Guvernul de coaliție PNL-USR/PLUS-UDMR condus de premierul desemnat Florin Cîțu reia un proiect legislativ ce datează din mandatul fostului cabinet PSD Dăncilă și promite că va rezolva problema aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor branșați la rețele de distribuție alimentate din zăcăminte aflate în prag de epuizare (depletare) sau la care producătorii vor să renunțe.
Documentul poate fi văzut integral AICI
Astfel, programul de guvernare al Guvernului Cîțu prevede "promovarea unui proiect de Ordonanță de Urgență privind asigurarea continuității alimentării cu gaze naturale către sistemele de distribuție a gazelor naturale, în situația depletării zăcămintelor/încetarea/renunțarea la concesiunea petrolieră, suspendarea activității sondei petroliere".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un draft de act normativ similar, însă elaborat sub formă de proiect de HG, fusese pus în dezbatere publică de către Guvernul Dăncilă la finalul lunii mai a anului trecut, însă nu a mai fost adoptat.
"Legislația actuală din România nu reglementează cazurile în care producătorul de gaze naturale care deține o conductă de alimentare din amonte sau asimilate ca și conducte de alimentare a gazelor naturale din amonte, datorită depletării zăcămintelor sau încetării concesiunii petroliere, renunță la conductele de alimentare a gazelor naturale din amonte prin care se realizează vehicularea gazelor naturale către sistemele de distribuție. De asemenea, s-a identificat faptul că legislația actuală din România nu legiferează cazurile în care producătorul de gaze naturale, deținător în patrimoniu de obiective care au deservit acestuia, construite și utilizate ca parte a unui proiect de producere a gazelor naturale și prin care se realizează vehicularea gazelor naturale către sisteme de distribuție, dorește renunțarea la acestea. S-a constatat faptul că există conducte de gaze naturale aflate în proprietatea producătorilor și la care aceștia doresc să renunțe, existând astfel riscul ca un număr semnificativ de consumatori să rămână fără sursă de alimentare cu gaze naturale", se arăta în nota de fundamentare a proiectului de HG.
O situație de acest gen a survenit, de exemplu, în județul Timiș, fiind relatată pe larg de presa locală.
Proiectul prevedea ca soluție predarea de către producători a conductelor și a altor obiective de producție prin care gazele sunt vehiculate către sistemele de distribuție către operatorul sistemului național de transport al gazelor, Transgaz, contra unei "juste despăgubiri". Potrivit sursei citate, Transgaz urma să fie obligată să preia instalațiile respective și să achite valoarea neamortizată a acestora, iar producătorii – să fie obligați să asigure alimentarea cu gaze naturale a sistemelor de distribuție până la predarea obiectivelor.