Mai mulți membri democrați ai Congresului Statelor Unite, printre care Elizabeth Warren și Bernie Sanders, au inițiat un proiect de modificare a Codului Fiscal american care prevede supraimpozitarea cu 50% a profiturilor excepționale obținute de companiile petroliere din SUA de pe urma recentelor scumpiri masive ale țițeiului pe piețele internaționale, banii obținuți din suprataxă urmând a fi folosiți pentru plata directă de ajutoare sociale către americanii cu venituri anuale mai mici de 75.000 dolari (6.250 dolari pe lună în medie).
Noul impozit ar urma să fie impus companiilor care produc și importă mai mult de 300.000 de barili de petrol pe zi. Cota de 50% ar urma să fi aplicată diferenței dintre prețurile actuale de vânzare ale sortimentului de referință Brent și media cotațiilor acestuia din perioada 2015-2019, înmulțită cu cantitățile vândute.
Petrolul Brent se vinde în prezent cu circa 110 dolari/baril, în timp ce, între 2015 și 2019, cotația medie a fost cam la jumătate, respectiv de 57 dolari/baril.
"Am mai văzut <filmul> ăsta și nu putem permite industriei combustibililor fosili să profite de pe urma unei crize internaționale. Propun să trimitem profiturile excepționale ale marilor petroliști înapoi oamenilor care plătesc prețuri mai mari la benzinării. Pe termen lung, accelerarea tranziției către energia regenerabilă va reduce costurile energetice, va proteja consumatorii de scumpiri și va diminua dependența națiunilor occidentale de dictatori străini și de lăcomia companiilor producătoare de combustibili fosili", a declarat unul dintre autorii proiectului de lege, Sheldon Whitehouse, senator de Rhode Island al Partidului Democrat.
Președintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor interzice toate importurile de gaze naturale și petrol din Rusia cu scopul de a ținti „artera principală a economiei rusești”.
Inițiatorii estimează că suprataxa ar putea aduce la bugetul de stat al SUA circa 45 miliarde dolari anual, din care s-ar putea plăti beneficiarilor menționați cam 240 dolari pe an de persoană.
"Motivul pentru care piețele erau suprasaturate, iar prețurile erau mici în perioada 2015-2019 a fost acela că petroliștii americani investeau cea mai mare parte a veniturilor lor în creșterea producției și dezvoltarea de noi zăcăminte. Dacă va fi adoptată, această taxă ar putea reduce investițiile, iar consumatorii din întreaga lume s-ar putea confrunta cu o perioadă prelungită de prețuri mari la petrol", comentează portalul specializat Seeking Alpha.