Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat, luni, plata în avans către furnizori a gazelor necesare iarna aceasta producătorilor de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), Vest Energo și CET Grivița, ce livrează agentul termic pe care RADET îl transportă și îl distribuie locuitorilor Capitalei care sunt conectați la sistemul centralizat de încălzire, suma totală care urmează să fie plătită în avans de către Primărie către furnizorii de gaze naturale Romgaz și Engie ridicându-se la 464,7 milioane lei.
Banii provin din subvenția pe care Primăria București trebuie să o acorde RADET pentru a acoperi diferența dintre costul real al Regiei cu furnizarea de căldură și apă caldă pentru populație și prețul redus, subvenționat, pe care bucureștenii îl plătesc pentru acest serviciu.
Plata în avans de către Primărie a livrărilor de gaze către furnizorii de energie termică ai Regiei de termoficare din Capitală, din subvenția destinată RADET, a devenit posibilă după ce Guvernul a adoptat, recent, o ordonanță de urgență care permite și reglementează această procedură de plată. La acest mecanism pot recurge toate primăriile din țară.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru a putea achita în avans întreaga cantitate de gaze estimată ca necesară pentru încălzirea Bucureștiului în sistem centralizat în perioada octombrie-decembrie 2016, Primăria va muta suma de 33 milioane lei din bugetul de investiții destinat proiectului de reabilitare a căii rutiere și a liniilor de tramvai din Șoseaua Pantelimon în cel destinat subvenționării RADET.
"În bugetul local pe anul 2016 se aprobă suplimentarea cu suma de 33 milioane lei (...) la art. subvenție pentru acoperirea diferenței de preț de producere transport distribuție și furnizare și prețul de facturare la populație și diminuarea cu aceeași sumă la credite bugetare, din lista obiectivelor de investiții a PMB, (...) poziția "reabilitare sistem rutier și linii de tramvai", reabilitarea unică Șos. Pantelimon", se arată în hotărârea CGMB aprobată luni.
Astfel, CGMB a aprobat patru convenții de justificare a avansurilor. Cea mai importantă este cea între Primărie, RADET, ELCEN și Romgaz, care prevede că PMB va plăti direct în conturile Romgaz suma totală de 417,005 milioane lei, reprezentând contravaloarea cantității de gaze estimată ca necesară ELCEN pentru a livra agent termic către RADET iarna aceasta, în perioada octombrie 2016 – martie 2017 inclusiv. Din total, 166,32 milioane lei sunt pentru livrările de gaze din ultimul trimestru al anului în curs, iar 250,68 milioane lei – pentru cele din trimestrul I 2017.
Potrivit unui anunț recent al Romgaz, convenția de justificare a avansurilor agreată cu ELCEN, RADET și Municipiul București prevede că primul termen de plată pentru gazele naturale care se vor livra în lunile octombrie și noiembrie 2016 este 12 noiembrie 2016. Romgaz a mai anunțat că va opri livrările de gaze către ELCEN după 12 noiembrie, dacă până la acea dată nu se vor face plăți în avans sau nu se vor constitui garanții pentru plata gazelor.
CITEȘTE ȘI Parlamentar: Negrițoiu primește 104.000 euro dacă este demis de la ASF, de aceea nu demisioneazăCGMB a mai aprobat luni convenții similare de justificare a avansurilor cu Engie, fosta GDF Suez, pentru gazele livrate producătorilor de energie termică Vest Energo (în total 13,65 milioane lei) și CET Grivița (în total 10,16 milioane lei), precum și o a patra, în care, pe lângă Primărie și RADET, figurează ca semnatar doar Engie (în total 23,91 milioane lei).
Atât RADET, cât și ELCEN au intrat în insolvență în octombrie, decizie luată de autorități pentru a rezolva problema datoriilor istorice dintre societățile implicate. Datoriile totale, inclusiv cele istorice, ale RADET către ELCEN se ridică la circa 3,6 miliarde lei. În prezent, ELCEN datorează Romgaz peste 300 milioane lei. Romgaz a amenințat în nenumărate rânduri că va opri furnizarea de gaze către ELCEN din cauza datoriilor neplătite, dar nu a făcut-o niciodată până în prezent.
Distribuitorul de gaze Distrigaz Sud Rețele, din grupul Engie, a limitat în septembrie debitul de gaze naturale către ELCEN, din cauza neachitării serviciului de distribuție, și a poprit conturile producătorului de energie termică. Ulterior, cele două companii au ajuns la o înțelegere pentru plata eșalonată a datoriilor, poprirea a fost ridicată și situația a revenit la normal.