Repornirea primei unități a centralei de la Cernavodă se amână din nou

Repornirea primei unități a centralei de la Cernavodă se amână din nou
scris 28 aug 2024

Repornirea primei unități a centralei de la Cernavodă, care luni s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național (SEN), se amână din nou, până mâine, 29 august, ora 01:00, potrivit Tranelectrica.

Inițial, Unitatea 1 ar fi urmat să să reconecteze la sistemul național luni, la ora 18:00, apoi marți la ora 00.00. Momentul a fost amânat încă o dată până marți la ora 14.00, pentru ca apoi, să se anunțe o nouă oră de repornire, miercuri, ora 14:00.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Când poate fi gata fuziunea ELCEN-Termoenergetica, prezentată drept soluție la criza căldurii și apei calde din București. Autoritățile – posibil prea optimiste CITEȘTE ȘI DOCUMENT Când poate fi gata fuziunea ELCEN-Termoenergetica, prezentată drept soluție la criza căldurii și apei calde din București. Autoritățile – posibil prea optimiste

Însă unitatea nu a repornit nici miercuri, ceea ce se poate vedea și pe nivelul producției centralei, de 680 MW, ceea ce înseamnă că nu funcționează decât un reactor.

Așa că Transelectrica a anunțat o nouă dată de repornire a unității - joi, 29 august, ora 01:00.

FOTO Șoferii STB, instruire privind accesul animalelor în mijloacele de transport public. Călători dați jos abuziv CITEȘTE ȘI FOTO Șoferii STB, instruire privind accesul animalelor în mijloacele de transport public. Călători dați jos abuziv

Potrivit operatorului de sistem, lucrările vizează “înlocuirea transformator de măsură de curent faza T”.

Miercuri, la ora 14:30, România importa 1.500 MW, la o producție de aproape 5.000 MW și un consum de aproximativ 6.500 MW.

Energia solară era de aproximativ 600 MW, cea eoliană de 800 MW, iar energia hidro contribuia la sistem cu 1.000 MW, la fel ca hidrocarburile.

VIDEO Noul Xpeng Mona M03 – peste 10.000 de comenzi după lansare datorită prețului de start CITEȘTE ȘI VIDEO Noul Xpeng Mona M03 – peste 10.000 de comenzi după lansare datorită prețului de start

Cărbunele producea 800 MW, iar centrala de la Cernavodă, care funcționa doar cu o unitate, 689 MW.

În ultimele zile, prețul energiei electrice cu livrare în ziua următoare a atins maximele verii, ca urmare a scăderii producției de energie regenerabilă, a nivelului scăzut de producție de energie hidro (ca urmare a secetei) și nucleară (ca urmare a desincronizării unității 1).

OMV Petrom preia 3 producători de energie electrică din surse regenerabile CITEȘTE ȘI OMV Petrom preia 3 producători de energie electrică din surse regenerabile

Astfel, România a fost nevoită să importe cantități ridicate de energie, peste 2400 MW, și nu energie ieftină regenerabilă din occident, care se îndreaptă către Ucraina, ci energie scumpă din Bulgaria și Serbia.

Precedenta oprire accidentală a unității, survenită luna trecută, a durat în total aproape o săptămână.

viewscnt
Afla mai multe despre
oprire accidentală unitatea 1 cernavodă
reactor cernavodă deconectat automat