Prețurile gazelor pe piețele spot s-a majorat miercuri cu 15% sau 10 lei/MWh, de la 67 de lei/MWh la 77 de lei/MWh, însă nu din cauza unei majorări a consumului cauzată de înrăutățirea vremii, ci ca urmare a faptului că, în urma articolului publicat luni de Profit.ro, Depogaz Ploiești a decis să redeschidă 2 depozite în vederea înmagazinării de către furnizori a gazelor excedentare.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fot anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Un anunț similar fusese făcut de Depogaz, potrivit unor surse din piață, și pe 1 noiembrie. Astfel, prețul de pe piața spot, și așa caracterizată de un surplus pe partea de ofertă, s-a prăbușit în numai o săptămână, de la 91 de lei/MWh, pe 31 octombrie, la 60 de lei/MWh, pe 8 noiembrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu alte cuvinte, pe o piață caracterizată oricum de un dezechilibru între cerere și ofertă în favoarea cererii, decizia Depogaz Ploiești nu a făcut decât să pună gaz pe foc. Astfel, în absența unei cereri adecvate perioadei (ca urmare a vremii calde), singurul debușeu al furnizorilor și producătorilor de gaz era depozitarea de gaz. Numai că le-a fost luat și acest debușeu, iar Transgaz a rămas practic singurul cumpărător de pe piață.
În urma apariției articolului Profit.ro, Depogaz s-a răzgândit și a anunțat furnizorii că, începând cu 13 noiembrie, va mai permite înmagazinarea unei cantități de 40 GWh/zi.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Gigantul mondial al tradingului de mărfuri Trafigura a primit licență românească de furnizor de gaze de la ANRERezultatul: "furnizorii au putut înmagazina miercuri cantitățile excedentare (cumpărate la prețul pieței, cu 90-100 lei/MWh) pentru a nu fi nevoiți să le vândă la preț de echilibrare (la 53 lei/MWh, cu aproximativ 7 lei/MWh mai redus decât prețul PZU) către Transgaz, care să le înmagazineze, potrivit legii, în nume propriu “în vederea menținerii sistemului național de transport în limitele normale de funcționare”. Astfel, presiunea ofertei care a condus la prăbușirea prețului s-a redus. În ziua în care a fost primită notificarea Depogaz, 12 noiembrie, prețul pentru ziua următoare (13 noiembrie, când furnizorii puteau înmagazina) a crescut cu peste 10%, de la 60 lei la 67 lei/MWh, iar a doua zi cu alți 15%, de la 67 la 77 de lei/MWh".
Astfel, presiunea ofertei care a condus la prăbușirea prețului s-a redus. În ziua în care a fost primită notificarea Depogaz, 12 noiembrie, prețul pentru ziua următoare (13 noiembrie, când furnizorii puteau înmagazina) a crescut cu peste 10%, de la 60 lei la 67 lei/MWh, iar a doua zi cu alți 15%, de la 67 la 77 de lei.
În această perioadă însă, 6-12 noiembrie, în care furnizorii nu au avut acces la depozite, Transgaz a profitat de poziția sa privilegiată pe piața de echilibrare și de faptul că a devenit singurul actor de pe piața gazelor care mai poate înmagazina și a cumpărat gaze la prețuri ridicol de mici în comparație cu cele înregistrate în acest an pe piețele centralizate din România.
Începând cu data de 6 noiembrie, la care Depogaz a anunțat sistarea depozitării în numele furnizorilor, Transgaz a cumpărat gaze cu prețuri cuprinse între 53,16 și 54,67 lei/MWh, cu 14 lei/MWh sub prețul reglementat și a depozitat aproape 200 GWh, pe lângă obligația de înmagazinare care i-a fost impusă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Până pe 31 octombrie, Transgaz ar fi trebuit să depoziteze, potrivit unei decizii ANRE din 16 octombrie, o cantitate de 940 GWh. Operatorul de sistem a semnat în acest sens, pe 25 octombrie, cu numai 6 zile înainte de expirarea termenului impus de ANRE, un contract cu Romgaz, în valoare de 8,5 milioane de lei pentru “achiziționarea gazelor naturale necesare asigurării stocului minim stabilit prin decizia ANRE”. Contractul nu acoperea evident întreaga cantitate impusă de ANRE pentru că ar fi rezultat că Romgaz ar fi vândut gaze către Transgaz la un preț de 9 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI VIDEO Șeful Transgaz crede în teleportarea gazelor pe timp de iarnăÎn plus, de la 1 noiembrie, Transgaz a profitat, ca urmare a rolului pe care-l joacă pe piața de echilibrare, de prețurile scăzute de pe piețele spot din România și a mai depozitat până pe 13 noiembrie alți 345 GWh.
Pe 7 noiembrie, de exemplu, Transgaz a achiziționat gaz la un preț de 53,42 lei/MWh, pe 8 noiembrie la 53,68 lei/MWh, pe 9 la un preț de 53,13 lei/MWh, pe 10 la 54,67 lei/MWh, iar pe 11 la 54,11 lei/MWh.
Potrivit reglementărilor în vigoare, în zile cu excedent cantitățile de gaze sunt cumpărate de Transgaz pentru echilibrarea sistemului la un preț inferior celui înregistrat pe piața spot (cu aproximativ 7 lei/MWh) și înmagazinate în vederea menținerii sistemului național de Transport în limitele normale de funcționare.
Informarea trimisă de Depogaz furnizorilor în urma articolului publicat de Profit.ro luni:
“Având în vedere temperaturile externe extrem de ridicate pentru această perioadă, care se transpun în consumuri foarte mici de gaze și solicitările primite de la beneficiarii serviciului de înmagazinare de a relua injecția gazelor în depozite
Va transmitem următoarele:
-
Începând cu data de 13.11.2019 Depogaz Ploiești întrerupe programul privind mentenanța stației de compresoare și a instalațiilor tehnologice de suprafață în vederea începerii ciclului de extracție în depozitul Sarmașel
-
Depozitele Sărmășel si Ghercești vor funcționa la injecție începând cu data de 13.11.2019
-
Cantitatea zilnică pe care o putem injecta în cele 2 depozite: aproximativ 40 GWh
-
Dacă nominalizările la injecție vor fi mai mari de 40 GWh, cantitatea de gaze injectate se va aloca proporțional cu nominalizările primite până la ora 15:00 a fiecărei zile”