Președintele rus Vladimir Putin vrea decuplarea prețului petrolului rusesc de cel al petrolului Brent, astfel că Spimex, cea mai mare bursă de mărfuri din Rusia, încearcă să atragă traderii internaționali pe piața sa de contracte futures, relatează Bloomberg.
Obiectivul este creșterea veniturilor din vânzarea petrolului Ural prin deconectarea mecanismului de stabilire a prețurilor de petrolul Brent, de referință la bursa din Londra, scrie News.ro
Un alt obiectiv este cotarea petrolului rusesc în ruble și nu în dolari.
Pentru a atrage participare internațională, Kremlinul trebuie să convingă traderii că nu încearcă doar să crească prețurile, potrivit unor analiști în domeniul energiei.
Guvernul de la Moscova este dependent de veniturile din petrol pentru finanțarea bugetului.
”Obiectivul este crearea unui sistem în care petrolul rusesc să fie evaluat și tranzacționat în mod corect și direct”, a declarat președintele bursei de mărfuri Spimex din Sankt Petersburg, Alexei Ribnikov.
Consiliul de administrație al Spimex este prezidat de un apropiat al președintelui Putin, Igor Secin, CEO al Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia.
CITEȘTE ȘI Iohannis a promulgat Legea privind darea în platăRusia, care exportă circa jumătate din țițeiul produs, a reclamat de mult timp discounturile mari pentru petrolul Ural de calitate mai scăzută, comparativ cu prețurile petrolului Brent din Marea Nordului, care sunt evaluate de agenția Platts.
Prețurile petrolului au scăzut la jumătate în ultimii doi ani, iar Rusia se confruntă cu cel mai mare deficitul bugetar de după 2010.
Dacă ar avea propria platformă de tranzacționare internațională a petrolului, Rusia ar beneficia de prețuri mai bune, în timp ce companiile autohtone ar obține venituri suplimentare din tranzacții, a spus Ribnikov.
Bloomberg LP, compania mamă a Bloomberg News, concurează cu Platts și alte companii în furnizarea de știri și informații în domeniul energiei.
”Realitatea este că Kremlinul este implicat întotodeauna, puternic, în industria petrolului a Rusiei. Acest fapt crează îngrijorarea că propunerile ar putea fi structurate pentru a încerca obținerea unor prețuri mai mari”, a declarat Richard Mallinson, analist la compania Energy Aspects.
Sistemul rus de acordare a aprobărilor pentru livrarea petrolului din diferite porturi și conducte ar putea însemna un interes scăzut din partea rafinăriilor occidentale, întrucât unele ajustări ale volumului exporturilor ar putea fi motivate politic, a arătat Ehsan Ul-Haq, analist în industria petrolului la KBC Energy Economics.
Un alt motiv de îngrijorare în rândul companiilor ar fi volatilitatea rublei rusești care ar fi folosită pentru calcularea marjele contractelor futures.
Pentru atragerea traderilor, Banca Rusiei pregătește măsuri legislative pentru a acorda companiilor din afara Rusiei acces la mărfurile tranzacționate la bursă și la instrumentele derivate ale acestora.
Cele mai mari companii de petrol din Rusia, inclusiv Rosneft și Gazprom, susținut crearea de noi contracte futures, a spus Ribnikov.
Spimex este din 2008 cea mai mare platformă de tranzacționare a petrolului din Rusia, după ce guvernul a obligat companiile locale să vândă 5%-10% din carburanți prin intermediul acesteia.
Producătorii ruși au vândut anul trecut la bursa Spimex produse de circa 533 miliarde de ruble (7,8 miliarde dolari), respectiv peste 15% din carburanții livrați pe piața locală.
Moscova nu este singura care vrea schimbarea sistemului de stabilire a prețurilor petrolului.
CITEȘTE ȘI Amenzile de circulație cresc de duminică. Care sunt noile amenzi și pentru ce vor fi aplicateChina, care concurează cu SUA pentru poziția de cel mai mare importator de țiței din lume, a încercat în ultimele două decenii să introducă propriile contracte futures pentru petrol, iar acest lucru ar putea avea loc în acest an.
Iranul și Venezuela, membre ale OPEC, au cerut la rândul lor ca tranzacțiile cu petrol să aibă loc și în alte monede, în afară de dolar.