Ciucă a înființat un Comitet interministerial care să rezolve problema încălzirii populației, condus de un consilier al său

Ciucă a înființat un Comitet interministerial care să rezolve problema încălzirii populației, condus de un consilier al său
scris 24 dec 2021

Premierul Nicolae Ciucă a decis înființarea unui Comitet interministerial privind situația termoenergetică din România, organism fără personalitate juridică coordonat de Gheorghiță Agafiței, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, care i-a fost consilier lui Ciucă și în mandatul de ministru al Apărării.

Comitetul este format din reprezentanți la nivel de secretar de stat ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Finanțelor și Ministerului Energiei, desemnați prin ordin de ministru, potrivit deciziei premierului. La ședințele Comitetului participă, în calitate de invitați permanenți, reprezentanți ai autorităților administrației publice locale.

Urmărește-ne și pe Google News
China își somează vedetele: taxe plătite în maximum 10 zile! CITEȘTE ȘI China își somează vedetele: taxe plătite în maximum 10 zile!
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluții în vederea optimizării serviciilor de furnizare și transport al energiei termice către populație. Comitetul asigură informarea permanentă a prim-ministrului în legătură cu activitatea și rezultatele obținute. Comitetul se reunește în ședințe de lucru la solicitarea consilierului de stat coordonator sau a oricărui membru. La ședințele Comitetului pot participa, în calitate de invitați, experți sau reprezentanți ai altor entități și specialiști în domeniu", se mai stipulează în decizie.

Aproape toate sistemele de încălzire centralizată locale din România se confruntă cu probleme financiare majore, din cauza scumpirii ample a agentului termic livrat de producătorii de profil, pe fondul majorării galopante a prețurilor la gaze naturale. Acest lucru sporește nevoia de subvenții de la bugetele locale, pentru ținerea sub control a prețurilor finale de furnizare percepute populației. Mai departe, autoritățile locale cer sume mari Guvernului de la bugetul de stat întrucât nu pot suporta din resurse proprii costurile acestor subvenții.

Lidl - controlat de inspectori și amendat CITEȘTE ȘI Lidl - controlat de inspectori și amendat

Legislația de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale intrată în vigoare la 1 noiembrie prevede că, în iarna aceasta, Guvernul va da primăriilor bani de la bugetul de stat pentru subvenționarea a 50% din diferența dintre prețul efectiv la care producătorii de energie termică ce alimentează sistemele centralizate municipale de încălzire cumpără gaze din piață și prețul plafonat de 0,250 lei/kWh (250 lei/MWh).

În plus, a fost extinsă aplicabilitatea cotei reduse de TVA la energia termică.

VIDEO&FOTO Poliția și militarii au ieșit pe stradă, pentru proteste CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Poliția și militarii au ieșit pe stradă, pentru proteste

Primarul Clujului, Emil Boc, a afirmat în urmă cu o săptămână, după întâlnirea premierului Nicolae Ciucă cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, că discuțiile au vizat și compensarea subvenției pentru energie termică, concluzia fiind că în 2022 vor fi primite sume care să acopere anul acesta, la fel cum a fost făcut și în 2021.

Cu o zi înainte de înființarea Comitetului interministerial privind situația termoenergetică din România, Consiliul Local Timișoara a aprobat, într-o ședință extraordinară, dublarea prețului gigacaloriei livrate de operatorul local de termoficare Colterm, intrat de curând în insolvență.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire gigacalorie
scumpire agent termic
caldura apa calda iarna
sisteme centralizate de incalzire
primarii bani de la guvern subventii termoficare