Importurile de gaze ale României se ridică, vineri, la 20% din consumul național, în contextul în care OMV Petrom a oprit mai multe instalații de la hub-ul de gaze Hurezani, unde se află principala stație de tratare a gazelor din țară, au declarat, pentru Agerpres, surse din sectorul energetic.
Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020. Mai multe detalii AICI.
Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.
Astfel, potrivit site-ului Transgaz, vineri la ora 14:00 în sistemul național de gaze erau 25,2 milioane de metri cubi pe zi, din care 19,4 milioane de metri cubi producție internă și 5,8 milioane de metri cubi din import.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ponderea importurilor (20% din total) este foarte mare, având în vedere că, în timpul verii, producția internă acoperă de regulă consumul țării.
Potrivit surselor AGERPRES, situația se datorează faptului că OMV Petrom a început lucrări de revizie la instalațiile de la Hurezani, principalul hub de gaze din țară, lucrări care vor dura câteva zile.
"De acolo vin în mod normal circa 5-6 milioane de metri cubi pe zi, iar acum vin aproximativ 2,5 milioane de metri cubi pe zi", au arătat sursele menționate.