Darius Meșca (PSD), apropiat al lui Sebastian Ghiță, reconfirmat prin e-mail director general al Electrica Muntenia până pe 30 iunie 2017

Darius Meșca (PSD), apropiat al lui Sebastian Ghiță, reconfirmat prin e-mail director general al Electrica Muntenia până pe 30 iunie 2017
scris 31 oct 2016

Consiliul de Administrație al monopolului regional de distribuție a energiei electrice Electrica Distribuție Muntenia Nord a aprobat, în urmă cu două săptămâni, prelungirea până la jumătatea anului viitor a mandatului actualului director general, Darius Meșca, aflat în fruntea companiei de 4 ani, din octombrie 2012.

Astfel, în 14 octombrie 2016, CA-ul Electrica Distribuție Muntenia Nord a decis "aprobarea prelungirii duratei contractului de mandat în baza căruia dl. dr. ing. Darius Dumitru Meșca îndeplinește funcția de director general al Electrica Distribuție Muntenia Nord SA, până la data de 30.06.2017, urmând ca viitorul Consiliu de Administrație ce va fi numit în decembrie 2016 să aibă ca obiectiv prioritar numirea directorului general pentru un mandat de 4 ani", se arată în hotărârea Consiliului.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit documentului citat, deciziile CA din 14 octombrie au fost luate "fără întrunire, comunicarea realizându-se prin corespondență electronică (corespondența purtată și voturile exprimate fiind listate și depuse la dosarul ședinței)".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
DOCUMENT Negrițoiu atenționează Parlamentul: O revocare a mea va fi anulată în instanță! CITEȘTE ȘI DOCUMENT Negrițoiu atenționează Parlamentul: O revocare a mea va fi anulată în instanță!

Darius Meșca, director general al Electrica Distribuție Muntenia Nord din octombrie 2012, a avut anul trecut, în baza contractului de mandat semnat cu compania, venituri totale de peste 1,3 milioane lei, respectiv aproape 109.000 lei pe lună (circa 24.500 euro lunar).

Tot pe 14 octombrie, administratorii Electrica Distribuție Muntenia Nord au decis să-l mandateze pe directorul general Meșca să negocieze contractul colectiv de muncă cu angajații companiei pentru perioada 2017-2018, cu obligația de a prezenta propunerile de modificare a celui existent până pe 21 octombrie. În plus, distribuitorul de energie vrea să achiziționeze în mod centralizat, prin intermediul companiei-mamă Electrica SA, servicii de mentenanță pe 3 ani pentru echipamentele IBM din dotare, în valoare estimată de peste 2,5 milioane dolari.

La alegerile locale din vara acestui an, Darius Meșca a fost reales în funcția de membru al Consiliului Județean Prahova din partea PSD, pe care o ocupa de la scrutinul trecut, din 2012. Anterior, el fusese consilier al președintelui CJ Mircea Cosma. În perioada 2005-2009, Meșca a fost secretar de stat însărcinat cu sectorul energetic în cadrul Ministerului Economiei.

Consiliul Concurenței suspectează aeroportul Henri Coandă și două companii de serviciile comerciale de practici anticoncurențiale CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței suspectează aeroportul Henri Coandă și două companii de serviciile comerciale de practici anticoncurențiale

Directorul general al Electrica Distribuție Muntenia Nord este unul dintre apropiații deputatului și omului de afaceri Sebastian Ghiță, soția lui Meșca cumulând anul trecut venituri salariale totale de 80.664 lei (circa 6.700 lei pe lună) de la 3 firme controlate indirect de Ghiță, respectiv Asesoft International, Asesoft Technologies și Sunsmart Integrare IT, potrivit declarației de avere a lui Meșca.

Numele lui Meșca apare și în dosarul Hidro Prahova al DNA, în care Ghiță este acuzat de sprijinire a unui grup infracțional organizat care viza fraudarea unor fonduri europene destinate executării de lucrări de canalizare la Comarnic. Darius Meșca nu are nici o calitate în acest dosar.

