România primește 200 de milioane de euro din partea BEI pentru modernizarea rețelei de electricitate

România primește 200 de milioane de euro din partea BEI pentru modernizarea rețelei de electricitate
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2024

România a primit aprobarea pentru o finanțare în valoare de 200 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI), bani care vor fi utilizați pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice.

"În drumul său spre independența energetică, România are o nevoie uriașă de investiții în rețelele de energie electrică, motiv pentru care, din calitatea mea de membru în Boardul Directorilor al Băncii Europene de Investiții, sunt bucuros să anunț că am aprobat la BEI o finanțare în valoare de 200 de milioane de euro pentru țara noastră, România mai face astfel un pas către a-și atinge scopul de a avea o rețea de energie electrică modernă, solidă și eficientă, pentru a deveni, astfel, o țară independentă energetic și un factor de stabilitate în regiune", a declarat Mihai Precup, membru în Consiliul de Administrație al BEI.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministrul Energiei: În 2027, va începe procesul de retehnologizare a reactorului 1 de la Cernavodă. Până la finalul acestui an, dorim să încheiem contractul de execuție pentru lucrările de retehnologizare CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: În 2027, va începe procesul de retehnologizare a reactorului 1 de la Cernavodă. Până la finalul acestui an, dorim să încheiem contractul de execuție pentru lucrările de retehnologizare
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Reprezentantul BEI a precizat că instituția financiară pe care o reprezintă va cofinanța un proiect ce beneficiază de fonduri europene și de resurse proprii ale beneficiarului, scrie Agerpres.

Valoarea investiției este de 629 de milioane de euro, din care Banca Europeană de Investiții finanțează 200 de milioane de euro, restul de 295 de milioane de euro din fonduri europene, iar 134 de milioane din surse proprii.

Potrivit sursei citate, operațiunea BEI în favoarea României se referă, în principal, la consolidarea și renovarea stațiilor, substațiilor și liniilor aeriene ale României pentru a extinde capacitățile de distribuție a energiei electrice ale rețelei sale, pentru a facilita absorbția și distribuția energiei electrice din instalațiile de generare din surse regenerabile și pentru a reduce autoconsumul.

Centrala nucleară de la Cernavodă funcționează din nou la capacitate maximă: unitatea 1 s-a reconectat a SEN CITEȘTE ȘI Centrala nucleară de la Cernavodă funcționează din nou la capacitate maximă: unitatea 1 s-a reconectat a SEN

Obiectivul include elemente din proiectul Carmen 1, o subcomponentă mai mică a operațiunii totale (aproximativ 10-15% din investițiile totale ale operațiunii) și un Proiect de Interes Comun (PCI), regional și transnațional al Uniunii Europene (UE) care implică rețele de electricitate atât din Bulgaria, cât și din Ungaria.

Practic, scopul-cheie al investiției îl reprezintă extinderea conexiunilor din surse regenerabile la rețele și îmbunătățirea interconexiunii dintre rețelele de transport și distribuție din România, Bulgaria și Ungaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
electricitate
bei