Profitul net consolidat al grupului Rompetrol Rafinare a scăzut cu 41% în primele 9 luni ale anului, la circa 33,3 milioane dolari, din cauza "impactului negativ din diferențele de curs valutar și al altor evenimente cu caracter nerecurent", dar și a volatilității cotațiilor materiilor prime și produselor petroliere.
"Rezultatul net consolidat în trimestrul III și pentru primele 9 luni ale lui 2018 a fost impactat de elemente aferente schimbării politicii contabile, de la modelul de cost la modelul reevaluării, la 31 decembrie 2017, pentru grupa clădiri din cadrul imobilizărilor corporale", se arată în raportul la 9 luni al Rompetrol Rafinare.
În acelasi timp, rezultatul operațional (EBITDA) obținut de companie s-a ridicat la 158,5 milioane dolari, cu 4% peste cel din perioada ianuarie-septembrie 2017, pe fondul majorării volumelor de materii prime prelucrate și produse comercializate. Cele două rafinării ale companiei, Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, și-au majorat în primele 9 luni cu 19% cantitățile de materii prime procesate, ajungând la 4,73 milioane tone și, respectiv, 314 mii tone.
Aceste cifre consolidate includ rezultatele Rompetrol Rafinare SA și cele ale subsidiarelor Rompetrol Downstream, Rompetrol Gas, Rompetrol Quality Control, Rom Oil, Rompetrol Logistics și Rompetrol Petrochemicals.
CITEȘTE ȘI Bitcoin a coborât sub pragul de 5.600 dolari, la cel mai scăzut nivel din ultimele 13 luni"Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele nouă luni ale anului o creștere cu peste 44% a cifrei brute de afaceri față de indicatorul atins în perioada similară din 2017, până la un nivel de 4,1 miliarde dolari. Această evoluție a fost influențată în principal de trendul ascendent al cotațiilor internaționale la produsele petroliere", se afirmă în document.
Pe piețele internaționale, țițeiul s-a apreciat în primele 9 luni din 2018 cu 39%, iar carburanții, cu 28% pentru benzina Euro 5 și 35% în cazul motorinei Euro 5.
"În trimestrul III, aprecierea cotațiilor carburanților a fost mai accentuată față de T3 2017, cu 31% pentru benzină și 37,6% pentru motorină. În același timp, deprecierea de 2,4% a leului în fața dolarului american (trimestrul III 2018 față de trimestrul III 2017) a făcut ca aprecierea efectivă în moneda națională a celor două cotații să fie de aproximativ 25,5% pentru benzină și 29,3% la motorină. La acestea s-a adăugat și accizele la carburanți, care în această perioadă au fost mai mari față de 2017 cu aproximativ 15% pentru benzină și 16% pentru motorină. Evoluțiile nu s-au reflectat integral în prețurile la carburanții comercializați pe plan intern, acestea majorându-se în trimestrul 3 al anului, față de T3 2017, cu aproximativ 25,7% pentru motorină și 21,7% pentru benzină", spune Rompetrol Rafinare.
CITEȘTE ȘI Spania vrea să aducă acasă numeroși muncitori calificați care au plecat din cauza crizei economiceCompania continuă să fie cel mai mare exportator de produse petroliere al României, cantitățile de produse petroliere livrate la export de diviziile de rafinare și petrochimie către subsidiarele KMG International din Bulgaria, Moldova și Georgia și către partenerii din regiunea Mării Negre ridicându-se la 1,42 miliarde dolari în primele nouă luni ale anului (cu circa 66% peste indicatorul din perioada similară a anului trecut).
Rompetrol Rafinare a plătit la bugetul de stat peste 1,2 miliarde dolari în perioada ianuarie-septembrie a anului, din care 441 milioane dolari în trimestrul III 2018.
Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct și indirect) și statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).