În 2015, pe lângă salariul de director general al Electrica Distribuție Muntenia Nord, Darius Meșca a mai avut venituri de 106.625 lei ca administrator al companiei de stat Conpet Ploiești, 15.000 de lei ca membru în CA chiar la Electrica Distribuție Muntenia Nord și 9.432 de lei în calitate de consilier județean PSD la Prahova. De asemenea, a încasat circa 5.000 de lei ca arbitru de volei.

Efectul inflației din Venezuela: oamenii preferă să cântărească banii decât să îi numere CITEȘTE ȘI Efectul inflației din Venezuela: oamenii preferă să cântărească banii decât să îi numere

Electrica Distribuție Muntenia Nord alimentează cu energie electrică circa 1,2 milioane de locuri de consum din județele Prahova, Buzău, Brăila, Târgoviște, Galați și Vrancea. Compania este parte a grupului Electrica SA, listat la BVB și al cărui cel mai mare acționar este Ministerul Energiei, cu circa 48% din acțiuni. Filiala de distribuție Muntenia Nord este controlată de Electrica SA cu 78% din acțiuni, restul titlurilor fiind în posesia Fondului Proprietatea.

Cele 3 filiale regionale de distribuție a energiei electrice controlate de Electrica SA se confruntă cu probleme de lichiditate, pe care le pun pe seama investițiilor efectuate în rețelele de distribuție pe care le au în concesiune. Astfel, filialele de distribuție Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord au contractat de la BRD credite în sumă totală de 320 milioane lei, garantate de compania-mamă.

Dintre cele 3 filiale, Electrica Distribuție Transilvania Sud pare a avea cea mai mare nevoie de cash, acționarii hotărând ca aceasta să contracteze un credit în sumă de 126 milioane lei. Pentru filiala de distribuție Transilvania Nord s-a aprobat un împrumut de 114 milioane lei, iar pentru Muntenia Nord – de 80 milioane lei.

Legea insolvenței persoanelor fizice nu mai intră în vigoare luni; președintele cere Parlamentului un alt termen CITEȘTE ȘI Legea insolvenței persoanelor fizice nu mai intră în vigoare luni; președintele cere Parlamentului un alt termen

Problemele de cash-flow ale celor trei filiale de distribuție ale Electrica SA se datorează, potrivit exprimărilor din hotărârile AGA de aprobare a împrumuturilor, "în principal investițiilor în rețeaua de distribuție a energiei electrice". Asta cu toate că, la jumătatea anului, Electrica SA, cu tot cu filiale, deținea numerar și echivalente de numerar, respectiv depozite bancare, certificate de trezorerie și obligațiuni guvernamentale, în sumă totală de aproape 3 miliarde lei, cu peste 100 milioane lei mai mult față de finalul lui 2015, "creștere datorată îmbunătățirii performanței operaționale, atât a activității de distribuție, cât și a activității de furnizare", potrivit raportului semestrial pe 2016 al companiei.

Toate monopolurile regionale de distribuție a energiei electrice se resimt de pe urma reducerii ample, în medie cu 12%, de la 1 ianuarie 2016, a tarifelor reglementate de distribuție percepute consumatorilor, reducere decisă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și contestată în justiție de companii, fără succes deocamdată. Mai mult, de anul viitor, ANRE a înăsprit și condițiile de recunoaștere în tarife a investițiilor distribuitorilor. De exemplu, aceștia nu vor mai putea încărca facturile de electricitate ale consumatorilor cu costurile lucrărilor de mentenanță a rețelelor de distribuție.

În primele 6 luni din acest an, veniturile cumulate din distribuția de energie ale celor 3 distribuitori din grupul Electrica SA - Electrica Distribuție Transilvania Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud și Electrica Distribuție Muntenia Nord – au scăzut cu 5% (62 milioane lei), de la 1,219 la 1,157 milioane lei, în principal ca urmare a reducerii veniturilor din această activitate la filialele de distribuție Transilvania Nord și Transilvania Sud.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
electrica distributie muntenia nord
darius mesca
ministerul energiei
sebastian ghita
asesoft
tarife distributie energie