Guvernele caută soluții pentru a atenua impactul creșterii prețurilor carburanților la niveluri record

Guvernele caută soluții pentru a atenua impactul creșterii prețurilor carburanților la niveluri record
scris 11 mar 2022

Prețurile de vânzare cu amănuntul ale benzinei și motorinei au crescut la niveluri record în multe țări din lume, în această săptămână, determinând guvernele din Brazilia până în Franța să ia în considerare creșterea subvențiilor sau reducerea accizelor pentru a proteja consumatorii de presiunea financiară, transmite Reuters.

Măsurile reflectă riscurile economice și politice pe care guvernele le văd în creșterea actuală a prețurilor energiei, care a fost determinată de o revenire a cererii de combustibil din cele mai negre zile ale pandemiei de coronavirus și de întreruperile aprovizionării ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Dacă prețurile vor continua să crească, așa cum se așteaptă mulți analiști, acestea ar putea reduce creșterea economică, ar putea duce la un consum mai scăzut și, în unele cazuri, ar putea declanșa tulburări politice.

În ultimii ani, creșterea prețurilor combustibililor a provocat proteste violente în țări precum Kazahstan, Iran și Zimbabwe, soldate cu victime.

Prețurile mari ale energiei pentru o perioadă lungă de timp, riscurile de raționalizare a energiei și, în cele din urmă, o recesiune cresc pe zi ce trece”, a declarat Livia Gallarati, analist al piețelor petroliere la Energy Aspects.

Prețurile de referință ale petrolului au fost tranzacționate joi în jurul valorii de 115 dolari pe baril, în creștere de la aproximativ 80 de dolari pe baril la sfârșitul anului trecut.

Statele Unite au impus marți o interdicție a importurilor de petrol din Rusia, al treilea cel mai mare producător din lume, ca represalii pentru invadarea Ucrainei de către Moscova, iar Marea Britanie a spus că le va elimina treptat.

Analiștii de la JP Morgan Chase & Co și Bank of America au anticipat că întreruperile fluxurilor de petrol rusești ar putea împinge prețul petrolului la 185-200 de dolari pe baril.

În Statele Unite, prețul mediu al benzinei a atins deja un record de 4,3 dolari pe galon în această săptămână.

Prețurile la pompă ar putea crește la aproximativ 5 dolari per galon până la sărbătoarea Memorial Day din SUA, de la sfârșitul lunii mai, când traficul din sezonul de vară se va intensifica, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital din New York.

Devin Gladden, manager pentru afaceri federale al Asociației Americane de Automobile, a spus că dacă prețul petrolului ajunge până la 200 de dolari pe baril, benzina ar putea ajunge la 6-7 dolari pe galon.

Mulți șoferi americani iau în considerare modalități de a reduce alte cheltuieli pentru a-și permite să plătească combustibilul.

În Marea Britanie, prețul mediu al benzinei fără plumb la pompă a crescut la 1,58 lire sterline pe litru, în timp ce motorina a atins 1,65 lire pe litru, ambele fiind maxime record, au arătat datele companiei de servicii auto RAC, unitatea Fuel Watch.

Prețurile benzinei din Australia sunt, de asemenea, la niveluri record, puțin sub 2 dolari pe litru.

Administrația președintelui american Joe Biden a încercat să combată creșterea costurilor energiei suportate de consumatori în SUA și în străinătate, orchestrând eliberarea a milioane de barili de țiței din rezervele de strategice, în comun cu alte țări consumatoare.

Dar Washingtonul a refuzat până acum să intervină direct la pompele de vânzare cu amănuntul cu scutiri fiscale fiscale sau subvenții directe.

Irlanda a anunțat miercuri că va reduce accizele la benzină și motorină până la sfârșitul lunii august, pentru a ușura povara creșterii rapide a prețurilor la benzină.

Portugalia va reduce, de asemenea, taxa specială percepută pentru carburanți începând de vineri, pentru a face față unei creșteri fără precedent a prețurilor energiei.

În weekendul trecut, mulți oameni din toată țara s-au repezit la benzinării pentru a umple rezervoarele, așteptându-se la o nouă creștere a prețurilor care au depășit deja 2 euro pe litru.

Alte țări plănuiesc măsuri similare.

În Franța, cu doar o lună înainte de alegerile prezidențiale, președintele Emmanuel Macron a declarat că guvernul său va anunța în curând măsuri pentru a ajuta gospodăriile care se confruntă cu prețurile mari ale combustibilului și a subliniat că a cheltuit deja 20 de miliarde de euro pe an pentru a tempera costurile benzinei și energieei.

”Nu voi lăsa pe nimeni să spună că guvernul nu a făcut nimic”, a spus Macron în timpul unui eveniment de campanie de luni.

Guvernul brazilian ia în considerare, de asemenea, un nou program de subvenții pentru motorină și benzină pentru a ajuta consumatorii, a informat săptămâna aceasta ziarul O Estado de S. Paulo.

Guvernul ceh va elimina amestecul obligatoriu de biocomponente în combustibili și va elimina o taxă rutieră pentru a contracara creșterea prețurilor.

Purtătorul de cuvânt al RAC, Simon Williams, a cerut, între timp, guvernului Regatului Unit să reducă taxa pe valoarea adăugată pentru a feri populația și companiile de probleme financiare.

”O reducere la 15%  ar scuti șoferii de 6,5 pence din prețul benzinei, pe baza mediei actuale... nu pare corect ca guvernul să beneficieze de creșterea prețului petrolului în timp ce șoferii suferă”, a declarat el pentru Reuters.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că guvernul va face tot posibilul pentru a reduce prețurile ridicate și pentru a ajuta oamenii.

”Cele 12 miliarde de lire sterline pe care le-am anunțat deja pentru a ajuta cu costul vieții includ o înghețare a taxei la combustibil pentru al doisprezecelea an consecutiv – cea mai lungă înghețare din istoria Marii Britanii”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
carburanți
benzina
motorina