Pe fondul unor afaceri în creștere cu o cincime în primele 3 trimestre ale acestui an, compania care operează terminalul petrolier din Portul Constanța a realizat profit cu puțin peste 8 milioane lei. Un fond de private equity american cu investiții în terminale petroliere din întreaga lume și care își leagă numele de un fost oficial al Administrației George Bush din prima jumătate a deceniului trecut și-a exprimat intenția de a prelua controlul pachetului majoritar al societății în prezent controlată e statul român. În paralel, emitentul a contractat un studiu de fezabilitate pentru construirea de noi capacități.
Oil Terminal (OIL) a realizat în primele 9 luni ale acestui an venituri din prestări de servicii de 124,43 milioane lei, cu 20,86% mai mari decât cele de 102,95 milioane lei din perioada similară din 2018. Dstribuția a fost echilibrată pe diversele produse procesate prin terminalul petrolier din Portul Constanța: 42,45 milioane lei – țiței, 45,26 milioane lei – motorină, 9,33 milioane lei – benzină, 11,19 milioane lei – produse chimice, 10,19 milioane lei – produse reziduale, 6,78 milioane lei – alte servicii.
Costurile au avut o dinamică mai atenuată, astfel încât rezultatul din exploatare a crescut cu 172,53%, la 11,61 milioane lei, de la 4,26 milioane lei. În același răstimp, amplitudinea creșterii a fost încă și mai mare, de 261,99%, pentru profitul net, la 8,00 milioane lei, de la 2,21 milioane lei în primele 3 trimestre ale anului trecut. La S1, câștigul net era de 4,61 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Conferința Profit.ro – Riscurile lui Roubini: stagnarea din țările dezvoltate, distrugerea locurilor de muncă de către tehnologie, inegalitatea care aduce presiuni populiste și datoria în exces care poate aduce un crah imobiliarFondul de investiții Amerocap a prezentat în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, unde a fost însoțit de reprezentanți ai Ambasadei SUA, la începutul lunii august, intenția de a realiza o ofertă pentru preluarea controlului operațiunilor din terminalul petrolier. Entitatea are plasamente de 1 miliard de dolari în sectorul energetic și industria de apărare la nivel mondial și este în legătură cu Abraham Group, fondată de Spencer Abraham, fost secretar al Departamentului pentru Energie al SUA în perioada 2001-2005. Investitori americani intenționează să investească în Oil Terminal prin societatea Global Petrol Storage, specializată în operarea terminalelor petroliere. Pentru achiziția pachetului de acțiuni țintită, americanii au nevoie de o decizie de vânzare din partea acționarilor, principala contraparte constituind-o statul român care prin Ministerul Energiei deține 59,62% din titlurile companiei.
Obiectivul investitorilor americani este acela de a „pune mai bine în piața de afaceri capabilitățile pe care Oil Terminal le are” prin infuzii de capital, de cunoștințe tehnologice și legături comerciale, profitabilitatea companiei poate fi ridicată.
Planuri de investiții. Nu mai departe de finalul lunii trecute conducerea societății nu avea cunoștințe despre intenția statului de a construi depozite în zona Portului Constanța
La data de 30 septembrie Oil Terminal avea active totale de 561,83 milioane lei, în creștere cu 3,68% față de cele de 541,90 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. Societatea a notificat piața luni că, în baza strategiei proprii de dezvoltare, a fost contractat un studiu de fezabilitate având drept obiect mărirea capacității de depozitare în secția platforma sud (situată în afara orașului Constanța) în scopul de a transfera către acesta capacitățile existente în momentul de față în secția platforma nord (situată în interiorul municipiului Constanța).
Anterior, Bogdan Stănescu, numit în august director general al Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), afirmase la Profit Energy.forum, organizat de Profit.ro, că entitatea pe care o conduce ar urma să fie partener al Oil Terminal într-un astfel de proiect de investiții. “Este vorba despre două depozite de produse petroliere, cu o capacitate de 50.000 de tone fiecare. Investiia este de 10 milioane de euro fiecare, noi o vom demara, Oil Terminal vine cu terenul. Suntem la faza pregătirii studiului de fezabilitate”, declara Stănescu.
CITEȘTE ȘI „Marfă” nouă pe piața de obligațiuniCu toate acestea, la AGEA din 29 octombrie, conducerea executivă a societății nu avea nicio comunicare în acest sens pe canale oficiale. "Nu există din partea Oil Terminal așa ceva. Am văzut și noi în presă”, declarase directorul de dezvoltare al companiei Marieta Elisabeta Stasi, răspunzând în AGA la o întrebare. „Probabil ca urmare a acelor oferte prezentate de acel consorțiu american se gândesc și alți posibili investitori să găsească un proiect acum cu Oil Terminal.”
În cazul în care ar fi fost ceva concret, întăresc reprezentanții executivi ai companiei, ar fi fost raport curent la bursă, pentru a fi informați toți investitorii și, oricum, o investiție de asemenea dimensiune ar trebui să fie supusă votului acționarilor. „Nu a fost nimic formalizat”, spune Stasi. „Suntem deschiși la orice colaborare pentru că vrem să ne dezvoltăm, dar în acest moment nu avem nicio discuție, nicio formalizare.”
Între timp, comunicarea a fost făcută către bursă, la aproape 2 săptămâni de la respectiva adunare a acționarilor. Până atunci, perspectiva fusese de așteptare. „E un simplu titlu”, a declarat despre demersul SAPE și directorul general Sorin Ciutureanu care a condus ședința AGA, împuternicit prin mandat, în locul președintelui Consiliului de Adminstrație Cristian-Florin Gheorghe. „Nu am primit nimic oficial ca să putem întreba la rândul nostru”, mai spune Ciutureanu.
Datoriile totale ale Oil Terminal se ridicau la 102,73 miliarde lei, în creștere cu 14,10% față de cele de 90,03 milioane lei. Societatea este listată la Bursa de Valori București, unde titlurile se tranzacționează la valori duble față de cele din ultimii ani, în condițiile în care cotația a fost tractată de așteptări ridicate ale investitorilor de portofoliu față de oferta americană. Într-o scrisoare neangajantă remisă conducerii administrative a companiei, cei de la Amerocap menționau o ofertă pentru preluarea pachetului de control la un preț semnificativ superior celui din piață. La ultimul preț de închidere, de 0,2680 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a Oil Terminal se situează la 156,09 milioane lei (36,13 milioane dolari).