În pofida temperaturilor reduse, zeci de milioane de chinezi se confruntă cu întreruperi de electricitate decise de autorități, din cauza unei oferte de cărbune limitate și a dorinței de atingere a obiectivelor de mediu, transmite AFP.
Persoane fizice, uzine și companii din provinciile Hunan, Jiangxi (centru) și Zhejiang (est) sunt afectate de aceste restricții, potrivit presei și autorităților locale, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Relansarea economiei chineze post-Covid este stimulată de sectoarele cu un consum intens de energie, precum construcțiile, care pun la încercare rețeaua electrică și aprovizionare cu cărbune, susține Lauri Myllyvirta, de la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), cu sediul la Helsinki.
La începutul lunii decembrie, provincia Hunan a decretat stingerea, timp de mai multe ore pe zi, a iluminatului clădirilor și a limitat încălzirea în locurile de divertisment. Autoritățile au recunoscut că provincia se confruntă cu un deficit de electricitate, pe fondul creșterii cererii din cauza temperaturilor reduse care ar urma să coboare până la minus 10 grade Celsius.
Angajații din capitala provincială Changsha se plâng și de faptul că trebuie să urce pe jos în imobilele lor pentru că ascensoarele nu funcționează. "Căldura la birou a fost oprită. Temperaturile vor coborî până la minus opt grade de Anul Nou. Oare voi muri de frig?" se întreabă ironic un utilizator al rețelei sociale Weibo.
În provincia Zhejiang, uzinele au primit ordinul de a opri producția, iar sistemul public de iluminat a fost oprit pe perioada nopții pentru a reduce emisiile, susțin mass media și internauții.
Principalului organism de planificare economică din China (NDRC) a dat luni asigurări că furnizarea de electricitate este "în general stabilă" și a promis că va majora aprovizionarea cu cărbune.
Aceste incidente ilustrează provocările cu care se confruntă o China în plină dezvoltare, constrânsă să realizeze un echilibru între nevoile populației sale și angajamentele în materie de mediu. Gigantul asiatic s-a angajat că emisiile sale de CO2 vot atinge nivelul maxim până în 2030 pentru a ajunge la neutralitate în materie de carbon în 2060.