Reper de preț pentru intrarea Romgaz în Neptun Deep. Evaluare și pe baza draftului noii Legii offshore, nepublic încă. Polonezii de la PGNiG, în continuare în "ecuație"

Reper de preț pentru intrarea Romgaz în Neptun Deep. Evaluare și pe baza draftului noii Legii offshore, nepublic încă. Polonezii de la PGNiG, în continuare în "ecuație"
scris 10 mar 2021

Producătorul de gaze naturale controlat de stat Romgaz poate afla într-o săptămână cam câți bani ar trebui să pună la bătaie și cu ce costuri pentru a prelua, direct sau indirect, participația de 50% a americanilor de la ExxonMobil la concesiunea Neptun Deep, cel mai mare proiect offshore de extracție de gaze din sectorul românesc al Mării Negre, intrarea în parteneriat în acest scop cu gigantul petrolier polonez de stat PGNiG fiind în continuare în cărți, relevă un document oficial analizat de Profit.ro. Printre factorii care intră în calculul acestui reper de preț se numără și evaluarea obligațiilor fiscale asupra posibilei producții viitoare de gaze din Neptun Deep, pe baza proiectului de modificare a Legii offshore anunțat ca pregătit de către Guvern, dar nefăcut încă public, prin care se intenționează reducerea poverii impozitării.

Restul de 50% din drepturile și obligațiile aferente concesiunii Neptun Deep se află în posesia celuilalt mare producător român de gaze, OMV Petrom, la care statul român deține 20,63% din acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe 2 martie, Romgaz a finalizat  o achiziție directă de "servicii de consultanță financiară pentru intrarea în proiectul offshore Neptun Deep din Marea Neagră, în asociere cu OMV Petrom SA și PGNiG SA". Contractul, în valoare de aproape 130.000 lei (circa 27.000 euro), a fost semnat cu firma românească de insolvență BDO Business Restructuring SPRL, parte a grupului multinațional de consultanță BDO.

Guvernul olandez intenționează să introducă un \'\'pașaport\'\' digital pentru persoanele vaccinate sau testate negativ CITEȘTE ȘI Guvernul olandez intenționează să introducă un ''pașaport'' digital pentru persoanele vaccinate sau testate negativ

BDO este cunoscută în România în special ca parte a consorțiului de administratori/lichidatori judiciari ai Oltchim și a gestionat din această postură și vânzarea principalelor active ale companiei vâlcene aflate acum în faliment către Chimcomplex Borzești. Mai recent, tot BDO a emis și o opinie destul de rezervată asupra perspectivelor de succes ale planului de reorganizare a producătorului de energie Electrocentrale Galați, intrat ulterior în faliment după ce planul a fost respins de către principalul creditor Romgaz.

Caietul de sarcini pentru procedura de achiziție de servicii de consultanță pentru intrarea Romgaz în afacerea Neptun Deep prevedea drept criteriu ca ofertanții să fi evaluat în ultimii 5 ani cel puțin o companie și o afacere din domeniul energiei, cu valori de cel puțin 350 milioane euro. În noiembrie 2019, Reuters a scris, fără să precizeze vreo sursă, că participația de 50% a ExxonMobil la Neptun Deep este evaluată la 250 milioane dolari.

În documentul citat se menționează că firma de consultanță contractată trebuie să evalueze economico-financiar participația Exxon la Neptun Deep, să analizeze proiectul de extracție de gaze, în toate etapele rămase de realizat, să determine principalii indicatori economico-financiari ai proiectului și să calculeze "un interval de preț în limita căruia SNGN Romgaz SA își poate fundamenta decizia de afaceri privind achiziția (în mod direct sau indirect) a participației companiei ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited în proiectul Neptun Deep"

Apple lansează un update de urgență pentru a repara o nouă problemă de securitate CITEȘTE ȘI Apple lansează un update de urgență pentru a repara o nouă problemă de securitate

Consultantul mai trebuie să calculeze indicatorii de performanță economico-financiari ai proiectului, fluxul de numerar, valoarea actualizată netă, rata internă de rentabilitate, raportul cost-beneficiu, perioada de recuperare a investiției, cu includerea costului proiectului, în care trebuie să intre cel puțin costul finanțării achiziției și, după caz, costurile de abandonare și dezafectare a activelor Neptun Deep.

