Profitul net al Royal Dutch Shell a depășit așteptările analiștilor în trimestrul al treilea, după ce achiziția BG Group a contribuit la creșterea producției de petrol, compensând declinul prețurilor, relatează Bloomberg.
Shell a obținut un profit ajustat la elementele excepționale și modificările de inventar în creștere cu 18% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 2,79 miliarde de dolari, rezultat cu mult peste media estimărilor analiștilor, de 1,79 miliarde de dolari, și peste rezultatul obținut de grupul american Exxon, scrie News.ro.
Directorul general al Shell, Ben Van Beurden, care a finalizat în februarie achiziția BG, s-a angajat să crească economiile în urma preluării și să se folosească de fluxul mai mare de capital pentru a preteja dividendele, în urma declinului din ultimii doi ani al prețurilor petrolului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Achiziția a contribuit la creșterea producției Shell din Australia până în America Latină, dar a obligat în schimb compania să își asume datorii de miliarde de dolari și să limiteze cheltuielile.
Shell anticipează pentru 2017 investiții de capital de circa 25 de miliarde de dolari, nivelul inferior al intervalului anunțat anterior, de 25-30 miliarde de dolari.
Profitul din activități de exlorare și producție a totalizat 4 milioane de dolari în trimestrul al treilea, în timp ce în intervalul similar al anului trecut a consemnat pierderi.
Pe segmentul downstream, care include operațiunile de rafinare și distribuție, profitul a coborât cu 21%, la 2,08 miliarde de dolari.
Ambele divizii au obținut rezultate peste estimările companiei.
CITEȘTE ȘI Debranșările de la RADET-uri ar putea fi interzise complet. Dîncu - posibil "țar" național al încălzirii centralizateProducția de petrol și gaze a Shell a totalizat 3,6 milioane de barili echivalent de petrol pe zi, în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului 2015.
Grupul britanic concurent BP a raportat marți un declin de 49% al profitului în trimestrul al treilea, la 933 milioane de dolari, din cauza scăderii prețurilor țițeiului și a marjelor de rafinare. Rezultatele BP au depășit însă așteptările analiștilor.
Petrolul Brent, de referință la Londra, a înregistrat în trimestrul al treilea un preț mediu de 46,99 dolari pe baril, sub nivelul de 51,5 dolari pe baril în urmă cu un an și 47,03 dolari în trimestrul al doilea.
Prețurile petrolului au crescut însă cu aproape 7% după decizia suprinzătoare a OPEC de reducere a producției, anunțată pe 28 septembrie.