VIDEO Blackout în Venezuela, panică pe străzi

VIDEO Blackout în Venezuela, panică pe străzi
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 aug 2024

O pană de curent generalizată afectează Venezuela, inclusiv capitala Caracas, iar autoritățile o atribuie unui ”sabotaj” și unei tentative de lovitură de stat, la o lună după realegerea contestată a lui Nicolas Maduro, relatează AFP.

VEZI AICI ȘI Presa argentiniană, despre criza din Venezuela: Cazul României lui Ceaușescu servește drept referință

Puterea promite să normalizeze situația ”cât mai curând”, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Inspectorii ANPC au intrat în magazinele cu rechizite școlare. La ce trebuie atenție când cumpărați CITEȘTE ȘI Inspectorii ANPC au intrat în magazinele cu rechizite școlare. La ce trebuie atenție când cumpărați
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Electricitatea a revenit parțial doar în statele Tachira (sud-vest) și Merida (vest), au constatat corespondenții AFP.

”A avut loc un sabotaj împotriva sistemului electric național care a afectat aproape tot teritoriul, cele 24 de state semnalizând o pierdere totală sau pațială a alimentării cu electricitate”, a anunțat ministrul Comunicațiilor, Freddy Nanez.

Acest blackout intervine în momentul în care Venezuela este cufundată într-o gravă criză după alegerile prezidențiale de la 28 iulie, în care opoziția a revendicat o victorie.

INFOGRAFICE Record al ultimilor 30 de ani al românilor care au plecat definitiv din țară CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Record al ultimilor 30 de ani al românilor care au plecat definitiv din țară

Această țară se confruntă cu regularitate cu întreruperi de curent localizate și pierderi de sarcină, însă rareori cu o întrerupere generalizată. Ea a fost traumatizată de o întrerupere de cinci zile doar în martie 2019.

”SUB CONTROL”

Puterea atribuie cu regularitate aceste pene unor ”atacuri” orchestrate de Statele Unite și opoziție cu scopul de a o răstuna.

Ministrul de Interne, Diosdado Cabello, considerat unul dintre cei mai puternici oameni din Venezuela, a vrut însă să dea asigurări. ”Rețeaua începe acum să fie alimentată”.

ANUNȚ Când dispare avaria de apă caldă din București CITEȘTE ȘI ANUNȚ Când dispare avaria de apă caldă din București

”Ei (susținătorii opoziției) nu și-au atins obiectivele (...), ca țara să fie în foc la o lună după alegeri. Din contră, țara este într-o (stare de) calm complet”, a adăugat el.

”Totul este sub control”, a dat asigurări, la rândul său, ministrul Apărării, Vladimir Padrino Lopez. "Forțele armate sunt desfășurate pe întregul teritoriu național”, a subliniat el.

Însă opoziția și numeroși specialiști estimează că întreruperile recurente de electricitate sunt rezultatul unei proaste gestionări a aparatului industrial, care s-a deteriorat din cauza crizei economice.

Venezuela a înregistrat în ultimii zece ani o contractare fără precedent - cu 80% - a PIB-ului, pe care o creștere economică timidă din ultimii doi ani nu a compensat-o. Aproximativ șapte milioane de venezueleni au fugit din țară.

”Este complicat să te deplasezi fără curent. Nu știm ce se va întâmpla”, declară la Petare, un cartier popular din capitală, o casieră, Anyismar Aldana, în vârstă de 27 de ani. ”Oamenilor le este frică că se repetă (ca în 2019) (...). Nu muncim, nu știm ce să facem în privința hranei”.

CONVOCARE

Pe plan politic, candidatul opoziției, Edmundo Gonzalez Urrutia, a fost convocat a treia oară de către Parchet, vineri dimineața.

FOTO AVARIE MAJORĂ: Jumătate din sistemul de termoficare din București nu funcționează, mii de blocuri afectate la apă caldă CITEȘTE ȘI FOTO AVARIE MAJORĂ: Jumătate din sistemul de termoficare din București nu funcționează, mii de blocuri afectate la apă caldă

Era imposibil să se stabilească, din cauza confuziei generate de blackout, dacă s-a prezentat. Parchetul l-a amenințat însă cu un mandat de arestare în cazul unei noi neprezentări.

Edmundo Gonzalez Urrutia, în vârstă de 75 de ani, un fost ambasador care trăiește în semi-clandestinitate, nu a mai apărut în public de la 30 iulie. Duminică el a anunțat că se teme de o justiție ”fără garanție de independență” și nu a răspuns altor convocări.

Parchetul susține că anchetează cu privire la site-ul opoziției care îl prezintă drept învingător în alegerile prezidențiale și îl acuză de ”uzurpare de funcții” și de ”incitare la nesupunere față de legi”.

După anunțarea realegerii lui Nicolas Maduro, manifestații spontane s-au soldat cu 27 de morți și 192 de răniți, iar aproximativ 2.400 de persoane au fost arestate, potrivit unor surse oficiale.

Președintele socialist, a cărui victorie a fost validată de Curtea Supremă, a fost proclamat învingător cu 52% din voturile exprimate, de către Consiliul Național Electoral (CNE), care nu a prezentat însă procesele-verbale din secțiile de votare și s-a declarat vixtima unei piraterii informatice.

Stațiune turistică din România, din nou fără apă potabilă CITEȘTE ȘI Stațiune turistică din România, din nou fără apă potabilă

Un astfe de atac este considerat puțin credibil de către opoziție, care a făcut publică numărarea voturilor obținute cu ajutorul observatorilor săi și potrivit căreia Gonzalez Urrutia a obținut o victorie cu peste 60% dintre voturile exprimate.

viewscnt
Afla mai multe despre
venezuela
blackout