RCS&RDS s-a "fript" în iarnă cu strategia prețurilor mici la energie și vrea să reducă la jumătate livrările către marii clienți industriali

RCS&RDS s-a "fript" în iarnă cu strategia prețurilor mici la energie și vrea să reducă la jumătate livrările către marii clienți industriali
scris 12 apr 2017

Grupul telecom RCS&RDS, care a reușit în mai puțin de doi ani, pornind de la zero, să între în top 10 al furnizorilor de energie electrică din România cu o strategie agresivă de prețuri reduse, prin care a câștigat numeroși clienți industriali și din zona instituțiilor publice, dar și consumatori casnici, a resimțit din plina criza de pe piața de energie din iarna aceasta, de pe urma căreia a suferit pierderi semnificative. Acum, compania controlată de Zoltan Teszari vrea să schimbe strategia și să-și reducă volumul de business cu marii consumatori la jumătate.

În raportul anual pe 2016 al companiei se arată că, din cauza faptului că RCS&RDS practică prețuri fixe în contractele cu consumatorii finali cărora le furnizează energie, creșterile de prețuri de pe bursa angro la energia cumpărată de companie afectează rezultatele operaționale și situația financiară a acesteia.

Urmărește-ne și pe Google News

"De exemplu, din cauza volatilității neobișnuite a prețului electricității, activitatea noastră de furnizare de energie a înregistrat o pierdere EBITDA de 2,3 milioane euro în al patrulea trimestru din 2016 și una estimată la 7 milioane euro în primul trimestru din 2017", se afirmă în documentul citat. Pe întreg anul 2016, RCS&RDS a avut venituri brute de 76,1 milioane euro și costuri de 80,2 milioane euro din activitatea de furnizare de energie, care a înregistrat, astfel, un minus de 4,1 milioane euro.  

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
BNR: Creșterea salariilor ar putea contribui la reducerea emigrației românilor puțin calificați și foarte calificați CITEȘTE ȘI BNR: Creșterea salariilor ar putea contribui la reducerea emigrației românilor puțin calificați și foarte calificați

Compania explică faptul că cererea din partea marilor clienți industriali este mult mai volatilă și mai greu de estimat în avans decât cea a consumatorilor casnici și a micilor firme, iar contractele de furnizare ale RCS&RDS prevăd că această cerere trebuie satisfăcută integral, indiferent de cantitățile solicitate. Coroborat cu volatilitatea prețurilor de achiziție de pe bursă și cu prețurile fixe de vânzare, acest lucru sporește riscul pierderilor.

"Creșterile neobișnuit de mari ale prețurilor de achiziție a energiei în ultima parte din 2016 și la începutul lui 2017, datorate parțial frigului, parțial disfuncționalităților pieței, ne-au provocat pierderi semnificative pe această linie de business în perioadele respective. Pentru a ne reduce expunerea la această volatilitate, suntem în prezent în proces de refocusare a operațiunilor de furnizare de energie către consumatorii casnici și întreprinderile mici și mijlocii, concomitent cu reducerea volumului de energie livrat marilor consumatori industriali", se menționează în raportul companiei.

Astfel, ținta RCS&RDS este să reducă la jumătate acest volum până la mijlocul lui 2017. Compania a redus deja, până la finalul lunii martie, cu 28% volumul de energie livrat marilor consumatori, comparativ cu media lunară a livrărilor din 2016.

ANAF își realocă inspectorii. Vrea să schimbe procedura rambursării de TVA la firme cu risc, pentru a avea timp de alte controale CITEȘTE ȘI ANAF își realocă inspectorii. Vrea să schimbe procedura rambursării de TVA la firme cu risc, pentru a avea timp de alte controale

"Ne așteptăm ca acest lucru să ne facă mai gestionabile obligațiile de furnizare și să reducem cantitatea de energie furnizată, comparativ cu nivelurile din 2016. În plus, ne propunem pentru 2017 ca cel puțin jumătate din necesarul de achiziții de energie să provină din contracte fixe la termen", mai spun cei de la RCS&RDS.

Anul trecut, per total, achizițiile de energie ale RCS&RDS au fost făcute în proporții egale, de câte 50%, de pe piața forward și de pe cea spot. Ulterior însă, în lunile de criză ianuarie și februarie 2017, compania a cumpărat energie practic doar de pe piața spot, la prețuri semnificativ mai mari, achizițiile de pe piața forward fiind neglijabilă.

RCS&RDS deține mai multe parcuri fotovoltaice funcționale, cu o putere instalată totală de 15,72 MW, a căror producție este folosită inclusiv la satisfacerea necesarului propriu de electricitate al grupului. Acestea au încasat anul trecut 2,1 milioane euro din vânzarea certificatelor verzi primite ca subvenții în baza legislației în vigoare și suportate pe facturi de consumatori.

ASF critică NN pentru că s-a adresat clienților pe tema posibilei naționalizări pensiilor private CITEȘTE ȘI ASF critică NN pentru că s-a adresat clienților pe tema posibilei naționalizări pensiilor private

"Furnizarea de energie nu este o activitate de bază pentru noi. Am intrat pe această piață pentru a ne lărgi gama de servicii oferite clienților și astfel să sporim retenția acestora, ca și pentru a exploata capacitățile pe care le-am dezvoltat și oportunitățile pe care le-am identificat vânzând certificate verzi. Exceptând luna decembrie 2016 și primul trimestru din 2017, acest business a înregistrat break-even sau doar pierderi marginale", se precizează în raportul pe anul trecut al RCS&RDS.

Compania a primit licență de furnizor de energie de la ANRE în 2013, însă a început activitatea propriu-zisă în 2015, la început doar pentru consumatori industriali. Ulterior, în 2016, s-a atacat și piața clienților casnici.

Ultimele date ale ANRE arată că, în decembrie 2016, RCS&RDS se clasa pe locurile 9-10 în topul furnizorilor de energie pentru clienți finali din România, cu o cotă de piață de 2,57%, egală cu cea a OMV Petrom. 

Alți furnizori și traderi importanți de energie au suferit mult mai mult în urma crizei din iarna acestui an, unii intrând în insolvență (cum ar fi Transenergo, locul 7 în top, sau KDF Energy), iar alții pierzându-și și licența de furnizare și fiind confruntați chiar cu perspectiva foarte probabilă a falimentului (Arelco Power, locul 12). 

viewscnt
Afla mai multe despre
rcs&rds
digi
digi energy
digi 24
digi communications
zoltan teszari
listare bursa rcs&rds
pret energie electrica
furnizori energie electrica
scumpire energie electrica