Anul nou vine cu o veste bună și cu una proastă pentru siguranța alimentării cu gaze a României. Veste bună este că s-a efectuat, pentru prima dată în ultimii ani, rezervare de capacitate de import pe punctul de interconectare Isaccea-Orlovka cu Ucraina, însă vestea proastă este că nu s-a mai rezervat o cantitate semnificativă prin cel mai important punct de interconectare, cel de la Negru Vodă cu Bulgaria. Astfel, în total, pentru luna ianuarie, a fost rezervată în cele 4 puncte de interconectare funcționale o capacitate totală de aproximativ 138,5 GWh/zi, cu o cincime sub nivelul rezervărilor efectuate pentru luna decembrie.
În prezent, din cei 58,8 milioane mc de gaz intrați în sistemul național, o pătrime (13,3 milioane mc sau 140 GWh) reprezintă importuri, 40% gaze extrase din depozite (23,8 milioane mc) și 37% gaze din producția internă.
Pentru prima dată în ultimii 2 ani a fost rezervată pentru luna ianuarie o capacitate de import de 48 GWh/zi prin punctul de la Isaccea, de pe granița cu Ucraina.
Importurile reprezintă o pătrime din cantitatea de gaz intrată joi în SNT
Din păcate, după ce în ultimele 3 luni, prin punctul de la Negru Vodă, lunar era rezervată o capacitate de peste 100 GWh/zi, pentru ianuarie rezervarea este de doar 15,6 GWh/zi, aproximativ 10% din capacitatea totală de import prin acel punct.
Capacitatea rezervată în luna ianuarie în punctul de interconectare de la Isaccea
Asta nu înseamnă neapărat că prin Negru Vodă nu vor intra gaze în România, ci doar că livrările s-ar putea efectua prin licitații zilnice, la prețuri (inclusiv de transport) mai ridicate.
CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuăÎn prezent, România importă prin acest punct 148 GWh/zi, 104 GWh/zi în urma rezervărilor efectuate prin licitația lunară din noiembrie, restul în urma rezervărilor zilnice.
Capacitatea rezervată de import prin Negru Vodă
În plus, rezervarea de capacitate de import din Ungaria (de la Csanadpalota) n-a fost utilizată, în luna decembrie România exportând gaz în statul vecin.
Începând de joi însă, România a reluat importurile din Ungaria, nivelul anunțat al acestora pentru această zi fiind de 20 GWh/zi.
Faptul că cele două companii prin care Gazprom efectua exporturi în România, Gazprom Schweiz AG (și subsidiara sa WIEE) și Conef Energy (și compania soră IMEX Oil), nu au mai rezervat capacitate lunară prin Negru Vodă poate sugera că nu există contracte de import semnate cu furnizorii autohtoni. Ceea ce înseamnă fie că cele 2 firme intermediare speră să opțină prețuri mai bune în urma unor livrări zilnice, la prețul spot, fie că furnizorii din România nu au mai dorit să încheie contracte lunare, sperând în prețuri intrazilnice și pentru ziua următoare mai prietenoase în luna ianuarie.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 aniDe aproximativ o săptămână, pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) nu s-a efectuat nicio tranzacție cu livrare în luna ianuarie, ci numai cu livrare în luna februarie, la un preț extrem de ridicat, de aproape 900 lei/MWh.
Pe piața intrazilnică, miercuri s-au efectuat tranzacții la un preț de 950 lei/MWh.
Pentru luna decembrie, fuseseră rezervate capacități de de import de aproximativ 175 GWh/zi, din care 105 GWh/zi prin Negru Vodă, 3 GWh/zi prin Giurgiu Ruse și 67 GWh/zi prin Csanadpalota.
Pentru luna ianuarie 2022, s-au efectuat rezervări de doar 138,4 GWh/zi, din care 15,6 Gwh/zi prin Negru Vodă, 2 GWh/zi prin Giurgiu Ruse și 77 GWh/zi prin Csanadpalota.