Fondul Proprietatea contestă rata rentabilității de 5,07% pe care ANRE vrea s-o introducă în vederea scăderii tarifelor de distribuție. Autoritatea - dispusă să renunțe doar la rata de 2,07% pentru investițiile în dotări și înlocuiri

Fondul Proprietatea contestă rata rentabilității de 5,07% pe care ANRE vrea s-o introducă în vederea scăderii tarifelor de distribuție. Autoritatea - dispusă să renunțe doar la rata de 2,07% pentru investițiile în dotări și înlocuiri
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 25 iul 2018

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este dispusă să renunțe la propunerea privind utilizarea unei rate reglementate a rentabilității, de doar 2,07%, inferioară cu 3 puncte procentuale celei standard, pentru investiții constând în dotări și înlocuiri, în urma consultărilor avute cu companiile distribuitoare de energie electrică și acționarii acestora. Fondul Proprietatea, acționar la mai multe companii din domeniul distribuție de electricitate (E-Distribuție Banat, Muntenia și Dobrogea), a contestat chiar și rata de rentabilitate reglementată standard, pe care ANRE vrea s-o stabilească la 5,07%.

De ce este important:Tariful de distribuție are o pondere de aproximativ 30% din factura finală plătită de consumatorii casnici, 45% reprezentând achiziția de energie electrică, 6% tariful de transport, 8% - costurile de furnizare, 8,6% costurile cu certificatele verzi, 2,2% - contribuția pentru cogenerare și 0,1% - acciza.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant: În luna decembrie a anului trecut, ANRE a aprobat pentru acest an un nivel al tarifelor de distribuție în scădere medie de 1,08% la nivelul întregii țări, pentru cei opt operatori de distribuție concesionari, în pofida faptului că aceștia au solicitat o creștere medie a tarifelor de distribuție cu 9,78%.

Iar ANRE pare dispusă să opereze în continuare o reducere a acestui tarif, cu riscul stopării investițiilor în domeniu. ANRE a pus în dezbatere un proiect de act normativ prin care vrea să reducă Rata de Rentabilitate Reglementată (RRR) a distribuitorilor cu aproximativ 35%, de la 7,7% la 5,07%, situață în apropierea randamentului obligațiunilor de stat cu scadență la 10 ani. În plus, ANRE propunea și eliminarea din tarife și a unor cheltuielil “nejustificate”, dar și impunerea unei rate a rentabilității de doar 2,07% pentru anumite tipuri de investiții, despre care Autoritatea susține că nu au legătură directă cu rețeaua de transport.

EXCLUSIV Un nou jucător: Marius Pandel, acționar al Christian Tour, a intrat pe piața imobiliară CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un nou jucător: Marius Pandel, acționar al Christian Tour, a intrat pe piața imobiliară

“Nivelul de 5,07%, în termeni reali, înainte de impozitare, propus ca și Rata de Rentabilitate Reglementată (RRR) atât pentru activitatea de distribuție electricitate cât și gaz (Fondul Proprietatea este acționat și al Engie - N.r.) nu reflectă costurile capitalului împrumutat și al capitalului propriu al operatorilor și este, totodată, insuficientă pentru motivarea operatorilor de distribuție să implementeze planuri de investiții adecvate”, susține Fondul Proprietatea.

Potrivit observațiilor Fondului, după un ciclu de creștere economică prelungit, sprijinit inclusiv de un context european și internațional favorabil, România se află în prezent într-un moment de răscruce, caracterizat prin sporirea incertitudinilor macroeconomice. Sunt amintite în acest sens reducerea ratei de creștere economică înregistrată în primul trimestru al anului 2018, adâncirea deficitului de cont curent, creșterea nivelului inflației atât pe termen scurt cât și creșterea asteptărilor inflaționiste pe termen mediu, toate aceste evoluții fiind reflectate prin avansul înregistrat la nivelul dobanzilor, atât pe piața interbancară, cât și a titlurilor de stat.

“Considerăm că evoluțiile recente trebuie să fie corect reflectate în procesul de estimare a costului capitalului propriu și a costului capitalului împrumutat. Creșterea riscului de tara precum și creșterea dobânzilor la obligațiunile de stat trebuie sa aibă un impact direct asupra acestor costuri”, susține Fondul Proprietatea.

Propunerea Fondului Proprietatea a fost respinsă de ANRE, Autoritatea susținând că “are în vedere necesitatea realizării de investiții în rețelele electrice de distribuție și efectuarea de lucrări de mentenanță pentru asigurarea creșterii nivelului de calitate a serviciului de distribuție, dar și suportabilitatea tarifelor. În acest sens, se propune ca investițiile care nu sunt efectuate direct în rețelele electrice și înlocuirile de echipamente să fie remunerate cu o valoare RRR redusă”, explică ANRE.

În ceea ce privește utilizarea unei rate reglementate a rentabilității reduse cu 3 puncte procentuale pentru investiții constând în dotări și înlocuiri, ANRE s-a declarat dispusă să renunțe la aceasta la solicitarea distribuitorilor, care afirmă că “investițiile pentru înlocuirea infrastructurii cu durata de viață depășită, în scopul îmbunătățirii siguranței în exploatare și a calității serviciului, precum și a mijloacelor de măsurare, vor fi penalizate prin aplicarea unei RRR reduse”.

O altă propunere controversată a ANRE la care Autoritatea a decis să renunțe “parțial” este cea referitoare la “menținerea de către operatorii de distribuție a numărului minim de personal angajat utilizat la fundamentarea costurilor cu personalul la începutul perioadei de reglementare”. ANRE susține că urmărește ca “să determine operatorii de distribuție să dimensioneze și să utilizeze un număr optim de personal”

“Considerăm ca o companie privata cu experiența internațională semnificativă ar trebui sa aibă libertatea de a gestiona resursele pe baza deciziilor strategice și operaționale. Restricționarea acestei libertăți ar putea afecta stimulentele și motivația de a implementa noi tehnologii sau de a achiziționa servicii de la terți cu beneficii pentru economia locală”, își motivează ENEl cererea de eliminare a acestei restricții referitoare la politica de personal.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarif
distribuție
rata rentabilitate