Petrotel Lukoil, rafinăria ploieșteană de țiței controlată de grupul omonim din Rusia, intenționează să se asocieze cu o divizie a companiei ruse de stat Rosatom, cel mai mare producător de energie electrică din Federația Rusă, specializată mai ales în tehnologie nucleară, într-un proiect de producție de hidrogen verde în România.
Lukoil și Rosatom Overseas (care face parte din corporația de stat Rosatom) au semnat în acest sens un memorandum de intenție, pentru dezvoltarea cooperării în producția și furnizarea de hidrogen verde pentru rafinăria Petrotel Lukoil.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Părțile intenționează să studieze posibilitățile de realizare a producției de hidrogen verde la rafinăria Petrotel Lukoil, a cărei utilizare va duce la scăderea emisiilor de CO2, precum și să obțină finanțare pentru proiecte la nivel național și european.
"Împreună cu partenerul nostru Rosatom, vom evalua perspectivele de trecere a rafinăriei către una dintre cele mai ecologice tehnologii de producere a hidrogenului, a cărei utilizare duce la o reducere semnificativă a carbonului rezultat din prelucrarea țițeiului în rafinărie. Acest lucru ne va permite în viitor să înlocuim întregul volumul de producție de hidrogen obținut prin metoda tradițională de conversie cu abur a metanului cu metoda verde, pentru care se va utiliza electroliza în simbioză cu sursele regenerabile de energie", spune vicepreședintele pentru prelucrare țiței, petrochimie și prelucrare gaze al Lukoil, Rustem Ghimaletdinov.
În mesaj se mai menționează că proiectele in domeniul obținerii hidrogenului verde au un potențial semnificativ pentru decarbonizarea rafinăriilor și aduc o contribuție semnificativă la sarcina globală de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.
"Rosatom acționează ca investitor, dezvoltator și partener tehnologic în dezvoltarea proiectelor de hidrogen pe piețele din Rusia și străinătate. Astăzi suntem încântați să colaborăm cu compania Lukoil în obținerea de hidrogen cu emisii scăzute de carbon, la cheie. Studiem deja posibilitatea organizării producției de hidrogen în rafinăria din România, cu utilizarea electrolizoarelor cu o capacitate de circa 10.000 mc/h", a spus președintele Rosatom Overseas, Evgeny Pakermanov.
CITEȘTE ȘI Grupul israelian Shikun Binui, cu apartamente în București, controlat de un comerciant de diamante, semnează o înțelegere cu "regele eolienelor" Emanuel Muntmark și construiește un parc fotovoltaic în Satu MareÎn toamnă, Rosatom, gigantul rus de stat al producției de gaze naturale Gazprom și autoritățile din regiunea Sahalin din Rusia au semnat un memorandum în vederea construirii unei facilități de producție de hidrogen în regiune. În România, cel mai recent, proiecte în domeniul hidrogenului au fost anunțate de către Hidroelectrica și Transgaz,
Guvernul de la București s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să construiască și să pună în funcțiune până la jumătatea anului 2026, în regiunea Olteniei, o rețea de distribuție a gazelor naturale de 1.870 kilometri, care să permită transportul hidrogenului verde. Un alt obiectiv asumat este darea în funcțiune, până în T4 2025, a unei capacități de electrolizoare de cel puțin 100 MW, cu un volum generat preconizat de cel puțin 10.000 de tone de hidrogen din surse regenerabile. Cele două măsuri menționate au prevăzută o alocare financiară cumulată de 515 milioane euro, constând integral din împrumuturi.