"Analiza economică (model financiar) pentru participația vizată din cadrul proiectului Neptun Deep trebuie să țină cont de, dar fără a se limita la: previziuni de producție, estimarea necesarului de cheltuieli de capital și cheltuieli operaționale aferent proiectului, previziuni referitoare la prețul gazelor și aspectele de reglementare în domeniul energiei, impactul modificării Legii offshore (asupra calculului impozitului asupra veniturilor suplimentare - IVS), prognoza fluxurilor de numerar și a indicatorilor aferenți, rentabilitatea și durata de recuperare a investiției, analiza de senzitivitate, analiza de risc, alți indicatori relevanți specifici pentru astfel de proiecte", se arată în caietul de sarcini.

Datele de intrare pe baza cărora se efectuează analizele provin atât direct de la Romgaz, cât și din camera de date a proiectului Neptun Deep, la care producătorul român are acces.

FOTO Bosch se pregătește să dea lovitura producătorilor asiatici de microcipuri: își deschide propria uzină de semiconductori CITEȘTE ȘI FOTO Bosch se pregătește să dea lovitura producătorilor asiatici de microcipuri: își deschide propria uzină de semiconductori

BDO Business Restructuring SPRL a avut termen pe 8 martie pentru a înmâna Romgaz raportul preliminar al prestației, deadline-ul de predare a raportului final, cu tot cu fișierul Excel conținând modelul economic utilizat, fiind 17 martie, adică peste exact o săptămână.

În ultima parte a lunii februarie, ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu, declara că Romgaz va înainta o ofertă de preluare a participației de 50% a ExxonMobil la Neptun Deep în următoarele 2 luni. Bazându-se pe repetatele declarații ale autorităților în acest sens, OMV Petrom estima luna trecută că Legea offshore va fi modificată în prima parte a acestui an.

De asemenea, șeful pe explorare și producție al companiei-mamă OMV, Johann Pleininger, a declarat recent că decizia finală de investiție în proiectul Neptun Deep va fi luată în primul trimestru din 2022. Deblocarea investițiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră, ca și implicarea Romgaz în proiectul Neptun Deep sunt incluse în programul de guvernare al actualului Executiv de coaliție condus de premierul PNL Florin Cîțu.

Incendiu provocat de o pacientă la Spitalul de Psihiatrie din Craiova. Trei cadre medicale au sărit de la etaj CITEȘTE ȘI Incendiu provocat de o pacientă la Spitalul de Psihiatrie din Craiova. Trei cadre medicale au sărit de la etaj

În noiembrie anul trecut, secretarul de stat din Ministerul Energiei Niculae Havrileț declara că proiectul de modificare a Legii offshore, anunțat ca intenție în premieră cu o lună înainte la Profit Energy.Forum, va include o relaxare a supraimpozitării producției de gaze naturale din Marea Neagră. Havrileț a lăsat să se înțeleagă că va fi majorat plafonul de preț de vânzare a gazelor  de 45,71 lei/MWh în raport cu care se definește ce înseamnă venit suplimentar supus supraimpozitării, ceea ce înseamnă că baza de impunere va fi mai redusă decât în prezent, iar producătorii vor plăti, în consecință, sume mai mici ca impozit.

Calcule din 2018 estimau că, în varianta în prezent în vigoare a Legii offshore, care îi nemulțumește pe petroliști, statul român ar încasa, pe toată perioada de exploatare a zăcămintelor de gaze din Marea Neagră, circa 35% din totalul veniturilor rezultate din vânzarea acestor gaze, respectiv 13,52 miliarde dolari, iar companiile petroliere - 18,18 miliarde dolari, adică 65%.

În schimb, într-o variantă anterioară a proiectului legii, mai avantajoasă pentru companii, se estima că statul ar încasa doar 24% din totalul veniturilor rezultate din vânzarea gazelor din Marea Neagră, adică 9,32 miliarde dolari, cu peste 4 miliarde dolari mai puțin, iar petroliștii - 76%, respectiv 22,38 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz neptun deep
romgaz exxonmobil
gaze naturale marea neagra
modificare legea offshore
supraimpozitare gaze marea neagra
impozit venituri suplimentare gaze marea neagra