Proiectele de construcții din România, Polonia și alte țări est-europene dispun de banii necesari, dar nu și de suficienți oameni, relatează Bloomberg.
Lipsa muncitorilor a devenit o problemă atât de răspândită în Europa de Est, încât deficitul forței de muncă amenință acum să pună frână piețelor de construcții cu cea mai mare creștere din Europa, cu repercusiuni asupra economiilor.
Muncitorii din regiune au emigrat în țările din Occident în căutarea unor salarii mai bune, iar dilema este cum pot fi aduși înapoi. Salariile cresc, dar rămân departe de cele din Europa de Vest, iar numărul de muncitori nou-calificați care intră pe piață este insuficient.
CITEȘTE ȘI Retailul în JaponiaSpre exemplu, grupul suedez Skanska are 300 de proiecte în regiune, iar reprezentanții companiei afirmă că numărul de muncitori disponibili este insuficient, în condițiile în care piața construcțiilor se află într-o perioadă înfloritoare.
"Suntem în perioada de vârf pentru proprietățile comrciale. Pe toate piețele, vedem clar că forța de muncă locală nu este suficientă în condțiile boom-ului actual", spune Michal Jurka, director Skanska pentru Cehia, Slovacia, Ungaria și România.
Lipsa muncitorilor este resimțită și de alți dezvoltatori. Thomas Birtel, CEO-ul dezvoltatorului austriac Strabag, care realizează 22% din venituri în Europa Centrală și de Est, spune că provocarea constă în a găsi personalul necesar și a păstra, în același timp, costurile sub control.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Muncitori aduși din Vietnam construiesc un complex rezidențial de lux în Capitală. Ce firme folosesc muncitori străini, cât câștigă aceștia și în ce condiții lucrează"Cele mai mari probleme sunt în Polonia, dar sunt semne de secetă și pe piețe de forță de muncă din Ungaria și România. Am asistat cu toții la o creștere puternică a salariilor, nu doar majorările generale datorate sindicatelor", afirmă CEO-ul Strabag.
În centrul Bucureștiului, compania istraeliană Hagag Development Europe lucrează la transformarea fostului sediu Petron într-o clădire modernă de birouri cu 7 etaje. Compania va investi 8 milioane de euro în consolidarea și modernizarea fostului sediu Petrom din Calea Victoriei pe care l-a achiziționat în luna mai, primul proiect dedicat segmentului imobiliar de birouri al companiei.
"Sunt încă destui muncitori, dar nu știu pentru cât timp. Sectorul construcțiilor continuă să crească. iar muncitorii pleacă din țară", potrivit managerului proiectului de pe Calea Victoriei, Alexandru Drăghici, care se plânge, conform sursei citate, de abilitățile în scădere ale muncitorilor români, dar și de lipsa de disponibilitate a acestora pentru "muncile neatrăgătoare și murdare".
Totodată, unul din cinci români (19,7%) cu vârsta între 20 și 64 de ani este rezident în alte state membre ale Uniunii Europene, România ocupând primul loc în UE în funcție de mobilitatea forței de muncă, potrivitt Eurostat. Indicatorul reprezintă ponderea expaților în alte state membre UE în totalul persoanelor care locuiesc în România, în categoria de vârstă menționată.
Ponderea românilor de 20-64 de ani care trăiesc în alte state membre ale UE a crescut cu 12,3 puncte procentuale în ultimul deceniu, de la 7,4%, în 2007, la 19,7%, în 2017. România a avut, din acest punct de vedere, cea mai rapidă creștere în rândul țărilor europene.