importate la un preț inferior celui de achiziție.
Situația poate fi explicată prin existența unor contracte semnate anterior cu prețuri fixe. În lipsa gazului din producție proprie sau înmagazinat, Romgaz a fost nevoit să cumpere gaz de import și să-l livreze la prețul prevăzut în contracte, mai mic.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ca urmare a situației apărute în luna ianuarie, România a importat, în primele cinci luni din 2018, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), o cantitate de gaze naturale utilizabile de 618.300 tone echivalent petrol (tep), cu 13,4% (73.100 tep) mai mare față de cea din perioada similară din 2017. Importurile au reprezentat un procent de 15% din gazele consumate sau înmagazinate în această perioadă în România, producția internă de gaze naturale fiind de aproximativ 3,5 milioane tep, cu 1,6% (53.400 tep) peste cea din perioada ianuarie-mai 2017.
În ianuarie anul acesta, Transgaz a cerut reducerea cu 25% a producției de gaze a Romgaz și cu 40% a celei a OMV Petrom, pe motiv că presiunea în sistemul de transport este prea mare și există riscul unor explozii. După o lună, situația s-a inversat, iar consumul foarte mare determinat de temperaturile scăzute au făcut ca valoarea indicatorului Line Pack a sistemului să scadă timp de mai multe zile sub limita de funcționare la parametri normali a acestuia, ceea ce a condus la necesitatea opririi temporare a centralelor pe gaze Brazi și Iernut.
CITEȘTE ȘI Efectul prețului de referință de pe bursa austriacă: statul va încasa cu 35% mai puțini bani de la Romgaz în 2018, deși compania va achita impozite pe producție mai mari cu 19%În aceste condiții, pentru reechilibrarea sistemului național de transport, Transgaz a fost nevoită, în ultima parte a lunii februarie, să cumpere de urgență 12 milioane de metri cubi de gaze de pe piața spot, la un preț de 127 lei/MWh, preț semnificativ peste cele ale pieței. Aceste costuri sunt recuperate ulterior de companie de la utilizatorii rețelei de transport care au provocat dezechilibrele. "Prin definiție, acțiunile de echilibrare se inițiază pe zi gazieră, în baza prognozelor efectuate pentru ziua în curs sau prognoze pentru maximum 3 zile (exemplu: weekend)", a explicat ulterior Transgaz, în prima parte a lunii martie.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat marți că a amendat mai multe companii din sectorul gazelor cu o sumă cumulată de peste 1 milion de lei pentru neîndeplinirea obligațiilor legale de asigurare a unui volum de gaze suficient acoperirii cererii contractuale, fapt ce ar fi contribuit la instaurarea unei stări de dezechilibru în SNT la sfârșitul lunii februarie, pe fondul unor temperaturi scăzute și al unui consum ridicat de gaze naturale.
Autoritatea a finalizat 18 de acțiuni de control la un număr de 15 companii, acțiuni care au vizat, pe de o parte, îndeplinirea obligațiilor legale de echilibrare fizică a sistemului de transport al gazelor naturale, iar pe de altă parte îndeplinirea obligațiiilor legale de asigurare a cantităților de gaze naturale necesare consumatorilor, în conformitate cu contractele de furnizare încheiate.
“În urma controalelor efectuate au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru 23 de fapte, cuantumul însumat al acestora fiind de 1.050.000 lei. Amenzile aplicate agenților economici constituie, în totalitate, venit la bugetul de stat”, precizează ANRE, fără a preciza companiile amendate.