Comisia Europeană a amendat producătorii de electronice Asus, Denon & Marantz, Philips și Pioneer cu suma totală de 111 milioane de euro, fiecare companie fiind sancționată în urma unei decizii individuale. Autoritățile europene antitrust au stabilit că cele patru companii au impus retailerilor online prețuri fixe sau minime la revânzarea electronicelor pe care le fabricau, încălcând astfel legislația Uniunii Europene în domeniul concurenței.
"Piața comerțului online crește rapid și valorează, în Europa, peste 500 de miliarde de euro anual. Peste jumătate dintre europeni fac acum cumpărături online. Ca rezultat al acțiunilor acestor 4 companii, milioane de consumatori europeni au plătit mai mult pentru electrocasnice de bucătărie, uscătoare de păr, notebook-uri, căști și multe alte produse. Acest lucru este ilegal sub legislația antitrust din UE", spune comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager.
Cei patru producători au intervenit în special în stabilirea prețurilor practicate de retalerii online cu prețuri mici. În cazul în care aceștia refuzau să majoreze prețurile de vânzare, producătorii îi amenințau că le vor sista furnizările de produse.
Totodată, folosind instrumente avansate de monitorizare, producătorii puteau urmări prețurile practicate în rețeaua de distribuție și intereveni atunci când constatau scăderi de preț.
Cea mai mare amendă, de 63,5 milioane de euro a impusă taiwanezilor de la Asus, pentru practici din perioada 2011-2014, care au afectat piețele din Franța și Germania.
Asus a fost amendată pentru că a împiedicat magazinele online din Germania și Franța să vândă laptopurile companiei sub un anumit preț.
Același lucru l-au făcut Denon și Marantz cu căștile pe care le vindeau în Olanda și Germania, iar Philips a procedat de aceeași manieră cu toate produsele comercializate în Franța.
Totodată, Philips a interzis vânzarea peste granițe a produsele sale în 12 țări: Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Belgia, Olanda și Norvegia.
De remarcat că în anchetă apar doar țări din Europa de Vest și din nordul continentului, ceea nu înseamnă că în țări precum România nu au fost puse în practică aceleași politici, ci mai degrabă că investigația Comisiei Europene nu a ajuns până aici.
Toți cei patru producători vor putea beneficia de reducerea amenzilor cu 40%-50% deoarece au colaborat cu autoritățile.