Nuclearelectrica (SNN), compania de stat care operează centrala nucleară de la Cernavodă, a înregistrat un profit net de aproape 416 milioane lei în primele 9 luni ale anului, cu circa 30% mai mare comparativ cu perioada similară din 2018, după ce majorarea prețului angro al energiei tranzacționate pe piețele concurențiale a compensat atât scăderea vânzărilor companiei pe aceste piețe, cât și introducerea obligației de livrare pentru furnizorii de ultimă instanță ai populației, la preț reglementat semnificativ mai scăzut decât cel de piață.
Astfel, veniturile din exploatare ale Nuclearelectrica, compuse în proporție covârșitoare din încasări din vânzarea energiei electrice, au crescut cu 15%, la peste 1,8 miliarde lei, în pofida scăderii cu 1,5% a producției centralei Cernavodă, la 7.524 GWh. Acest lucru a dus la o majorare cu peste 17% a profitului operațional EBITDA, la 936,2 milioane lei.
"Veniturile din exploatare au crescut cu 15%, determinate de creșterea cu 17% a prețului mediu ponderat al energiei electrice vândută în 1 ianuarie – 30 septembrie 2019 față de prețul mediu ponderat din aceeași perioadă a anului 2018, în condițiile vânzării unei cantități totale de energie electrică în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019 similare cu cantitatea totală vândută în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2018 (scădere cu doar 1%)", a transmis Nuclearelectrica.
CITEȘTE ȘI Rețeaua de sănătate Regina Maria a inaugurat o policlinică de pediatrie în BucureștiFață de aceeași perioadă a anului anterior, cantitatea de energie electrică vândută de SNN pe piața concurențială a contractelor bilaterale a scăzut cu 2%, beneficiind de o creștere a prețului mediu de vânzare pe această piață cu 16%, în timp ce cantitatea de energie electrică vândută pe piața spot (PZU) a scăzut cu 33%, în condițiile înregistrării unui preț mediu de vânzare pe această piață mai mare cu 32%.
Prețul mediu obținut de Nuclearelectrica pe contracte bilaterale a fost de 230,14 lei/MWh, iar pe piața spot – de 228,62 lei/Mh.
De asemenea, în perioada de 9 luni încheiată la 30 septembrie 2019, societatea a vândut aproximativ 7,4% din energie pe piața reglementată (societatea nu a vândut energie pe piața reglementată în perioada de 9 luni încheiate la 30 septembrie 2018), la preț reglementat, de 188,33 lei/MWh, compus din costuri plus marjă de profit de 5%.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Gigantul financiar Bank of China, una dintre cele mai mari bănci din lume, intră oficial în România via BudapestaCompania mai precizează că, pentru anul 2019, pentru respectarea prevederilor OUG nr. 114/ 2018, ANRE a emis Decizia nr. 326/2019, prin care stabilește o cantitate de energie electrică de vândut de către SNN pe contracte reglementate de 1.377 GWh (din care 558,54 GWh pentru perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019), urmând ca, pentru anii următori, obligațiile de vânzare pe bază de contracte reglementate atribuite SNN să se stabilească la un nivel maxim de 65% din cantitatea de energie electrică livrată.
De asemenea, ANRE a stabilit prin respectiva decizie prețul reglementat care trebuie practicat în 2019, respectiv 188,33 lei/MWh, valoare netă de tariful pentru serviciul de transport al energie electrice achitat către Transelectrica pentru introducerea energiei electrice în rețeaua de transport.
Nuclearelectrica și-a realizat programul de investiții pe primele 9 luni ale anului în proporție de aproape 70%, raportând realizări valorice de 178,37 milioane lei, după ce, în perioada similară din 2018, gradul de realizare fusese de doar 47,6% (116,62 milioane lei).
După cum a relatat Profit.ro, SNN a finalizat recent o procedură de achiziție de servicii de inginerie pentru elaborarea unui studiu tehnic de evaluare a stării sistemelor, structurilor și componentelor Unității 1 a centralei, în vederea operării pe termen lung a acesteia, studiu necesar procesului de retehnologizare a reactorului, care ar trebui să înceapă către finalul anului 2026 și care presupune o investiție de până la 1,5 miliarde euro. Contractul, scos la licitație în ianuarie anul acesta și estimat inițial la peste 10 milioane euro, a fost atribuit contra sumei de circa 9,72 milioane euro unui consorțiu format din canadienii de la Candu Energy Inc., subsidiară a grupului SNC Lavalin, și italienii de la Ansaldo Nucleare.