Prospecțiuni SA, societate aflată în reorganizare și controlată de Ovidiu Tender, a profitat de aprecierea petrolului, majorându-și de 4,5 ori cifra de afaceri

Prospecțiuni SA, societate aflată în reorganizare și controlată de Ovidiu Tender, a profitat de aprecierea petrolului, majorându-și de 4,5 ori cifra de afaceri
scris 15 nov 2018

Prospecțiuni SA, societate aflată în reorganizare, a profitat de aprecierea prețului internațional al petrolului și, implicit, de revenirea procesului investițional din segmentul upstream și și-a majorat profitul net de 6 ori, de la 2,7 milioane lei în primele trei trimestre ale anului trecut la 15,8 milioane lei în perioada similară a acestui an.

Cifra de afaceri pentru primele 9 luni ale anului, de 134 milioane lei, este de 4,5 ori mai ridicată decât cea înregistrată în primele trei trimestre ale anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

Și mai important, activele și pasivele Prospecțiuni SA au scăzut cu 10,5%, valorile acestui an fiind afectate negativ, în principal, de ajustările de valoare înregistrate, la 31 decembrie 2017, pentru activul financiar reprezentat de acțiunile deținute la RAFO SA (în valoare de 44,8 milioane lei) și pozitiv de creșterea semnificativa a activității operaționale, generând, astfel, active curente cu 40% mai mari.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Serviciile de bază prestate de Prospecțiuni (achiziții de date geofizice) au generat venituri în valoare de 106 milioane lei în primele trei trimestre ale anului (de la 17,4 milioane lei în perioada ianuarie-septembrie 2017), cu o pondere de aproximativ 80% din cifra de afaceri (de la doar 59% în perioada similară a anului trecut). De asemenea, o contribuție importantă la aceasta creștere a fost adusă de serviciile de investigare geofizică și perforare în sonde, cu o creștere de 135% fata de aceiași perioadă a anului precedent.

Profitul BNR a crescut cu 50%. Isărescu: Acum, facem profit în special din operațiuni cu valută. În viitor am putea face și din alte operațiuni, dar nu din speculații CITEȘTE ȘI Profitul BNR a crescut cu 50%. Isărescu: Acum, facem profit în special din operațiuni cu valută. În viitor am putea face și din alte operațiuni, dar nu din speculații

Prospecțiuni anunță că a încheiat deja o serie de licitații importante organizate de Romgaz SA și OMV Petrom SA pentru servicii de investigare geofizică și perforare în sonde (logging), în valoare totală de aproximativ 37,5 milioane lei, care urmează a fi începute în trimestrul al patrulea al acestui an și care se vor întinde pe o perioadă de 1-2 ani.

Ca și perspective pentru următoarea perioadă, Prospecțiuni susține că, pe fondul stabilizării prețului petrolului, activitatea investițională a companiilor de pe piața de upstream se va intensifica. De asemenea, compania se așteaptă ca, în cursul anului 2019, Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) să organizeze o nouă rundă de licitații (Runda a Xl-a) pentru perimetre de explorare și exploatare de hidrocarburi.

Prospecțiuni SA, intrată în insolvență în aprilie 2016, a terminat anul 2016 cu o pierdere netă de 39,7 milioane lei, și cu una de 33,8 milioane lei anul 2017.

Peste jumătate din datoriile totale de 92,83 milioane lei ale Prospecțiuni SA ar fi trebuit să fie achitate din vânzarea unor active imobiliare ale companiei ce nu mai sunt necesare activității de bază, printre care sediul administrativ din București, din strada Caransebeș nr. 1, active a căror valoare totală a fost estimată la 49,81 milioane lei (peste 11 milioane euro), potrivit planului de reorganizare elaborat de administratorul judiciar Euro Insol și aprobat l finalul anului 2017 de instanță.

De altfel, în ședința AGA din octombrie, acționarii Prospecțiuni au aprobat desființarea punctului de lucru din București, sector 1, strada Navigației, nr. 2A și radierea acestuia din evidențele Oficiului Național al Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București, imobilul fiind deja vândut.
Potrivit administratorului judiciar Euro Insol, compania a fost obligată să ceară intrarea în insolvență atât din cauza amânării de proiecte de către clienții din industria petrolieră, după prăbușirea prețurilor la țiței și gaze, cât și ca urmare a sechestrului instituit de ANAF asupra activelor imobiliare ale companiei în dosarul Carom, sechestru care a dus ulterior la refuzul băncii de stat Eximbank de a prelungi o linie de credit de 13 milioane lei acordată Prospecțiuni SA.

Ovidiu Tender, care controlează furnizorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră Prospecțiuni prin firma Tender SA, cu 55,7% din acțiuni, a fost condamnat pe 8 iunie 2015 la 12 ani și șapte luni de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani în dosarul Carom.

La valoarea actuală de 0,0795 lei/acțiune, Prospecțiuni SA are o capitalizare de 58,9 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
prospecțiuni
tender
reorganizare
profit
venituri