Statul austriac, prin intermediul OMV AG, nu va încasa niciun euro de la OMV Petrom, care nu va acorda dividende pe 2015, în timp ce statul român a încasat deja 10 miliarde de lei impozit pe profit, redevențe, taxe speciale, accize și TVA.
Prăbușirea prețului petrolului a afectat nu numai profitabilitatea celei mai importante companii de petrol și gaze din România, ci, indirect, și veniturile acționarilor săi, statul român și, prin intermediul OMV AG, cel austriac.
Astfel, în urma înregistrării unei pierderi contabile de 150 de milioane de euro (676 milioane de lei), Adunarea Generală a Acționarilor OMV Petrom a aprobat propunerea de neacordare de dividende aferente anului 2015. Anul trecut, OMV Petrom a acordat dividende în valoare de 0,0112 lei pe acțiune, statul român încasând 130 de milioane de lei pentru pachetul de 20,6% din acțiuni pe care îl deține. Principalului acționar, OMV AG, i-au revenit 323 milioane de lei (72 milioane de euro) dividende. Ambii acționari nu vor încasa, însă, niciun un euro în 2016.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Așa se face că statul austriac va încasa, dacă Adunarea generală a Acționarilor convocată pe 18 mai va accepta propunerea de acordare a unui dividend de 1 euro pe acțiune, dividende în valoare de 102,8 milioane de euro de la OMV AG, principalul acționar al OMV Petrom. Valoarea dividendelor care revin statului austriac este cu 20% mai redusă decât cea de anul trecut, când OMV AG a încasat dividende în valoare de 72 milioane de euro de la OMV Petrom pentru pachetul de 51,01% de acțiuni pe care-l deține la compania românească.
Apreciere pe BVB
Acționarii OMV Petrom de pe BVB nu au părut îngrijorați de neacordarea dividendelor, miercuri la prânz, a doua zi după anunțarea deciziei Adunării Generale, acțiunile companiei tranzacționându-se la un nivel preț de 0,235 lei, în creștere cu 0,43% față de nivelul de închidere al ședinței de tranzcționare precedente.
519 milioane - valoarea impozitului pe “pierderea contabilă”
Interesant este faptul că pierderea contabilă, cauzată de deprecierea activelor companiei în urma prăbușirii prețului contabil, nedeductibile fiscal se transformă din punct de vedere fiscal în profit, motiv pentru care OMV Petrom a achitat statului român un impozit pe profit pe activitatea curentă în valoare de 519 milioane de lei.
Potrivit raportului anual al OMV Petrom, “profitul fiscal este diferit de profitul raportat în situația consolidată a veniturilor și cheltuielilor deoarece exclude elemente de venit sau cheltuială care sunt impozabile sau deductibile în alți ani, precum și elemente care nu sunt niciodată impozabile sau deductibile.”
Statul român a mai încasat 656 milioane de lei din redevențe și 600 de milioane din taxe speciale
În plus, statul român a încasat în 2015 de la OMV Petrom redevențe în valoare de 656 milioane lei, în pofida prăbușirii prețului petrolului. Taxele speciale introduse de fostul guvern Ponta (taxa “pe stâlp, impozitul pe producție de 0,5% și cel pe câștigurile realizate din liberalizarea prețului gazelor) au adus alte 600 de milioane de lei în buzunarul statului român.
OMV Petrom a plătit statului român 8 miliarde de lei TVA și accize
De departe cea mai importantă sumă încasată la bugetul de stat de la OMV Petrom o reprezintă cea aferentă impozitelor indirecte, accizele la carburanți și taxa pe valoare adăugată (TVA), care au alimentat fluxurile trezoreriei cu 8 miliarde de lei.
În prezent, un procentaj de aproximativ 60% din prețul achitat de șoferi pentru un litru de benzină și motorină reprezintă accize și TVA, fiind încasat de statul român.